lenovo-privacy-2020-hero.jpg

Lenovo изјава за приватност

Lenovo изјава за приватност

Lenovo изјава за приватност на производ

Приватност на веб-страната

/

Приватност на производ

Lenovo препознава дека приватноста е од големо значење за поединците секаде - нашите клиенти, посетителите на веб-страниците, корисниците на производите… за сите. Затоа правилното користење и заштитата на личните и другите информации кои се наоѓаат под наша одговорност е основна вредност за Lenovo. За да дознаете повеќе за нашите практики во врска со приватноста, ве молиме кликнете на кој било од линковите подолу. Доколку имате дополнителни прашања или проблеми, ве молиме слободно контактирајте нè. privacy@lenovo.com.

Оваа изјава последен пат е ажурирана на 25.1.2021.

Повеќе информации за оваа изјава

Оваа изјава последен пат е ажурирана на 25.1.2021.

Долунаведената изјава за приватност за нашата веб-страница е ажурирана неодамна. Погледнете ја претходната верзија.

На што се однесува оваа изјава

Вашата приватност ѝ е важна на Lenovo. Оваа изјава за приватност важи за податоците собрани преку веб-страници што ги поседува и со кои управува Lenovo Group Ltd. и нејзините поврзани компании (”Lenovo”) и одредени офлајн услуги што ги одржува Lenovo или нашите даватели на услуги и партнери. Оваа изјава ги опишува практиките за информации за веб-страниците на Lenovo, вклучувајќи ги, но не ограничувајќи се на, www.lenovo.com, canada.lenovo.com/fr, lenovo.com/ca/en, lenovocareers.com, blog.lenovo.com, lenovosoftware.com, solutions.lenovo.com . Оваа изјава ги опишува практиките за информации за веб-страниците на Lenovo, вклучувајќи ги видовите информации што се прибираат, како Lenovo ги користи информациите и за кои цели; со кого се споделуваат информациите; и како Lenovo ги заштитува информациите. Меѓу другото, изјавата дава опис и за вашите избори во однос на користењето, пристапот, корекцијата и бришењето на вашите лични информации. Исто така, оваа изјава се однесува на собирањето и користењето лични информации од Lenovo во одредени офлајн контексти, како што се маркетинг и службата и поддршката за корисници.

На што не се однесува оваа изјава

Веб-страниците на Lenovo може да содржат врски до други веб-страници, од кои некои не се во сопственост или под контрола на Lenovo. Компанијата Lenovo не е одговорна за практиките за приватност или за содржината на другите веб-страници. Некои од нашите веб-страници користат техники за врамување за да ги прикажат содржините од добавувачите или партнерите, задржувајќи го изгледот и практичноста на нашата веб-страница. Освен тоа, со одредени веб-страници под брендот на Lenovo управуваат добавувачите или партнерите, но, кога е присутно лого ”овозможено од”, за овие страници или искуства важат изјавите за приватност и условите за користење на тие добавувачи и партнери.

Исто така, имајте предвид дека оваа изјава не се однесува на информациите собрани преку производи и софтвер на Lenovo или други извори. .

Промени на оваа изјава

Ако извршиме промени на оваа изјава, ќе овозможиме достапност на претходните верзии за да можете да видите кога настанале промените и какви се тие. Ако извршиме значајни промени во оваа изјава, ќе ве известиме преку известување на нашата веб-страница или преку е-порака (испратена на адресата за е-пошта наведена на вашата сметка) пред промената да стапи во сила. Кога важечките закони за заштита на податоците нè обврзуваат на тоа, исто така ќе побараме ваша согласност за евентуалните значајни промени што влијаат на тоа како ги користиме или пренесуваме вашите лични информации. Ви препорачуваме повремено да ја посетувате оваа страница за да бидете во тек со најновите информации за нашите практики за приватност.

Долунаведената изјава за приватност за нашата веб-страница е ажурирана неодамна. Погледнете ја претходната верзија.

Кои информации ги собира Lenovo; како се користат информациите; и дали одредени лични информации се споделуваат со трети страни?

Lenovo собира информации за вас кога ги користите нашите веб-страници и одредени офлајн услуги што ги одржува Lenovo или нашите даватели на услуги и партнери. Меѓу другите причини, овие информации ги користиме за да ви обезбедиме производ или услуга што сте ја побарале; да ви обезбедиме служба и поддршка за корисници; да ви испраќаме новости, ажурирања или понуди; да ги подобриме нашите веб-страници, производи и услуги; да се осигуриме дека работат на најдобар можен начин. Имајте предвид дека, во одредени околности, ако не ни ги доставите вашите лични информации таму каде што се потребни, можеби нема да можеме да ви ги обезбедиме производите, искуствата или функционалностите што сте ги побарале. Во продолжение е опишан начинот на кој ги собираме, користиме и споделуваме информациите, вклучувајќи ги и личните информации, во одредени онлајн и офлајн контексти.

Прегледување на нашите веб-страници

Општо гледано, ако само ги посетувате нашите веб-страници без да се регистрирате или најавите, можете да ги прегледувате нашите веб-страници без да доставувате никакви други информации освен тие што не се од лична природа, коишто нашите веб-сервери ги собираат автоматски. Евиденциите на нашиот веб-сервер автоматски ги собираат имињата на домените и одредени поврзани податоци за посетителите на нашите веб-страници (како што се IP-адреси или идентификатори на уреди). Овие информации се користат за мерење на бројот на посети, просечното време поминато на веб-страницата на Lenovo, прегледаните страници и информациите за користење на веб-страницата. Овие информации ги користиме за да ги исполниме законските или регулаторните барања; да ја одржиме безбедноста и интегритетот на нашите веб-страници; да ја измериме употребата на нашите веб-страници; да ја подобриме содржината на нашите веб-страници; и да прикажуваме и нудиме реклами. Овие информации не се задржуваат или користат во форма што ќе ни овозможи директно да ги идентификуваме посетителите на нашите веб-страници. Овие информации може да ги собираме со помош на колачиња, како што е објаснето подолу во делот ”Дали Lenovo користи колачиња, ознаки, веб-ознаки, аналитика и слични технологии за онлајн рекламирање и други цели?”. Овие информации може да се споделат со даватели на услуги на Lenovo, вклучувајќи хостирање податоци од трети страни, обработка на податоци и услуги на веб-страници за да можат да ја поддржат функционалноста, безбедноста, интегритетот и подобрувањето на нашите веб-страници.

Исто така, Lenovo спроведува истражувања за демографијата (на пример, возраст, пол), интересите и однесувањето на нашите корисници врз основа на информациите што ни ги давате при купување, за време на промоција, од анкети и од датотеки за евиденција на нашите сервери. Целта на тоа е подобро да ве разбереме и да ги исполниме вашите потреби. Ова истражување се составува и анализира групно за да се спречи идентификација на лични информации за кој било поединец. Lenovo понекогаш ги дополнува овие информации со дополнителни податоци доставени од трети страни. Lenovo може да ги сподели овие податоци со нашите даватели на услуги за да тие можат да ѝ обезбедат хостирање на податоци, обработка, анализа и слични услуги на компанијата Lenovo.

Вашиот кориснички профил

Вашиот кориснички профил може да содржи информации, вклучувајќи лични информации, што ги давате при вашата интеракција со Lenovo, како што е вашето користење на одредени делови од нашите веб-страници; вашата сметка на Lenovo ID, My Account, Passport ; вашето контактирање со претставниците на нашата служба за корисници; информациите за регистрацијата на производи од Lenovo; и од одредени производи и услуги од Lenovo што ги користите. Вашиот кориснички профил ѝ дава дозвола на компанијата Lenovo да:

 • На одредени производи и услуги од Lenovo им ги дава информациите потребни за нивно функционирање
 • Решава проблеми што може да ги имате со производ, услуга или веб-страница на Lenovo;
 • Предлага начини за подобрување на производите, услугите и веб-страниците на Lenovo;
 • Ви обезбедува новости, ажурирања и информации за производите и услугите на Lenovo; и
 • Доколку изберете да добивате маркетиншки пораки, да ви обезбедува информации за дополнителни производи или услуги на Lenovo за кои можеби ќе бидете заинтересирани.

Следните делови детално ги опишуваат видовите на информации што може да ги содржи еден кориснички профил, начинот на кој Lenovo ги користи тие информации, дали тие информации се споделуваат со трети страни и одредени избори што може да ви се достапни во врска со таквите информации. За повеќе детали во врска со другите видови на информации што може да се вклучат во вашиот кориснички профил, погледнете ја изјавата за приватност на Lenovo за вашиот производ.

Регистрација на Lenovo ID и на производи од Lenovo

Кога создавате Lenovo ID, кога го регистрирате вашиот производ од Lenovo или кога создавате сметка преку My Account или Passport, ние собираме информации, вклучително и лични информации, за вас и за вашите производи од Lenovo. Ги користиме вашите Lenovo ID и придружните информации за регистрацијата и сметката за да ве идентификуваме кога користите одредени наши софтверски апликации (како на пример Lenovo Vantage) и интерактивни услуги (како што се нашите онлајн продавници и веб-страниците за корисничка поддршка).

Ако сакате да создадете Lenovo ID или, пак, сакате да ги регистрирате вашите производи, од вас ќе треба да собереме одредени информации како вашето име, адреса, адреса на е-пошта, јазик, регион/земја, тип/модел на производот, сериски број на производот, датум на регистрација на производот и податоци за активирање на оперативниот систем. Овие информации ќе ги користиме за да управуваме со вашата сметка или профил, да ви ги обезбедиме услугите што сте ги побарале и да ви овозможиме комуникација, вклучително и маркетиншки пораки што ќе одберете да ги добивате од Lenovo. Информациите што Lenovo ќе ги собере и задржи за овие цели може да се споделуваат со нашите даватели на услуги за да тие можат да обезбедат хостирање на податоци, обработка и маркетиншки услуги за и во име на Lenovo.

Можете да ја промените вашата лозинка за Lenovo ID или да ја деактивирате вашата сметка на Lenovo ID доколку ја посетите веб-страницата account.lenovo.com и отидете во делот ”My Profile” или, пак, можете да контактирате со нас на privacy@lenovo.com.

Малопродажба и е-трговија

Ние може да собираме лични информации од вас кога ќе направите нарачка од Lenovo. Ова може да го вклучува вашето име, адреса за е-пошта, адреса за наплата и испорака, телефонски број, информации за плаќање (како што се кредитна или дебитна картичка), возраст/датум на раѓање, информации за персонализирање производ или услуга од Lenovo и, во ограничени околности, кога таквите информации се потребни за обработка на нарачки, број на социјално осигурување или друг национален број за идентификација. Lenovo ги користи овие информации за да ја олесни обработката на вашата нарачка и да ни овозможи да ве контактираме доколку се појави проблем со нарачката. Исто така, ако купите производ за кој е потребна услуга, вашите лични информации може да се искористат за да се добие кредитен извештај, доколку е потребно.

Овие информации може да ги споделиме со давателите на услуги и партнерите што се вклучени во нашите активности за вршење е-трговија и малопродажба, како што се компании за хостирање податоци; обработувачи на плаќања; финансиски институции; компании за испорака; и безжични оператори (доколку услугите на операторот се нарачани или активирани преку нашата веб-страница).

Служба за корисници, следење на квалитет и поправки

Одредени активности за поддршка на производите и услугите од Lenovo може да подразбираат да ја контактирате компанијата Lenovo или, пак, Lenovo да ве контактира вас преку телефон, е-пошта или апликација за разговарање. Имајте предвид дека во таквите случаи може да ги снимаме повиците поради обука на персоналот или поради обезбедување на квалитет. За да ви ја овозможи услугата или поддршката што сте ја побарале, како на пример барањето за техничка поддршка или поправка под гаранција за вашиот производ од Lenovo, персоналот од службата за корисници на Lenovo може да собере и да пристапи до одредени лични информации за вас, како што се вашиот кориснички профил, информациите за сметката, податоците за контакт, идентификаторите на производи и услуги од Lenovo и информациите за начинот на кој ги користите производите и услугите од Lenovo.

Дел од персоналот од службата за корисници на Lenovo работи за даватели на услуги што ги нудат тие услуги на компанијата Lenovo и на нејзините корисници и може да имаат пристап до информации за вас во овој контекст. Lenovo користи даватели на услуги за хостирање податоци, обработка и комуникација (како онлајн алатки за разговор) за да ги поддржи овие активности.

Дополнително, овластените дистрибутери на Lenovo, препродавачите или давателите на услуги за сервисирање на производи од Lenovo, исто така, може да имаат пристап до одредени информации за службата за корисници, обезбедувањето на квалитет или информации за производот што се опишани тука за да го поддржат вашиот производ или за да ви обезбедат услуга што сте ја побарале, како на пример поправка под гаранција за вашиот производ од Lenovo.

Маркетинг, промоции, анкети и настани

Доколку изберете да добивате маркетиншки, рекламни или промотивни пораки од Lenovo и/или од нивните партнери - преку е-пошта или преку насочени известувања на производите - или, пак, доколку изберете да учествувате во настан, натпреварување или анкета, ние ќе собираме лични информации и информации што не се од лична природа за вас што ќе ни помогнат во управувањето со овие кампањи и комуникации, како и во олеснувањето на вашето учество. Поточно, може да го собереме вашето име, адреса, адреса на е-пошта, телефонски број, возраст/датум на раѓање, информации за производот од Lenovo, податоци од вашиот кориснички профил и дополнителни лични информации што ќе изберете да ги доставите. Ние можеме да ги искористиме овие информации и за да ви испраќаме известувања за поддршка на производите; соопштенија; билтени; и, кога тоа го дозволуваат соодветните закони, покани за пополнување на анкети за задоволство на корисниците.

Lenovo и одредени даватели на услуги или партнери - вклучувајќи ги компаниите за маркетинг, рекламирање, анкети и настани - исто така можат да ги користат информациите што ги доставувате за да спроведуваат промотивни активности, активности за задоволство на корисниците или активности за поддршка на производите во наше име или како дел од заеднички настан или промоција помеѓу Lenovo и таа компанија. Lenovo може да користи и даватели на услуги за хостирање и обработка на податоци за да ги поддржи овие активности, како и надворешни алатки што ќе ни помогнат да дознаеме повеќе за корисничките трендови, стапките на отворање/кликнување на маркетиншка е-пошта, итн. Дополнително, може да добиваме податоци од трети извори, како што се компании за истражување на корисниците за да ги надополниме информациите што ги собираме од вас. За повеќе информации во врска со тоа како нашите веб-страници може да користат колачиња од трети страни и слични технологии за поддршка на активностите за онлајн маркетинг и рекламирање, погледнете го делот подолу насловен ”Дали Lenovo користи колачиња, ознаки, веб-ознаки, аналитика и слични технологии за онлајн рекламирање и други цели?”

Ќе добивате пораки за трансакции од Lenovo, како што се потврдите за нарачките. Не сте обврзани да се претплатите да добивате маркетиншки пораки од Lenovo за да купите производ од Lenovo. Можете да ја откажете претплатата со следење на упатствата дадени во таквите пораки; со промена на вашите претпочитани поставки во поставките за вашата сметка; или доколку ни се обратите на privacy@lenovo.com.

Програми за лојалност

Lenovo може да им понуди на своите корисници можност да учествуваат во програми за лојалност што нудат попусти, купони или други поволности. Иако овие програми се исклучиво изборни и учеството во нив не е предуслов за купување на производ од Lenovo, тие подразбираат собирање на одредени лични информации од вас доколку се одлучите да учествувате.

Информациите што се собираат заради зачленување и учество во програма за лојалност на Lenovo може да го вклучуваат вашето име, адреса, адреса на е-пошта, телефонски број, возраст/датум на раѓање, информации за производот од Lenovo, податоци за вашиот кориснички профил и можни дополнителни лични информации што ќе изберете да ги доставите. Овие информации може да се споделуваат со даватели на услуги или партнери на Lenovo за спроведување на програмите за лојалност во наше име. Lenovo може да користи и даватели на услуги за хостирање и обработка на податоци за да ги поддржи овие активности. Учеството во програмата за лојалност на Lenovo можете да го откажете со следење на чекорите што се наведени во правилата на соодветната програма за лојалност.

Друштвени медиуми

Некои од нашите веб-локации вклучуваат функции и врски до друштвените медиуми, како што е друштвената лента со икони што нуди врска до присуството на Lenovo на одредени веб-локации (на пр., страницата на Lenovo на Facebook, навестувањето на содржини од Lenovo на Twitter). Овие функции може да ја соберат вашата IP-адреса и да соберат информации за тоа која страница ја посетувате на нашата веб-локација и може да постават колаче за да овозможат правилно работење на функцијата. Функциите и виџетите на друштвените медиуми се хостирани од друга компанија или се хостирани директно на нашата веб-локација. Вашите интеракции со овие функции се регулираат со политиката за приватност на компанијата што ги обезбедува.

До одредени искуства за веб-страницата и до информации за сметката на Lenovo може да пристапите со најавување преку различни друштвени медиуми како што се Facebook, Google, Twitter, итн. Ако се најавите преку овие услуги, Lenovo може да собира одредени информации од вашата сметка на друштвениот медиум, вклучувајќи го вашиот јавен профил, адреса на е-пошта, возраст/датум на раѓање, листа на контакти, интереси, допаѓања и моменталниот град. Lenovo може да постави врска или на друг начин да ги вклучи овие информации во вашиот кориснички профил на Lenovo и, доколку сте одбрале да добивате маркетиншки пораки, овие информации може да ги користиме за анализа и за маркетиншки цели. Специфичните видови на доставени информации може да зависат од поставките за приватност на вашата сметка на друштвениот медиум. За повеќе информации погледнете ги изјавите за приватност на вашиот друштвен медиум.

Блогови и форуми за дискусија

Ако одлучите да учествувате во блог или форум за дискусија на Lenovo, треба да знаете дека информациите што ги споделувате таму може да им бидат достапни на други лица, потенцијално внатре или надвор од Lenovo, кои имаат пристап до тој блог, форум за дискусија или соба за разговор. Исто така, имајте предвид дека индивидуалните блогови, форуми и простории за разговор може да ги хостираат други организации освен Lenovo и/или може да имаат дополнителни правила и услови. Ставот на секој учесник на блог, форум или соба за разговор е негово или нејзино и не треба да се смета дека го одразува ставот на Lenovo.

Изјави

Lenovo понекогаш прикажува рецензии за производи, изјави и други препораки на задоволни корисници на нашите веб-страници. Нашите даватели на услуги честопати управуваат со овие рецензии и со сличните функции на веб-страниците. Со ваша согласност, можеме да ги објавиме вашите коментари заедно со вашето име. Ако сакате да ги ажурирате или избришете вашите коментари, можете да контактирате со нас на privacy@lenovo.com.

Апликации за вработување

Можете да изберете да ѝ дадете лични информации на компанијата Lenovo кога ќе изразите интерес за можностите за вработување во Lenovo, како на пример со поднесување апликација или кратка биографија преку нашите веб-страници. Информациите што ги собираме од вас ќе бидат очигледни во моментот кога ќе ја поднесете вашата апликација и ќе вклучуваат име, информации за контакт, работно минато, образование, историја на вработување и други информации што обично се користат при оценување на кандидатите за можностите за вработување. Овие информации ќе ги користиме само за да ја оцениме вашата апликација за вработување и ќе ги споделиме само со давателите на услуги што ги поддржуваат овие активности, како што се фирми за пребарување кандидати што работат во име на Lenovo; и компании за истражување на работното минато коишто ќе помогнат во проверката на апликацијата на кандидатот. Lenovo може да користи даватели на услуги коишто ќе помогнат во обработката и управувањето со информациите што ги собира во овој контекст, вклучително и други деловни и корпоративни услуги на Lenovo. Ние можеме и да ја дополниме примената апликација за вработување со дополнителни информации пронајдени преку јавно достапни ресурси, како што се профили на LinkedIn.

Односи со деловни партнери

Ако застапувате деловен партнер на Lenovo (т.е. дистрибутер или препродавач на производи од Lenovo), можете да посетите веб-страница на Lenovo наменета специјално за деловните партнери на Lenovo. Ние може да користиме лични информации што ќе изберете да ги доставите преку таа страница, за да го управуваме и развиваме нашиот деловен однос со вас и компанијата што ја застапувате. На пример, ова може да вклучува користење на вашите информации за да ви испратиме податоци за програмите за деловни партнери на Lenovo. Исто така може да вклучува споделување на одредени информации со други деловни партнери (предмет на какви било обврски за доверливост што може да постојат) и корисници или потенцијални корисници на производи од Lenovo. Во врска со одредена трансакција или програма, ние може да ве контактираме и како дел од анкетите за задоволство на корисниците или за истражување на пазарот. Информациите што се користат за оваа цел може да се споделат со давателите на услуги што ни помагаат да управуваме со овие страници или односи, како што се компании за хостинг и обработка на податоци и партнери за рекламирање, маркетинг, настани и анкети, за да можат да вршат продажба, промотивни кампањи или анкети во наше име.

Управување со добавувачи

Ако застапувате добавувач на Lenovo, можете да посетите веб-страница на Lenovo наменета специјално за деловните партнери на Lenovo. Ние може да ги искористиме информациите дадени на таа веб-страница во врска со склучување или извршување трансакција со вас. На пример, ова може да вклучува споделување информации со други делови на Lenovo, деловни партнери на Lenovo, корисници, компании за испорака, финансиски институции, поштенски или владини служби вклучени во извршувањето на трансакцијата. Исто така, информациите може да се искористат за управување и развивање на нашиот однос со вас, добавувачот што го застапувате и/или други добавувачи на Lenovo.

Здружување и откуп

Може да настанат околности кога Lenovo ќе одлучи да го продаде, купи, здружи или на друг начин да го реорганизира деловното работење во некои земји. Ќе бидете известени преку е-пошта и/или видливо известување на нашата веб-страница за евентуалните промени на сопствеништвото или за користењето на вашите лични информации, како и за изборот што ви е достапен во поглед на вашите лични информации. Во таквата трансакција може да биде вклучено обелоденувањето на личните информации на можните или реалните купувачи или добивање на ваквите информации од продавачите.

Правни прописи и спроведување на нашите права

Можно е личните информации да бидат подложни на правни или други владини судски покани, налози, наредби или криминални или истраги за спречување на измама. Затоа, кога ние добронамерно веруваме дека законот тоа го бара, може да обелоденуваме лични или други информации на регулаторни или владини тела, судови, трибунали и органи за спроведување на законот. Исто така, можно е да биде потребно да обелодениме лични или други информации за да ги заштитиме нашите права, да ја заштитиме вашата безбедност или безбедноста на другите лица или, пак, за да истражиме евентуална кражба или измама. Како надополнување на горенаведеното, можно е да има случаи кога ќе треба да ги обелодениме вашите лични информации на други страни, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на, правни советници или агенции за наплата на долгови.

Дали Lenovo користи колачиња, ознаки, веб-ознаки, аналитика и слични технологии за онлајн рекламирање и други цели?

Како и повеќето веб-страници, така и ние собираме одредени информации автоматски и ги чуваме во датотеки за евиденција. Понекогаш собираме информации за однесувањето на нашите посетители при нивните посети на нашите веб-страници за да овозможиме подобра услуга за корисниците, да го подобриме квалитетот на функциите на нашата веб-страница или да распоредиме реклами.

На пример, водиме евиденција за домените од кои доаѓаат посетителите на нашата веб-страница и ја мериме активноста на посетителите на веб-страниците на Lenovo, но тоа го правиме на начини што не овозможуваат директно идентификување на кој било посетител (ова го нарекуваме ”информации што не се од лична природа”). Lenovo или други компании може да ги користат овие податоци во наше име за да ги анализираат трендовите и статистиката, да ги подобрат нашите веб-страници и за рекламирање.

Низи на кликнувања

Кога собираме лични информации од вас во трансакција, може да извлечеме одредени информации за таа трансакција во формат што не овозможува лична идентификација и може да ги комбинираме со други информации што не се од лична природа. Овие информации понекогаш се нарекуваат ”низи на кликнувања”. Овие информации се користат и анализираат само на групна основа за да ни овозможат да ги разбереме трендовите и шаблоните. Овие информации не се разгледуваат поединечно.

Колачиња и онлајн рекламирање

За да понуди и обезбеди прилагодено искуство на веб-страницата, Lenovo може да користи колачиња за да зачува и да овозможи следење на информации за вас. Таму каде што важечкиот закон го наложува тоа, Lenovo ќе побара согласност од вас пред да користи одредени колачиња при вашето прегледување на веб-страницата на Lenovo и/или ќе ви понуди можност да изберете кои видови колачиња да ги овозможите или оневозможите. Колачињата се мали податоци што веб-серверот ги испраќа до вашиот прегледувач и што се чуваат на хард дискот на вашиот компјутер. Lenovo користи колачиња за да нè потсети кои сте и за да ви овозможи да се движите низ нашите веб-страници при вашите посети. Колачињата ни овозможуваат да ги зачуваме претпочитаните поставки и содржините во купувачката кошничка за вас, така што нема да биде потребно повторно да ги внесувате при секоја посета.

Ние користиме колачиња и за да одредиме соодветни реклами врз основа на интересите на корисникот. За таа цел, Lenovo може да користи услуги хостирани од компании како што се Google Analytics за интернет-огласувачи, повторен маркетинг со Google Analytics, известување за впечатоци на Google Display Network, управувач на кампањи на DoubleClick и известување за демографија и интереси на Google Analytics за да ни овозможи да разбереме како корисниците ги користат нашите веб-страници и производи и за да обезбеди и управува со реклами врз основа на интересите. Овие услуги може да собираат информации, како што е вашата IP-адреса, испратени од вашиот прегледувач или преку колачиња.

Исто така, колачињата и сличните технологии ни овозможуваат да ги измериме трендовите и шаблоните на сообраќај на веб-страниците како, на пример, кои области на веб-страницата на Lenovo сте ги посетиле и од која веб-страница сте дошле; да ја поедноставиме навигацијата на страницата; да помогнеме во дизајнирањето на нашата веб-страница за да ја направиме поефикасна и позабавна; да даваме препораки за производи; и да нудиме реклами за производи од Lenovo при прегледување веб-страници што не се на Lenovo. Компанијата Lenovo и нејзините даватели на услуги, вклучувајќи ги Google и DoubleClick, користат колачиња за да известат како вашите рекламни впечатоци, другите употреби на рекламни услуги и интеракциите со овие рекламни впечатоци и рекламни услуги се поврзани со посетите на нашата веб-страница. Ако не сакате овие информации да се користат за да ви се прикажуваат реклами врз основа на интересите, можете да се откажете со следење на чекорите подолу. Може и понатаму да добивате општи реклами. Компанијата Lenovo може и да ги дополни информациите собрани преку колачиња и слични технологии со информации добиени од други извори, вклучувајќи и трети страни.

Употребата на такви колачиња е релативно стандардна. Повеќето прегледувачи се почетно поставени да ги прифаќаат. Меѓутоа, ако претпочитате да не чувате колачиња, можете да изберете:

 • Да не ги користите нашите веб-страници
 • Да го поставите прегледувачот да ве известува кога ќе примите колаче
 • Да го поставите прегледувачот да одбива да прифаќа колачиња
 • Да ги користите опциите за согласност и контрола на колачињата понудени од веб-страница на Lenovo (доколку е достапно и како што е пропишано со важечкиот закон)
 • Да ги избришете нашите колачиња откако ќе ја посетите нашата веб-страница
 • Да ја прегледувате нашата веб-страница со помош на поставката за анонимно користење на прегледувачот (наречена ”Incognito” во Chrome, ”InPrivate” за Internet Explorer, ”Private Browsing” во Firefox и Safari итн.)

Меѓутоа, имајте предвид дека одредени веб-страници на Lenovo може да не реагираат на сигналите „Не-следи“ што ги испраќаат одредени прегледувачи. Исто така, треба да знаете дека некои функции на веб-страницата на Lenovo може да не функционираат правилно ако не ги прифатите колачињата.

Ако не знаете како да контролирате или бришете колачиња или сакате да се откажете од примање на одредени насочени реклами врз основа на вашата историја на прегледување, ви препорачуваме да ја посетите веб-страницата www.networkadvertising.org/choices/, www.aboutads.info или www.youronlinechoices.eu за детални упатства, вклучувајќи и инструкции за откажување.

Ако сакате да се откажете од Google Analytics за интернет-огласувачи и/или да се откажете од прилагодената Google Display Network, тоа можете да го направите во управникот на претпочитани поставки за реклами на Google. Исто така можете да го употребите додатокот за прегледувачи за откажување на Google Analytics за да се откажете од Google Analytics. За информации како да го направите тоа на прегледувачот на вашиот производ или мобилен уред, ќе треба да појдете во менито за помош на прегледувачот или мобилниот уред или да го погледнете прирачникот за производот.

Објекти за локално складирање

Исто така, некои функции на веб-страниците на Lenovo може да користат објекти за локално складирање (LSO), како што се Flash-колачиња и HTML5, што ги обезбедуваат даватели на услуги и партнери на Lenovo за чување информации за содржините и претпочитаните поставки на вашиот уред. Различни прегледувачи може да нудат свои алатки за управување за отстранување на HTML5 LSO. Дознајте како да управувате со Flash-колачиња.

Adobe Marketing Cloud Device Cooperative

Одредени бизниси и веб-страници на Lenovo учествуваат во Adobe Marketing Cloud Device Cooperative за подобро да разберат како користите одредени наши веб-страници и апликации на различните уреди што ги употребувате и за да обезбедат прилагодени промоции. Дознајте повеќе информации како Adobe го прави тоа и како да се откажете од оваа програма.

Веб-ознаки и други технологии

Некои веб-страници на Lenovo исто така користат веб-ознаки или други технологии, како што се JavaScript и eTags, за подобро да ги прилагодат тие веб-страници со цел да обезбедат подобра услуга за корисниците. Овие технологии може да се користат на голем број страници на веб-локациите на Lenovo. Кога посетителот ќе пристапи до овие страници, се создава известување за посетата што не овозможува лична идентификација. Ова може да го обработиме ние или нашите даватели на услуги. Овие веб-ознаки обично функционираат заедно со колачињата. Ако ги исклучите колачињата, веб-ознаките и другите технологии сè уште ќе откриваат посети на овие веб-страници, но известувањата што ги создаваат не можат да се поврзат со други информации од колачињата што не се од лична природа и се игнорираат.

Персонализирани URL-врски

Повремено може да ги персонализираме и прилагодиме веб-страниците за одредени посетители. Ако посетите една од овие страници, можете да забележите дека е прилагодена со препораки за производи и/или услуги за кои сметаме дека може да ве интересираат, врз основа на претходните интеракции со Lenovo и информациите што ни ги доставивте. Додека ги посетувате овие веб-страници, може да собереме информации за вашата посета за подобро да ја прилагодиме страницата според вашите интереси. Поканата за посета на една од овие веб-страници може да се претстави како персонализирана URL-адреса во е-пошта, известување на страницата за регистрација на веб-локацијата или како одговор на вашето најавување на одредена веб-локација.

Дали Lenovo ги продава моите лични информации?

Не. Lenovo не продава лични информации. Како што е опишано во деловите погоре, Lenovo може да споделува лични информации со Lenovo, даватели на услуги како трети страни и партнери со цел тие да ги поддржат нашите производи и веб-страници или да ѝ обезбедат дополнителни услуги на компанијата Lenovo и нејзините потрошувачи и корисници на производи. Притоа, Lenovo презема соодветни чекори за да се осигури дека овие даватели на услуги и партнери ги исполнуваат нашите стандарди за силна приватност и безбедност. Сепак, Lenovo не продава лични информации; и не сме продале никакви лични информации во текот на 12-те месеци пред 1 декември, 2020 год. Ако Lenovo некогаш одлучи да продава лични информации, ќе обезбедиме соодветно претходно известување како што е пропишано со важечкиот закон.

Дали Lenovo ги пренесува моите лични информации меѓународно?

Lenovo е глобална организација со правни ентитети, деловни процеси, структури на управување и технички системи што ги преминуваат границите. Затоа, таму каде што тоа е дозволено со закон, може да ги споделиме вашите лични информации со Lenovo (вклучувајќи ги подружниците, поврзаните компании и главните компании) или со нашите даватели на услуги и деловни партнери и може да ги пренесеме во земјите во кои работиме (вклучувајќи ги, но не ограничувајќи се на, Соединетите Американски Држави и Кина). Без разлика на тоа каде се пренесуваат и чуваат вашите информации, нашите практики за приватност и безбедност се наменети да ги заштитат вашите лични информации на глобално ниво.

Одредени земји имаат закони за приватност што не се еквивалентни со законите за приватност во вашата земја и вашите податоци може да бидат побарани од страна на органите за спроведување на законот во тие правосудни системи. Во тие земји, Lenovo сѐ уште ќе ракува со информациите на начинот што е опишан овде и ќе ги презема потребните мерки за усогласување со важечките закони за заштита на податоците при пренесувањето и обработката на вашите информации.Таму каде што е потребно, Lenovo ќе склучи и договори помеѓу компаниите во групацијата Lenovo или со партнерите или давателите на услуги на Lenovo со кои ќе се регулира пренесувањето, обработката и заштитата на личните информации.

Lenovo користи стандардни договорни клаузули како средство за помош при извршување на пренос на лични информации од и во рамките на Европската унија и Европската економска област.

Колку долго ќе ги задржите моите лични информации?

Lenovo има намера да ги задржи информациите, вклучувајќи ги и личните информации, само додека тоа е неопходно за деловното работење или за други релевантни цели; и безбедно да ги избрише личните информации кога таквите цели на користење ќе бидат исполнети. Ние ќе ги задржиме вашите информации, вклучувајќи ги и личните информации, сè додека важи кој било од долунаведените услови:

 • Вашата сметка или претплата е активна
 • За да ви овозможиме услуги или поддршка што ќе ги побарате
 • За да ја обезбедиме потребната функционалност и перформансите на производите и веб-страниците на Lenovo, вклучувајќи ги и одговорностите во рамките на гаранциите за нашите производи
 • За да се придржуваме до важечките закони, вклучително и за даночни и ревизорски цели
 • За спроведување на нашите права, вклучувајќи судски спорови и наплата на долгови

Како се заштитени моите информации?

Ние користиме стандардни технички и организациски мерки при пренесувањето на информациите од нашите веб-страници до нашите сервери, при складирањето на податоците и при нивното споделување со трети страни. На пример, користиме шифрирање кога тоа е потребно при пренесување чувствителни информации за вашите информации да бидат безбедни. При споделувањето на вашите информации со трети страни, преземаме разумни и соодветни мерки тие страни да ги заштитат и да ги користат вашите информации одговорно.

Меѓутоа, имајте предвид дека ниту еден производ, софтвер или пренос на податоци не може гарантирано да биде сто проценти безбеден. Како резултат на тоа, иако преземавме соодветни мерки да ги заштитиме вашите информации, Lenovo не може да ја обезбеди или на друг начин да ја гарантира безбедноста на нашите веб-страници или на информациите што ни ги доставувате. Кога ги користите нашите веб-страници, тоа го правите на сопствен ризик.

Што е со приватноста на моето дете?

Нашите веб-страници се наменети за возрасни лица и деца на возраст од над 16 години или еквивалентната минимална возраст во соодветниот правосуден систем, кои имаат дозвола од своите родители или старатели да ги користат. Lenovo нема намера да собира лични информации за деца на возраст под 16 години. Лицата на возраст под 16 години не треба да доставуваат лични информации до Lenovo.

Ако Lenovo дознае дека дете на возраст под 16 години или еквивалентната минимална возраст во соодветниот правосуден систем, доставило лични информации до Lenovo, ќе преземеме соодветни чекори за да ги избришеме тие лични информации во најбрзо можно време и нема да ги користиме за никаква цел. Lenovo ги поттикнува родителите да преземат активна улога во користењето на интерактивните ресурси од страна на нивните деца и да ги информираат за потенцијалните опасности од давањето лични информации за себе.

Кои се моите права на заштита на податоците?

Важечките закони за заштита на податоците може да ви дадат право да ја контролирате нашата употреба и обработка на вашите лични информации. Тука спаѓаат правото (i) да побарате пристап и примерок од вашите лични информации, (ii) да побарате коригирање или бришење на вашите лични информации; (iii) да приговорите на обработката на вашите лични информации; (iv) да ја ограничите обработката на вашите лични информации или да имате избор да се откажете од продажбата на вашите лични информации; и (v) правото на преносливост на податоците. Таму каде што ги користиме вашите лични информации со ваша согласност, имате право да ја повлечете вашата согласност во секое време, иако тоа нема да влијае на нашето користење на вашите лични информации пред повлекувањето на согласноста. Дополнително, имате можност да прегледувате, коригирате или бришете одредени лични информации преку вашата сметка на Lenovo доколку ја имате.

За да ги остварите вашите права како што е опишано погоре, испратете барање за приватност или контактирајте нè на privacy@lenovo.com. Ние ќе ги разгледаме, одговориме и преземеме дејства за таквите барања во согласност со важечките закони за заштита на податоците.

Имајте предвид дека ќе преземеме мерки во согласност со важечкиот закон и нашите стандарди за приватност и безбедност за да го потврдиме вашиот идентитет, пред да ви дадеме пристап до вашите лични информации или на кој било начин да го одобриме вашето барање. Ако имате сметка на Lenovo, може да го потврдиме вашиот идентитет со тоа што ќе побараме да се најавите на вашата сметка. Ако немате сметка на Lenovo или адреса на е-пошта во нашиот регистар, може да побараме дополнителни ограничени информации од вас за да го потврдиме вашиот идентитет. Имајте предвид дека доколку немате сметка на Lenovo или адреса на е-пошта во нашиот регистар или, пак, не сме во можност да го потврдиме вашиот идентитет во нашата евиденција, може да го одбиеме вашето барање.

Исто така можете да користите овластен агент кој ќе го испрати барањето во рамките на овој дел во ваше име. Доколку се одлучите овластен агент да го испрати вашето барање во ваше име, Lenovo ќе побара: (i) вие да му доставите писмена согласност на овластениот агент за таквото дејство; и (ii) вашиот агент да го потврди неговиот идентитет директно во Lenovo. Lenovo може да го одбие барањето од агентот кој не ги исполнува овие барања.

Исто така, имате право во секое време да поставувате прашања или да поднесувате жалби до соодветниот национален орган за заштита на податоците.

Како да контактирам со програмата за приватност на Lenovo?

За да ги остварите вашите права како што е опишано погоре, испратете барање за приватност.

Ако имате дополнителни прашања во врска со оваа изјава за приватност, можете да контактирате со Lenovo на privacy@lenovo.com или, пак, преку поштата на САД или на друг начин на адресата:

Lenovo Group Limited
Attn: Privacy Program
8001 Development Drive
Morrisville, NC, USA 27560

Дополнителни информации во врска со службата за корисници на Lenovo, вклучувајќи ги телефонските контакти или контактите за разговарање, може да најдете на веб-страницата www.lenovo.com/contact.

За оваа изјава

На што се однесува оваа изјава

Lenovo и Motorola се грижат за вашата приватност.

Оваа изјава за приватност важи за податоците собрани преку софтверот и услугите обезбедени од Lenovo и неговите компании-подружници, вклучувајќи ја и Motorola Mobility LLC (”Motorola”) (со едно име ”Lenovo”) кои се достапни за користење на производите од Lenovo, вклучувајќи ги личните компјутери (PC), таблетите, работните станици, паметните телефони, паметните канцелариски уреди, уреди за виртуелна или подобрена реалност, како и уреди со интернет (со едно име ”производи од Lenovo”). Оваа изјава исто така важи и за софтверот од Lenovo што го користите на производи или уреди што не се од Lenovo. Оваа изјава за приватност ги опишува практиките за информациите за производите од Lenovo, вклучувајќи ги видовите информации што се прибираат, како Lenovo ги користи тие информации и за кои цели; со кого се споделуваат информациите; и како Lenovo ги штити тие информации. Меѓу другото, изјавата исто така дава опис и за вашите избори во однос на користењето, пристапот, корекцијата и бришењето на вашите лични информации.

Нашата изјава за приватност за производот подолу беше неодамна ажурирана. Погледнете ја претходната верзија.

На што не се однесува оваа изјава

Lenovo исто така прибира лични информации преку веб-страниците на Lenovo, како и преку други извори. За да дознаете повеќе за практиките за приватност на нашата веб-страница, посетете ја Изјавата за приватност на веб-страницата. Дополнително, оваа изјава не важи за производи и услуги обезбедени од страна на Lenovo Data Center Group (DCG); производи и услуги обезбедени од Lenovo Software (познат и како Stoneware, Inc.); или за софтвер од трета страна и други услуги што ги инсталирате или на што пристапувате преку вашиот производ од Lenovo. Дополнително, оваа изјава не важи за одредени производи со лиценца од Lenovo кон други компании.

Промени на оваа изјава

Ако извршиме промени на оваа изјава, ќе овозможиме достапност на претходните верзии за да можете да видите кога настанале промените и какви се тие. Ако извршиме значајни промени во оваа изјава, ќе ве известиме преку известување на веб-страницата на Lenovo; преку производот на Lenovo што го применувате или преку користењето на софтверот; или по е-пошта (испратена на адресата на е-пошта наведена на вашата сметка) пред промената да стапи во сила. Онаму каде на тоа сме обврзани со важечките закони за заштита на податоците, исто така ќе побараме ваша согласност за евентуалните значајни промени кои може да влијаат на тоа како ги користиме вашите лични информации. Ви препорачуваме повремено да ја посетувате оваа страница за да бидете во тек со најновите информации за нашите практики за приватност.

Нашата изјава за приватност за производот подолу беше неодамна ажурирана. Погледнете ја претходната верзија.

Можност за повеќе корисници

Имајте предвид дека секундарните корисници и гостинските корисници на производите од Lenovo што поддржуваат можност за повеќе корисници можеби нема да ги имаат истите можности за контрола на поставките, дозволите и изборите поврзани со прибирањето, користењето и споделувањето на информациите кои може да ги има примарниот корисник.

Кои информации ги собира Lenovo; како се користат овие информации; и дали одредени лични информации се споделуваат со трети страни?

Lenovo собира информации за вас и за вашите производи од Lenovo и ги користи тие информации за вашите производи од Lenovo да функционираат на најдобар начин и за да можете да го извлечете максимумот од нив. Имајте предвид дека, во одредени околности, ако не ни ги доставите вашите лични информации онаму каде што се потребни, можеби нема да можеме да ви ги обезбедиме производите, искуствата или функционалностите од Lenovo што сте ги побарале. Во продолжение е опишан начинот на кој ги собираме, користиме и споделуваме информациите за вас и за вашиот производ во одредени контексти. За да дознаете повеќе за начинот на кој одредени апликации ги собираат и ги користат информациите, разгледајте ги деловите со насловите ”Апликации од Lenovo” и ”Апликации од Motorola” од оваа изјава.

Вашиот кориснички профил

Вашиот кориснички профил може да содржи информации, вклучувајќи лични информации, што можно е доброволно да сме ги добиле од вас при вашата интеракција со Lenovo, како што е на пример вашето користење на одредени делови од нашата веб-страница; вашата сметка на Lenovo ID, MyAccount, Passport или на Motorola ID; контактот со претставниците на нашата служба за грижа за корисници; информациите од регистрацијата на производите од Lenovo; како и од одредени производи и услуги од Lenovo што ги користите. Вашиот кориснички профил му дава дозвола на Lenovo да:

 • На одредени производи и услуги од Lenovo им ги дава информациите потребни за нивно функционирање
 • Решава одредени проблеми што може да ги имате со веб-страницата на Lenovo или пак со нивните производи и услуги;
 • Предлага начини за подобрување на производите, услугите и веб-страниците на Lenovo;
 • Ви обезбедува вести, ажурирања и информации за производите и услугите на Lenovo; и
 • Доколку изберете да добивате маркетиншки пораки, Lenovo ќе ви доставува информации во врска со други нивни производи и услуги за кои можеби ќе бидете заинтересирани.

Следните делови детално ги опишуваат видовите на информации кои може да ги содржи еден кориснички профил, начинот на кој Lenovo ги користи тие информации, дали тие информации се споделуваат со трети страни и одредени избори кои ви се достапни во врска со таквите информации.

Регистрација на Lenovo ID, Motorola ID и на производи од Lenovo

Кога креирате Lenovo ID, Motorola ID, кога го регистрирате вашиот производ од Lenovo или кога креирате сметка преку My Account или Passport, ние собираме информации, вклучително и лични информации, за вас и за вашите производи од Lenovo. Ги користиме вашите Lenovo ID или Motorola ID и придружните информации во врска со регистрацијата и сметката за да ве идентификуваме кога користите одредени наши софтверски апликации (како на пример Lenovo Vantage) или интерактивни услуги (како што се нашите онлајн продавници и страниците за корисничка поддршка).

Доколку сакате да креирате Lenovo ID или Motorola ID или пак сакате да ги регистрирате вашите производи, од вас ќе треба да добиеме одредени информации како вашето име, адреса, адреса на е-пошта, јазик, регион/земја, тип/модел на производот, сериски број на производот, датум на регистрација на производот и податоци за активирање на вашиот оперативен систем. Овие информации ќе ги искористиме со цел да ја уредиме вашата сметка или профил, да ви обезбедиме услуги што сте ги побарале и да ви овозможиме комуникација, вклучително и маркетиншки пораки што ќе одберете да ги добивате од Lenovo. Информациите што Lenovo ќе ги собере и задржи за овие цели, може да се споделуваат со нашите обезбедувачи на услуги коишто нудат вдомување на податоци, обработка и маркетиншки услуги кон и во име на Lenovo.

Може да ја смените вашата лозинка за Lenovo ID или да ја деактивирате вашата сметка на Lenovo ID доколку ја посетите веб-страницата account.lenovo.com и отидете во делот ”My Profile”, или, пак, може да контактирате со нас на privacy@lenovo.com. За да управувате со вашата сметка на Motorola ID, посетете ја веб-страницата accounts.motorola.com или пак контактирајте со нас на privacy@motorola.com.

Функционалност и користење на производот

Одредени производи, софтвери и услуги од Lenovo автоматски собираат и складираат неопходни информации за перформансите и за нивното функционирање. Овие информации вклучуваат идентификатори на производот и уредот, технички податоци и други информации што не се лични. Дел од овие информации може да бидат пренесени до серверите на Lenovo. Исто така, додека ги користите вашите производи од Lenovo, од вас ќе бидат собрани и основни информации во врска со инсталирањето на апликациите. Ова вклучува работи како на пример дали апликацијата е инсталирана или овозможена на вашиот производ од Lenovo.

Исто така, може да одлучите дали ќе ни доставите дополнителни информации во врска со вашето користење на софтверот и апликациите од Lenovo. Информациите што може да ги собереме вклучуваат колку често сте ја користеле апликацијата, кои функции сте ги користеле во апликацијата и какви се перформансите на апликацијата.

Информациите за користењето што ги собираме за оваа цел директно не ве идентификуваат вас или вашите производи од Lenovo, освен ако сте ја овозможиле подобрената поддршка за уредот или функционалноста ”Помогнете во подобрувањето” на вашите производи од Lenovo и сте одбрале да добивате маркетиншки пораки од Lenovo.

Овие информации за користењето на софтверот ги користиме за да ги анализираме перформансите на апликациите од Lenovo, да изработиме подобрувања за наредните верзии и за да ви испраќаме пораки во врска со услугата и поддршката (пораки кои не се маркетиншки). Овие информации може да ги споделуваме со нашите обезбедувачи на услуги, како што се партнерите за вдомување податоци, обработка и развој на софтвер што ги поддржуваат производите на Lenovo.

Доколку сакате да го деактивирате ваквото собирање на информации, тоа може да го направите во поставките за приватност во рамките на конкретниот производ или апликација. За повеќе информации за тоа како да го деактивирате собирањето на одредени информации во врска со користењето на софтверот, можете (i) да ја отворите апликацијата со поставките за производот од Lenovo и да го исклучите собирањето на статистичките податоци за користењето (или слично формулирана опција), (ii) да ја деинсталирате соодветната апликација во контролната табла на уредот или во менито со поставки, или пак (iii) да ја посетите страницата за поддршка на Lenovo (за компјутерски производи) во врска со ограничувањето на собирањето на информациите за користењето.

Ажурирање на софтверот

Ние автоматски собираме одредени ограничени информации што не се од лична природа за вашите производи од Lenovo за да утврдиме дали верзијата на софтверот што ја користите е ажурирана, да ви обезбедиме ажурирања за софтверот (вклучително и безбедносни ажурирања), да развиеме нови производи и софтверски функции, како и за поправање грешки, со што се овозможува вашите производи од Lenovo да функционираат подобро и поефикасно.

Служба за корисници, следење на квалитет и поправки

Одредени активности за производите на Lenovo и за нивното сервисирање може да подразбираат да го контактирате Lenovo или пак Lenovo да ве контактира вас, било преку телефон, е-пошта или чет-апликација. Имајте предвид дека во таквите случаи може да ги снимаме повиците поради обука на персоналот или поради проверка на квалитетот. За да ви ја овозможиме услугата или поддршката што сте ја побарале, како на пример барањето за техничка поддршка или поправка под гаранција за вашиот производ од Lenovo, персоналот од службата за корисници на Lenovo може исто така да собере и да пристапи до одредени лични информации за вас, како што се вашиот кориснички профил, информациите за сметката, деталите за контакт, идентификаторите за производите и услугите од Lenovo, како и информациите за начинот на кој ги користите производите и услугите од Lenovo.

Дел од персоналот од службата за корисници на Lenovo работи за обезбедувачи на услуги што ги нудат таквите услуги на Lenovo и на неговите корисници и може да имаат пристап до информации за вас во овој контекст. Lenovo користи обезбедувачи на услуги за вдомување на податоци, обработка и комуникација (како онлајн алатки за разговор) за да ги поддржи овие активности.

Дополнително, овластените дистрибутери на Lenovo, препродавачите или поправачите на производите од Lenovo можат исто така да имаат пристап до одредени информации за корисничката услуга, проверката на квалитетот или информации за производот што се опишани тука за да го поддржат вашиот производ или за да ви обезбедат услуга што сте ја побарале, како на пример поправка под гаранција за вашиот производ од Lenovo.

Подобрена грижа за корисници

Може да изберете да ни доставите дополнителни информации за вашето користење на производите од Lenovo за да ви овозможиме поефикасна и подобра корисничка поддршка, вклучувајќи прилагодено решавање на проблемите или слични услуги за поддршка. На уредите од Motorola, може да ја изберете опцијата ”Подобрена поддршка за уредот” при поставувањето или во поставките за прилагодена поддршка или препораки. Доколку сакате, ова поставување може подоцна да го исклучите.

Видот на информации што може да ги собереме од вас или од вашиот производ од Lenovo во овој контекст може да ги вклучуваат серискиот, ID или IMEI-бројот на вашиот производ од Lenovo, типот/моделот на производот, телефонскиот број поврзан со паметниот телефон од Lenovo или Motorola, IP-адресата, MAC-адресата, како и информациите за користењето на производот од Lenovo. Овие информации за користењето може да содржат информации за начинот на кој го користите вашиот производ од Lenovo и неговите компоненти, како што се инструментите и системските функционалности. Lenovo користи обезбедувачи на услуги за вдомување на податоци, обработка и комуникација за да ги поддржи своите активности за подобрена корисничка поддршка.

Помош при подобрувањето на нашите производи

Може да изберете да ни доставите дополнителни информации за вашето користење на производите и софтверот од Lenovo за да ни помогнете да ги подобриме производите на Lenovo. Оваа опција обично може да ја најдете при поставувањето или во поставките на вашиот производ од Lenovo или во апликацијата. Видот на информации што може да ги собереме од вас во овој контекст може да ги вклучуваат серискиот, ID или IMEI-бројот на вашиот производ од Lenovo, типот/моделот на производот, информации за начинот на користењето на производите и софтверот од Lenovo, како и информации за перформансите на производите од Lenovo. Во контекст на компјутерите од Lenovo, освен доколку не изберете да бидете контактирани од Lenovo, овие информации ќе се чуваат во формат што не овозможува лична идентификација. Во контекст на паметните телефони од Lenovo и Motorola, податоците од делот за ”помош за подобрување” може да бидат идентификувани со корисник или уред.

Овие информации ги користиме за да:

 • Ги идентификуваме трендовите на перформансите на производите и софтверот на Lenovo;
 • Развиваме нови функции на производите за идните модели;
 • Овозможиме подобро целокупно доживување при користењето; и за да
 • Ви испраќаме пораки чија цел не е маркетинг, и се однесуваат на сервисирањето и поддршката за вашиот производ од Lenovo.

Lenovo користи обезбедувачи на услуги за вдомување и обработка на податоците што му помагаат на Lenovo во овие активности.

Ако одлучите дека не сакате да му дозволите на Lenovo да собира информации како дел од ”помошта за подобрување”, може да ја исклучите опцијата за ваквото собирање на податоците за производите во поставките на вашиот производ од Lenovo или во соодветната апликација (како што е Lenovo Vantage), или пак да ја деинсталирате соодветната апликација.

Апликации од Lenovo и Motorola – Дополнителни детали

Следните делови даваат опис како одредени софтверски апликации од Lenovo и од Motorola оперираат со вашите информации. Имајте предвид дека овие описи може да не ги вклучуваат сите апликации од Lenovo или Motorola што се достапни за вашиот производ од Lenovo или се инсталирани на него. Исто така, сите производи од Lenovo не ги поддржуваат сите апликации од Lenovo или Motorola, така што може да ви бидат достапни различни апликации од Lenovo или Motorola и тие може да се разликуваат во зависност од тоа кој производ од Lenovo го поседувате и каде се наоѓате. Некои од апликациите што се опишани подолу може да бидат однапред вчитани на вашиот производ од Lenovo или пак да се достапни за преземање преку онлајн софтвер или продавница за апликации.

Апликации од Lenovo

Lenovo Welcome

Lenovo Welcome е апликација што е однапред инсталирана во уредот и им посакува добредојде на новите корисници на производите на Lenovo, вклучително и кај компјутерите. Во рок од приближно 24 часа по поставувањето на производите од Lenovo, апликацијата Lenovo Welcome се активира за да ви помогне како водич низ вашето искуство при користењето на Lenovo, вклучувајќи ги и функциите на вашиот производ од Lenovo, ви ги претставува апликациите Lenovo Vantage и Lenovo Migration Assistant (и двете се опишани подолу), ви доставува специјални понуди од Lenovo и неговите партнери кои им се достапни на корисниците кои ќе одберат да ги добиваат, и многу повеќе од тоа. Lenovo собира само основни информации (кои не ве идентификуваат лично) за уредот и во врска со апликациите, како и статистички податоци преку Lenovo Welcome за овие цели.

Lenovo Vantage

Lenovo Vantage (како замена за Lenovo Companion) е апликација што го одржува вашиот уред и ви помага да го извлечете максимумот од вашиот компјутер. Дел од функциите и предностите на Lenovo Vantage се:

 • Персонализирајте го вашиот компјутер од Lenovo со прилагодени поставки.
 • Пристапете до Lenovo Migration Assistant- апликација што врши пренос на датотеки и поставки од еден компјутер на друг (опишано подолу).
 • Заштитете го вашиот компјутер и извршете ги важните ажурирања за софтверот и драјверите на системот.
 • Направете проценка на здравствената состојба и извршете дијагностика на уредот.
 • Пристапете до водичот за корисници на системот и добијте поддршка.
 • Откријте други забавни и корисни апликации.
 • Погледнете ги додатоците што се компатибилни со уредот
 • Добивајте понуди од Lenovo за други производи и услуги.
 • Дознајте ги статусот на гаранцијата, опциите и надградбите.
 • Добивајте корисни совети и останете во тек со најновите вести од областа на технологијата со статии од Lenovo.
 • Lenovo Security Console овозможува невидлив заштитен слој за вашите cloud-апликации. За повеќе информации погледнете во делот Lenovo Security Console.
 • Security Advisor содржи комплет безбедносни алатки препорачани од Lenovo и тестирани од страна на професионалци за безбедност.
 • Добивајте вести и временски прогнози (овозможено од трети страни).

Lenovo Vantage ги собира идентификаторите за вашиот компјутерски уред, како и податоците за настаните и користењето, како што се функционалноста на системот, користењето на апликациите и информациите за поддршка. Дополнително, доколку го поставите компјутерот да врши автоматско ажурирање во зависност од локацијата или од пристапот до мрежата, Lenovo Vantage ќе ги собира соодветните податоци, како што се информациите за Wi-Fi и VPN, за да може непречено да го ажурира вашиот систем. Овие информации ќе бидат зачувани на вашиот компјутер, додека информациите за користењето на Lenovo Vantage може да бидат споделени со Lenovo само доколку се согласите на таквото собирање на податоци. Lenovo не ги споделува овие информации надворешно, освен за услуги со вдомување на податоци и обработувачи кои Lenovo може да ги користи одвреме навреме.

Lenovo Connected Home Security

Lenovo Vantage исто така им нуди на корисниците и една изборна функција наречена Lenovo Connected Home Security. Оваа функција е овозможена од Coronet, надворешна компанија, и претставува продолжение на функцијата на Lenovo за безбедност на Wi-Fi. Оваа функција користи сметка на Lenovo ID за да ги потврди автентикацијата и овластувањето на корисникот; Lenovo пренесува токен кон веб-серверите на Coronet и потврдата се случува на веб-серверот. Потоа, веб-серверот на Coronet испраќа известувања во врска со поврзаната домашна безбедност кон корисниците преку информации за контакт на сметката на Lenovo ID. За повеќе информации во врска со практиките на Coronet за приватноста и безбедноста, посетете ја веб-страницата www.coro.net.

Lenovo Migration Assistant

Lenovo Migration Assistant („LMA“) е алатка што ви помага да пренесувате датотеки и го олеснува поставувањето на новиот компјутер. LMA се активира преку Lenovo Vantage и го користи вашето Wi-Fi-поврзување за да ви овозможи да испраќате датотеки од еден компјутер на друг. Може да се најавите на апликацијата LMA на двата компјутери со вашата сметка на Lenovo ID. За да ви ја овозможи оваа функционалност, LMA ќе има пристап до верзијата на вашиот оперативен систем, верзијата на .net framework, брендот на компјутерот, брендот на мрежниот адаптер и фреквенцијата на Wi-Fi-мрежата. Lenovo не собира или задржува какви било лични идентификациски податоци или ваши датотеки кога тие се пренесуваат преку LMA. Сепак, Lenovo собира одредени основни податоци и статистики за уредот и апликацијата (информации што не се од лична природа). Lenovo може да користи обезбедувачи на вдомување и обработка на податоците за да ги поддржи овие активности.

Исто така, LMA ви нуди можност да ја користите Dropbox како услуга за складирање на датотеки доколку ја изберете. За повеќе информации околу практиките за приватност на услугата Dropbox, погледнете во нејзината изјава за приватност и услови за користење.

Lenovo System Health Manager

Lenovo System Health Manager им дава можност на корисниците да ја следат здравствената состојба на нивниот компјутер, да ги оптимизираат перформансите и да преземат одредено дејство за да избегнат проблеми. За да ја овозможи оваа функционалност, апликацијата анализира одредени основни информации за уредот и апликацијата (информации што не се од лична природа), како на пример настанот, бројот на верзијата на Windows, BIOS, како и верзиите на вградениот контролор и драјверот на уредот. Доколку корисникот даде дозвола за ова, Lenovo исто така ќе собира анонимни статистички податоци за користењето, вклучувајќи информации за системската потрошувачка на енергија и можната причина за одредени проблеми со напојувањето.

Апликации на Motorola

Camera

Апликацијата Camera од Motorola ви овозможува да:

 • Ги означувате вашите фотографии и видеа со податоци за локацијата. Кога ќе споделите означени фотографии со другите, исто така ќе ги споделите и информациите за локацијата. Ако изберете да им доделите гео-ознаки на вашите фотографии и видеа, оваа апликација ќе ги искористи информациите за да ви помогне да го организирате приказот. Lenovo на ниеден друг начин не ги собира, задржува или споделува овие информации за локацијата.
 • Стартувајте ја апликацијата без да го допрете екранот со помош на контекстуалните податоци добиени од сензорите за откривање на гест за стартување.
 • Снимајте подобри слики со помош на функцијата за откривање лице и другата аналитика за она што е во видното поле на визирот за да ја добиете најдобрата слика, која може да настане пред или откако сте ја активирале блендата. Може да ја споредите најдобрата слика со оригиналната слика што сте ја снимиле и да изберете кои слики сакате да ги задржите. Информациите за откривање лице остануваат на вашиот телефон и не се поставуваат кај Motorola, ниту пак се споделуваат надворешно.

За да ни помогнете да ги решиме проблемите со перформансите, функцијата Камера ќе ги зачува информациите за квалитетот на сликата во метаподатоците на вашите фотографии.

Помош

Апликацијата Помош (порано позната како Moto Help) им ги нуди на корисниците следните функции:

 • Дознајте како да го користите вашиот телефон од Motorola и да ги решите проблемите
 • Moto Care - проверете го статусот на гаранцијата на уредот, купете продолжена гаранција и заштита од несреќи (само во САД)
 • Дијагноза на уредот - проверете го работењето на хардверските компоненти, вклучувајќи ја батеријата, екранот на допир, звучниците, камерите, Wi-Fi-поврзувањето и сензорите
 • Контактирајте нè - опции за контактирање на нашата поддршка, вклучувајќи и чет-разговор (само кај одредени модели), е-пошта (само кај одредени модели), Twitter, Messenger (само во Индија и САД) и пристап до форуми за корисници (на англиски, шпански и португалски)
 • Сервисен центар - пребарајте ги сервисните центри во ваша близина (само во Индија)

Доколку ја користите апликацијата Помош за уредот, Motorola може да го собере серискиот број на производот, IMEI-бројот или друг ID-број на уредот, IP-адресата, MAC-адресата, информациите за користењето на производот, информациите за перформансите на апликацијата и, доколку ги користите функциите Moto Care или Контактирајте нè, корисничкото име и информациите за контакт. Motorola може да користи обезбедувачи на услуги за вдомување на податоци, обработка и комуникација како поддршка на услугата за корисници на Motorola и за активностите на апликацијата Помош за уредот.

Digital TV

Каде што е поддржана Digital TV од Motorola го пренесува телевизиското доживување на вашиот мобилен уред, со дополнителна поддршка од Електронскиот програмски водич (EPG) и Ginga за интерактивност на корисниците. Корисниците исто така може да ги снимаат телевизиските програми што им се допаѓаат и да изберат кога да ги гледаат омилените програми. Digital TV собира одредени анонимни апликациски податоци базирани на настани, како на пр. кои канали се стартувани преку Digital TV.

Moto (Дејства на Moto, Moto Display, Gametime, Совети на Moto)

Moto му овозможува поголем одзив на вашиот уред така што ви нуди повеќе начини за контрола и интеракција. Moto ви го олеснува добивањето на важните известувања, контролирањето на вашиот уред со глас и гестови и автоматизирањето на промените на корисните поставки, во зависност од тоа каде се наоѓате или што правите во моментот.

Дејства на Moto ви ја олеснува интеракцијата со вашите производи од Motorola така што ви овозможува да користите едноставни гестови за брзо извршување на задачите. Преку Дејства на Moto можете да:

 • Завртите со зглобот набрзина за да ја отворите камерата во секое време.
 • Повлечете надолу кон лево или десно за да го намалите екранот за користење со една рака.
 • Ја вклучите или исклучите светилката ако направите две движења на ”сечење”.

Moto Display ќе ги прикажува важните известувања на екранот на поддржаните производи за да добиете брз пристап до нив без да морате да го вклучувате екранот или да го отклучувате почетниот екран. Функцијата Екран на Moto пристапува до одредени содржини како вашите контакти, внесови во календарот, како и до другите апликации и известувањата што тие ви ги испраќаат.

За да ги изврши овие задачи, Moto:

 • Собира информации за моменталната локација на вашиот уред од Motorola и ги поставува на Motorola за да ги идентификува местата од интерес и да одреди кога се наоѓате во возило.
 • Користи контекстуални податоци добиени од микрофонот и сензорите на уредот од Motorola како што е акцелерометарот и жироскопот за да одреди кога да активира одредени режими, но не ги поставува на Motorola.
 • Пристапува до содржините создадени од корисниците како календарски внесови, контакти и историја на повици, но не ги поставува на Motorola.

Motorola користи обезбедувачи на услуги за вдомување и обработка на податоци за да ги поддржи овие активности. Дополнително, Moto користи Google Activity Recognition за подобро да ги толкува контекстуалните податоци и да одреди кои режими да ги активира. Откако ќе ги пренесе до Google, контекстуалните податоци се користат во согласност со Условите за користење и со . Политиката за приватност на Google исто така содржи дополнителни информации во врска со практиките на Google за собирање и заштита на податоците во однос на другите алатки од Google за аналитика и развој на производите што Motorola може да ги користи одвреме навреме.

Повратни информации на Moto

Повратни информации на Moto ви овозможува да дадете оценка за вашиот уред и да го споделите вашиот повратен одговор со Motorola и Lenovo за да им помогнете да направат подобрувања кои ќе го подобрат искуството при користењето на хардверот и софтверот. За да ја овозможи функционалноста, Повратни информации на Moto го собира ID-бројот на уредот на Motorola, вашите информации за контакт и одредени информации што не се од лична природа и информации за настани на апликацијата и аналитики; имате опција да додадете слика од екранот. Motorola и Lenovo може да користат обезбедувачи на услуги како трети страни за вдомување и обработка на податоци за да ги поддржат овие активности. Исто така, одредени надворешни партнери за развој на софтвер може да имаат пристап до одредени информации од повратниот одговор кои не се од лична природа со цел решавање на проблемите или подобрување на искуството при ракувањето со уредите од Motorola.

Hello You и Motorola Notifications

Онаму каде што е тоа можно, Hello You и Motorola Notifications ви нудат совети за користењето на вашиот уред од Motorola, информации и дијагностика за уредот; ви овозможуваат да добивате техничка помош и корисничка услуга преку чет-програмите или телефонот; и ви овозможуваат прилагодени содржини и пораки врз база на вашите интереси, како што се забава, вести, спорт и друго.

Ако изберете да ја користите апликацијата Hello You, мора да се најавите на апликацијата со информациите од вашата сметка на Google. За да може да функционира, апликацијата Hello You ги собира вашите идентификатори за уредот од Motorola, информациите од сметката на Google, IP-адресата, корисничките интеракции со содржините на апликацијата и одредени податоци за користењето на апликацијата и уредот при користењето на Hello You. Ние ги користиме опишаните информации за да го измериме користењето на нашата апликација, да ги подобриме содржините на апликацијата и да овозможиме прилагодени содржини за секој корисник, кои може да вклучуваат и таргетирани реклами. Исто така, може да ја искористиме IP-адресата на вашиот уред за да собираме информации за вашата општа локација преку IP-адресата на вашиот уред. За да може апликацијата Hello You да ви понуди прилагодени содржини, најпрво мора да ги наведете вашите интереси од области како што се забава, спорт, политика, бизнис и технологија. За да ви го овозможи ова искуство, Motorola може да ги споделува овие информации со своите партнери за содржини и маркетинг, како што се новинските агенции, маркетиншките агенции, како и партнерите за вдомување и обработка на податоци. Може да изберете да ја оневозможите апликацијата Hello You во секое време, а исто така можете и да извршите промени на вашите области од интерес со пристапување во претпочитаните поставки на страницата со поставки на вашата сметка.

Motorola Notifications ви овозможува да добивате информации во врска со производот и понуди од Motorola и одредени партнери кои се релевантни за вас, вклучувајќи известувања за софтверски ажурирања, совети и трикови, информации за нови производи и услуги, како и покани да учествувате во студии или истражувања кои ќе помогнат во подобрувањето на производите и услугите на Motorola. Ако изберете да добивате маркетиншки пораки преку Motorola Notifications, Motorola ќе ги испраќа овие пораки како ”насочени” известувања на вашиот уред и Motorola ќе го соберете вашето име, информации за контакт, идентификатори за уредот од Motorola, статистички податоци што не се од лична природа за уредот и апликацијата, како и податоци за инструментите. Собраните информации може да се споделуваат со обезбедувачи на услуги за вдомување и обработка на податоци, маркетинг агенции, рекламни партнери, како и партнери за истражувања на Motorola за да може Motorola да ги поддржи активностите за Motorola Notifications. Може да изберете да не добивате насочени известувања во секое време со кликнување на копчето за откажување од претплатата во апликацијата или со користење на опцијата за откажување од претплатата што ви се презентира кога кликнувате на известувањата што ги добивате.

Moto 360 и Moto Body

Паметниот часовник Moto 360 и поврзаната апликација Moto Body ги користат сензорите вградени во часовникот за да собираат податоци поврзани со физичката подготвеност како што е вашиот пулс, бројот на чекори и калории за да може да го следите вашиот напредок кон дневните и неделните цели за активност. Исто така, може да создадете и профил за физичка подготвеност така што ќе доставите демографски информации како што е вашата висина, тежина, пол и возраст. Ова ќе им помогне на Moto 360 и на Moto Body да обезбедуваат попрецизни информации за физичката подготвеност. Ако ја користите функцијата Moto Body Running, Moto Body исто така ќе ја следи и ќе ја прикажува вашата локација на уредот.

Moto 360 и Moto Body може да го поставуваат вашиот профил за физичка подготвеност, податоците и локацијата на нашиот cloud-сервер и да го додаваат на вашиот кориснички профил. Ние ги користиме овие информации за да ви обезбедиме пристап до попрецизни информации за физичката подготвеност како што е статистиката за активност со текот на времето. Исто така ги користиме и за да создадеме нови, персонализирани функции за вашиот Moto 360, Moto Body и другите производи од Motorola.

За да избришете трчање, допрете на > Running. Допрете го трчањето што сакате да го избришете, а потоа допрете на > Delete трчање. За да ги отстраните сите ваши податоци за активноста на Moto Body, обратете се на privacy@motorola.com.

Освен за услуги на вдомување и обработка на податоци кои може да се користат од страна на Motorola, ниеден дел од информациите што се опишани погоре не се споделуваат надворешно.

Следните делови ги опишуваат дополнителните ситуации во кои Lenovo може да собира, користи и/или да споделува лични или информации што не се од лична природа за вас. Дел од овие информации може да бидат задржани како дел од вашиот кориснички профил на Lenovo, како што е опишано погоре.

Маркетинг, промоции, анкети и настани

Доколку изберете да добивате маркетиншки, рекламни или промотивни пораки од Lenovo и/или од неговите партнери - преку е-пошта или преку насочени известувања на производите - или пак доколку изберете да учествувате во настан, натпреварување или анкета, ние ќе собереме лични и информации што не се од лична природа за вас кои ќе ни помогнат во спроведувањето на овие кампањи и комуникации, како и во олеснувањето на вашето учество. Конкретно, може да го собереме вашето име, адреса, адреса на е-пошта, телефонски број, возраст/датум на раѓање, информации во врска со производот од Lenovo, податоци од вашиот кориснички профил и дополнителни лични информации кои ќе изберете да ги доставите. Ние можеме да ги искористиме овие информации за да ви испраќаме известувања за поддршка на производите, соопштенија, списанија и, кога тоа го дозволуваат соодветните закони, покани за пополнување на анкети за задоволство на корисниците.

Lenovo и одредени обезбедувачи на услуги или партнери – вклучувајќи ги компаниите за маркетинг, рекламирање, анкети и настани - можат исто така да ги користат информациите што ги доставувате за да спроведуваат промотивни активности, активности за задоволство на корисниците или активности за поддршка на производите во име на Lenovo или како дел од заеднички настан или промоција помеѓу Lenovo и таа компанија. Lenovo може исто така да користи обезбедувачи на услуги за вдомување и обработка на податоците за да ги поддржи овие активности, како и надворешни алатки кои ќе ни помогнат да дознаеме повеќе за трендовите кај корисниците, стапките на отворање/кликнување на маркетиншка е-пошта, итн. Дополнително, можеме да добиваме податоци од трети страни како извори, како што се компании за истражувања кај корисниците, со цел да ги надополниме информациите што ги собираме од вас.

Ќе добивате пораки во врска со трансакции од Lenovo како што се на пример потврдите на нарачките. Не сте обврзани да се претплатите да добивате маркетиншки пораки од Lenovo за да купите производ од Lenovo. Може да ја откажете претплатата со следење на упатствата што ги има во таквите пораки, со промена на вашите претпочитани поставки во поставките на вашата сметка, или доколку ни се обратите на privacy@lenovo.com или на privacy@motorola.com.

Програми за лојалност

Lenovo може да им понуди на своите корисници можност да учествуваат во програми за лојалност што нудат попусти, купони или други поволности. Иако овие програми се исклучиво изборни и учеството во нив не е предуслов за купување на производ од Lenovo, тие подразбираат собирање на одредени лични информации од вас доколку се одлучите да учествувате.

Информациите што се собираат заради зачленување или учество во програма за лојалност на Lenovo може да го вклучуваат вашето име, адреса, адреса на е-пошта, телефонски број, возраст/датум на раѓање, информации во врска со производот од Lenovo, податоци од вашиот кориснички профил и можни дополнителни лични информации кои ќе изберете да ги доставите. Овие информации може да бидат споделени со обезбедувачи на услуги или партнери на Lenovo за да се спроведат програмите за лојалност во име на Lenovo. Lenovo може исто така да користи компании за вдомување и обработка на податоци како трети страни за да ги поддржи овие активности. Може да го откажете учеството во програмата за лојалност на Lenovo со следење на чекорите што се наведени во правилата на конкретната програма за лојалност.

Еднократно најавување преку вашите сметки на социјалните медиуми

До одредени искуства за производите од Lenovo, како што е Lenovo Vantage и информациите за сметката на Lenovo може да пристапите со најавување преку разни социјални медиуми како што се Facebook, Google, Twitter, итн. Ако изберете да се најавувате преку овие услуги, Lenovo може да собира лични информации од вашите сметки на социјалните медиуми вклучувајќи ги вашиот личен профил, адреса на е-пошта, возраст/датум на раѓање, листа на контакти, интереси, допаѓања и моменталниот град. Социјалниот медиум ги овозможува овие информации до Lenovo во согласност со поставките на вашиот профил на социјалниот медиум и условите за користење на таа страница.

Lenovo може да ги додаде овие информации на вашиот профил на Lenovo и може да ги користи овие информации за да ги информираме нашите маркетинг кампањи и за да ви испраќаме маркетиншки пораки што ќе одберете да ги добивате. Доставените информации може да зависат од поставувањето за приватност што го имате на вашата сметка на социјалниот медиум. За повеќе информации разгледајте ги изјавите за приватност на конкретниот социјален медиум.

Здружување и откуп

Може да настанат околности кога Lenovo може да одлучи да го продаде, купи, здружи или на друг начин да го реорганизира деловното работење во некои земји. Ќе бидете известени преку е-пошта и/или видливо известување на нашата веб-страница за евентуалните промени на сопствеништвото или за користењето на вашите лични информации, како и за изборот што ви е достапен во поглед на вашите лични информации. Во таквата трансакција може да биде вклучено обелоденувањето на личните информации на можните или реалните купувачи или добивање на ваквите информации од нив.

Правни прописи и спроведување на правата на Lenovo

Можно е личните информации да бидат подложни на правни или други владини судски покани, налози, наредби или криминални или истраги за спречување на измама. Затоа, кога ние добронамерно веруваме дека законот тоа го бара, може да обелоденуваме лични или други информации на регулаторни или владини тела, судови, трибунали и органи за спроведување на законот. Исто така, можно е да биде потребно да обелодениме лични или други информации за да ги заштитиме нашите права, да ја заштитиме вашата безбедност или безбедноста на другите лица, или пак за да истражиме евентуална кражба или измама. Како надополнување на горенаведеното, можно е да има случаи кога ќе треба да ги обелодениме вашите лични информации на други страни, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на, правни советници или агенции за наплата на долгови.

Дали Lenovo ги продава моите лични информации?

Не. Lenovo не продава лични информации. Како што е опишано во деловите погоре, Lenovo може да споделува лични информации со обезбедувачи на услуги како трети страни и партнери за да ги поддржи производите од Lenovo или за да овозможи дополнителни услуги кон Lenovo и неговите клиенти и корисници на производите. Притоа, Lenovo презема соодветни чекори за да се осигура дека овие обезбедувачи на услуги и партнери ги исполнуваат стандардите на Lenovo за силна приватност и безбедност. Сепак, Lenovo не продава лични информации; и не сме продале никакви лични информации во текот на 12-те месеци пред 1 декември, 2020. Доколку некогаш Lenovo одлучи да продава лични информации, ќе обезбедиме соодветно претходно известување како што е пропишано со важечките закони.

Дали Lenovo ги префрлува моите лични информации меѓународно?

Lenovo е глобална организација со правни ентитети, деловни процеси, структури на управување и технички системи кои ги преминуваат границите. Затоа, онаму каде што тоа е дозволено со закон, може да ги споделиме вашите лични информации со Lenovo (вклучувајќи ги подружниците, филијалите и главните компании) или со нашите обезбедувачи на услуги и деловни партнери, така што може да ги префрлиме информациите во земјите во кои работиме (вклучувајќи, но не ограничувајќи се на, Соединетите Американски Држави и Кина). Без разлика на тоа каде се префрлуваат вашите информации и каде се чуваат, нашите практики за приватност и безбедност се дизајнирани да ги заштитат вашите лични информации на глобално ниво.

Одредени земји имаат закони за приватност кои не се еквивалентни со законите за приватност во вашата земја и вашите податоци може да бидат побарани од страна на органите за спроведување на законот во тие правосудни системи. Во тие земји, Lenovo сѐ уште ќе ракува со информациите на начинот кој е опишан овде и ќе ги презема потребните мерки за усогласување со важечките закони за заштита на податоците при префрлувањето и обработувањето на вашите информации. Онаму каде што тоа е потребно, Lenovo исто така ќе склучи договори помеѓу компаниите во групацијата Lenovo или со партнерите или обезбедувачите на услуги на Lenovo со кои ќе се регулира префрлувањето, обработката и заштитата на личните информации.

Lenovo користи стандардни договорни клаузули како средство за помош при извршување на пренос на лични информации од и во рамките на Европската унија и Европската економска област.

Колку долго ќе ги задржите моите лични информации?

Lenovo има намера да ги задржи информациите, вклучувајќи ги и личните информации, само онолку долго колку што тоа ќе биде неопходно за деловното работење или за други релевантни цели, и безбедно да ги избрише личните информации кога таквите цели на користење ќе бидат исполнети. Ние ќе ги задржиме вашите информации, вклучително и личните информации, сè додека важи кој било од долунаведените услови:

 • Вашата сметка или претплата се активни
 • За да ви овозможиме услуги или поддршка што ќе ги побарате
 • За да ја обезбедиме потребната функционалност и перформансите на производите од Lenovo и веб-страниците, вклучувајќи ги и одговорностите во рамките на гаранциите за нашите производи
 • За да се придржуваме до важечките закони, вклучително и за даночни и ревизорски цели
 • За спроведување на правата на Lenovo, вклучувајќи судски спорови и наплата на долгови

Како се заштитени моите информации?

Ние користиме стандардни технички и организациски мерки при префрлувањето на информациите од производите од Lenovo до нашите сервери, при складирањето на податоците и при нивното споделување со трети страни. На пример, користиме шифрирање кога тоа е потребно при префрлувањето на чувствителните информации за вашите информации да бидат безбедни. При споделувањето на вашите информации со трети страни, преземаме разумни и соодветни мерки тие страни да ги заштитат и да ги користат вашите информации одговорно.

Производите од Lenovo исто така може да се одликуваат со безбедносни функции дизајнирани да ви помогнат да ги заштитите информациите што ги складирате во вашите производи од Lenovo. Тука спаѓаат решенија како што се шифрирање; лозинки, PIN-кодови и отклучување со отпечаток; како и далечинска контрола над вашите производи од Lenovo за да може да ги лоцирате, заклучите и избришете изгубените или украдените производи. Може да дознаете повеќе за достапните функции така што ќе ги отворите безбедносните поставки на вашите производи од Lenovo.

Сепак, имајте предвид дека ниеден производ, софтвер или пренос на податоци не може гарантирано да биде сто проценти безбеден. Како резултат на тоа, иако преземавме соодветни мерки да ги заштитиме вашите производи и информации, Lenovo не може да ја обезбеди или на друг начин да ја гарантира безбедноста на вашите производи од Lenovo или на информациите што ни ги доставувате. Кога ги користите производите од Lenovo, тоа го правите на сопствен ризик. За повеќе информации за безбедноста на производите од Lenovo и како да го контактирате тимот за безбедност на Lenovo доколку имате прашања за ранливостите на безбедноста, посетете ја страницата за безбедност на производите на Lenovo.

Што е со приватноста на моето дете?

Производите од Lenovo се наменети за возрасни лица и деца на возраст од над 16 години или еквивалентната минимална возраст во релевантниот правосуден систем, кои имаат дозвола од своите родители или старатели за да ги користат. Lenovo нема намера да собира лични информации за деца на возраст под 16 години. Корисниците на возраст под 16 години не треба да доставуваат лични информации до Lenovo.

Ако Lenovo дознае дека дете на возраст под 16 години или еквивалентната минимална возраст во релевантниот правосуден систем, доставило лични информации до Lenovo, ќе преземеме соодветни чекори за да ги избришеме тие лични информации во најбрзо можно време и нема да ги користиме за никаква цел. Lenovo ги поттикнува родителите да преземат активна улога во користењето на производите од Lenovo од страна на нивните деца и да ги информираат за потенцијалните опасности од давањето лични информации за себе.

Кои се моите права на заштита на податоците?

Важечките закони за заштита на податоците може да ви дадат право да ја контролирате нашата употреба и обработка на вашите лични информации. Тука спаѓаат правото (i) да побарате пристап и примерок од вашите лични информации, (ii) да побарате коригирање или бришење на вашите лични информации; (iii) да приговорите на обработката на вашите лични информации; (iv) да ја ограничите обработката на вашите лични информации или да имате избор да се откажете од продажбата на вашите лични податоци; и (v) правото на преносливост на податоците. Онаму каде што ги користиме вашите лични информации со ваша согласност, имате право да ја повлечете вашата согласност во секое време, иако тоа нема да влијае на нашето користење на вашите лични информации пред повлекувањето на согласноста. Дополнително, имате можност да прегледате, коригирате или бришете одредени лични информации преку вашата сметка на Lenovo доколку ја имате и/или преку вашите поставки на апликацијата или на производот од Lenovo.

За да ги остварите вашите права што се опишани погоре, испратете барање за приватност или контактирајте нè на privacy@lenovo.com или на privacy@motorola.com. Ние ќе ги разгледаме, одговориме и преземеме дејства за таквите барања во согласност со важечките закони за заштита на податоците.

Имајте предвид дека ние ќе преземеме мерки во согласност со важечките закони и нашите стандарди за приватност и безбедност за да го потврдиме вашиот идентитет пред да ви дадеме пристап до вашите лични информации или на кој било начин да го одобриме вашето барање. Доколку имате сметка на Lenovo, може да го потврдиме вашиот идентитет со тоа што од вас ќе побараме да се најавите на вашата сметка. Доколку немате сметка на Lenovo, или пак адреса на е-пошта во вашата датотека кај нас, тогаш може да побараме дополнителни ограничени информации од вас со цел да го потврдиме вашиот идентитет. Имајте предвид дека доколку немате сметка на Lenovo, или адреса на е-пошта во датотека, или пак не сме во можност да го потврдиме вашиот идентитет во нашата евиденција, можеме да го одбиеме вашето барање.

Вие исто така може да користите и овластен агент кој ќе го испрати барањето во рамките на овој дел во ваше име. Доколку се одлучите овластен агент да го испрати вашето барање во ваше име, Lenovo ќе побара: (i) вие да му доставите писмена согласност на вашиот овластен агент за таквото дејство; и (ii) вашиот агент да го потврди неговиот идентитет директно со Lenovo. Lenovo може да го одбие барањето од агентот кој не ги исполнува овие барања.

Дополнително, имате право во секое време да поставувате прашања или да поднесувате жалби до соодветниот национален орган за заштита на податоците во вашата земја.

Како да ја контактирам програмата за приватност на Lenovo и Motorola?

За да ги остварите вашите права што се опишани погоре испратете барање за приватност.

Ако имате дополнителни прашања во врска со оваа изјава за приватност, може да го контактирате Lenovo на privacy@lenovo.com или Motorola на privacy@motorola.com, или пак преку поштата на САД или на друг начин на адресата:

Lenovo Group Limited
Attn: Privacy Program
8001 Development Drive
Morrisville, NC, USA 27560

Дополнителни информации во врска со корисничката услуга на Lenovo, вклучувајќи ги деталите за телефонски контакт или за чет-разговор, може да најдете на страницата www.lenovo.com/contact.

Motorola Mobility LLC
Attn: Privacy Program
222 West Merchandise Mart Plaza, Suite 1800
Chicago, Illinois, USA 60654

Дополнителни информации во врска со корисничката услуга на Motorola, вклучувајќи ги деталите за телефонски контакт или за чет-разговор, може да најдете на страницата motorola.com/support.

Долунаведената изјава за приватност за нашата веб-страница е ажурирана неодамна. Погледнете ја претходната верзија.