lenovo-privacy-2022-hero.jpg

Lenovo изјава за приватност

Lenovo изјава за приватност

Lenovo изјава за приватност на производ

Приватност на веб-страната

/

Приватност на производ

Lenovo препознава дека приватноста е од големо значење за поединците секаде - нашите клиенти, посетителите на веб-страниците, корисниците на производите… за сите. Затоа правилното користење и заштитата на личните и другите информации кои се наоѓаат под наша одговорност е основна вредност за Lenovo. За да дознаете повеќе за нашите практики во врска со приватноста, ве молиме кликнете на кој било од линковите подолу. Доколку имате дополнителни прашања или проблеми, ве молиме слободно контактирајте нè. privacy@lenovo.com.

Оваа изјава последен пат е ажурирана на 04.03.2023.

Повеќе информации за оваа изјава

Оваа изјава последен пат е ажурирана на 04.03.2023.

На што се однесува оваа изјава

Your privacy is important to Lenovo. This privacy statement applies to data collected through websites owned and operated by Lenovo Group Ltd. and its affiliated group companies (”Lenovo”) and certain offline services maintained by Lenovo or our service providers and partners. This statement describes the information practices for Lenovo websites including, but not limited to, www.lenovo.com, , blog.lenovo.com, lenovosoftware.com, , support.lenovo.com, techtoday.lenovo.com, and Lenovo community sites such as gaming.lenovo.com, smbcommunity.lenovo.com and education.lenovo.com. This privacy statement describes the information practices for Lenovo websites, including what types of information are collected, how Lenovo uses information and for what purposes; with whom information is shared; and how Lenovo protects information. It also describes your choices regarding use, access, correction and deletion of your personal information, among other topics. In addition, this statement addresses personal information collection and use by Lenovo in certain other (including offline) contexts, such as marketing, newsletters, events, and customer service and support.

На што не се однесува оваа изјава

Веб-страниците на Lenovo може да содржат врски до други веб-страници, од кои некои не се во сопственост или под контрола на Lenovo. Компанијата Lenovo не е одговорна за практиките за приватност или за содржината на другите веб-страници. Некои од нашите веб-страници користат техники за врамување за да ги прикажат содржините од добавувачите или партнерите, задржувајќи го изгледот и практичноста на нашата веб-страница. Освен тоа, со одредени веб-страници под брендот на Lenovo управуваат добавувачите или партнерите, но, кога е присутно лого ”овозможено од”, за овие страници или искуства важат изјавите за приватност и условите за користење на тие добавувачи и партнери.

Имајте предвид дека оваа изјава не се однесува на информациите собрани преку производи и софтвер на Lenovo. Дознајте за нашите практики за приватност за производите.

To learn more about Lenovo Product privacy practices, please navigate to the applicable Lenovo product privacy statement via your local Lenovo website, or your Lenovo product or service experience.

Промени на оваа изјава

Ако извршиме промени на оваа изјава, ќе овозможиме достапност на претходните верзии за да можете да видите кога настанале промените и какви се тие. Ако извршиме значајни промени во оваа изјава, ќе ве известиме преку известување на веб-страницата на Lenovo; преку производот на Lenovo што го применувате или преку користењето на софтверот; или по е-пошта (испратена на адресата на е-пошта наведена на вашата сметка) пред промената да стапи во сила. Онаму каде на тоа сме обврзани со важечките закони за заштита на податоците, исто така ќе побараме ваша согласност за евентуалните значајни промени кои може да влијаат на тоа како ги користиме или пренесуваме вашите лични информации. Ви препорачуваме повремено да ја посетувате оваа страница за да бидете во тек со најновите информации за нашите практики за приватност.

Кои информации ги собира Lenovo; како се користат информациите; и дали одредени лични информации се споделуваат со трети страни?

Lenovo collects information about you when you interact with our websites and certain offline services maintained by Lenovo or our service providers and partners. We use this information in order to provide you with a product or a service that you have requested; to provide you with customer service or support; to send you news, updates or offers; when you participate in events; to improve our websites, products and services; and to make sure that they are performing at their best; among other reasons. Please note that, in certain circumstances, if you do not provide us with personal information where needed, we may not be able to provide you with the products, experiences or functionalities that you have requested. The following describes how we collect, use and share information, including personal information, in certain online and offline contexts.

Прегледување на нашите веб-страници

In general, if you are simply visiting our websites without registering or logging in, you can browse our sites without providing anything other than the non-individually identifying information that our web servers collect automatically. Our web server logs collect the domain names and certain related data of visitors to our websites automatically (such as IP addresses or device identifiers). This information is used to measure the number of visits, average time spent on a Lenovo website, pages viewed and website usage information. We use this information to meet legal or regulatory requirements; to maintain the security and integrity of our websites; to measure the use of our sites; to improve the content of our sites; and to display and inform advertisements. This information is not retained or used in a form that would enable us to directly identify visitors to our websites. We may collect this information using cookies, as explained below under the section ”Does Lenovo use cookies, tags, pixels, web beacons, analytics and related technologies for online advertising and other purposes?”. This information may be shared with service providers of Lenovo, including third party data hosting, data processing and website services so that they may support the functionality, security, integrity and improvement of our websites.

Исто така, Lenovo спроведува истражувања за демографијата (на пример, возраст, пол), интересите и однесувањето на нашите корисници врз основа на информациите што ни ги давате при купување, за време на промоција, од анкети и од датотеки за евиденција на нашите сервери. Целта на тоа е подобро да ве разбереме и да ги исполниме вашите потреби. Ова истражување се составува и анализира групно за да се спречи идентификација на лични информации за кој било поединец. Lenovo понекогаш ги дополнува овие информации со дополнителни податоци доставени од трети страни. Lenovo може да ги сподели овие податоци со нашите даватели на услуги за да тие можат да ѝ обезбедат хостирање на податоци, обработка, анализа и слични услуги на компанијата Lenovo.

Вашиот кориснички профил

Вашиот кориснички профил може да содржи информации, вклучувајќи лични информации, што ги давате при вашата интеракција со Lenovo, како што е вашето користење на одредени делови од нашите веб-страници; вашата сметка на Lenovo ID, My Account, Passport ; вашето контактирање со претставниците на нашата служба за корисници; информациите за регистрацијата на производи од Lenovo; и од одредени производи и услуги од Lenovo што ги користите. Вашиот кориснички профил ѝ дава дозвола на компанијата Lenovo да:

 • На одредени производи и услуги од Lenovo им ги дава информациите потребни за нивно функционирање
 • Решава проблеми што може да ги имате со производ, услуга или веб-страница на Lenovo;
 • Предлага начини за подобрување на производите, услугите и веб-страниците на Lenovo;
 • Ви обезбедува новости, ажурирања и информации за производите и услугите на Lenovo; и
 • Доколку изберете да добивате маркетиншки пораки, да ви обезбедува информации за дополнителни производи или услуги на Lenovo за кои можеби ќе бидете заинтересирани.

Следните делови детално ги опишуваат видовите на информации што може да ги содржи еден кориснички профил, начинот на кој Lenovo ги користи тие информации, дали тие информации се споделуваат со трети страни и одредени избори што може да ви се достапни во врска со таквите информации. За повеќе детали во врска со другите видови на информации што може да се вклучат во вашиот кориснички профил, погледнете ја изјавата за приватност на Lenovo за вашиот производ.

Регистрација на Lenovo ID и на производи од Lenovo

Кога создавате Lenovo ID, кога го регистрирате вашиот производ од Lenovo или кога создавате сметка преку My Account или Passport, ние собираме информации, вклучително и лични информации, за вас и за вашите производи од Lenovo. Ги користиме вашите Lenovo ID и придружните информации за регистрацијата и сметката за да ве идентификуваме кога користите одредени наши софтверски апликации (како на пример Lenovo Vantage) и интерактивни услуги (како што се нашите онлајн продавници и веб-страниците за корисничка поддршка).

Ако сакате да создадете Lenovo ID или, пак, сакате да ги регистрирате вашите производи, од вас ќе треба да собереме одредени информации како вашето име, адреса, адреса на е-пошта, јазик, регион/земја, тип/модел на производот, сериски број на производот, датум на регистрација на производот и податоци за активирање на оперативниот систем. Овие информации ќе ги користиме за да управуваме со вашата сметка или профил, да ви ги обезбедиме услугите што сте ги побарале и да ви овозможиме комуникација, вклучително и маркетиншки пораки што ќе одберете да ги добивате од Lenovo. Информациите што Lenovo ќе ги собере и задржи за овие цели може да се споделуваат со нашите даватели на услуги за да тие можат да обезбедат хостирање на податоци, обработка и маркетиншки услуги за и во име на Lenovo.

To change your Lenovo ID password or deactivate your Lenovo ID account visit account.lenovo.com and navigate to ”My Profile” or submit a request.

Малопродажба и е-трговија

We will collect personal information from you when you choose to place an order with Lenovo. This may include your name, email address, billing and shipping address, phone number, payment information (such as credit or debit card), age/date of birth, information to personalize a Lenovo product or service, and in limited circumstances where such information is strictly required for such order processing, social security number or other national identification number. Lenovo uses this information to facilitate the processing of your order and to enable us to contact you if a problem arises with your order. Additionally, if you purchase a product requiring service, your personal information may be used to obtain a credit report, if necessary.

Овие информации може да ги споделиме со давателите на услуги и партнерите што се вклучени во нашите активности за вршење е-трговија и малопродажба, како што се компании за хостирање податоци; обработувачи на плаќања; финансиски институции; компании за испорака; и безжични оператори (доколку услугите на операторот се нарачани или активирани преку нашата веб-страница).

Служба за корисници, следење на квалитет и поправки

Одредени активности за поддршка на производите и услугите од Lenovo може да подразбираат да ја контактирате компанијата Lenovo или, пак, Lenovo да ве контактира вас преку телефон, е-пошта или апликација за разговарање. Имајте предвид дека во таквите случаи може да ги снимаме повиците поради обука на персоналот или поради обезбедување на квалитет. За да ви ја овозможи услугата или поддршката што сте ја побарале, како на пример барањето за техничка поддршка или поправка под гаранција за вашиот производ од Lenovo, персоналот од службата за корисници на Lenovo може да собере и да пристапи до одредени лични информации за вас, како што се вашиот кориснички профил, информациите за сметката, податоците за контакт, идентификаторите на производи и услуги од Lenovo и информациите за начинот на кој ги користите производите и услугите од Lenovo.

Some Lenovo customer service personnel work for service providers that supply such services to Lenovo and its customers and may have access to information about you in this context. Lenovo uses data hosting, processing and communications service providers (such as online and automated chat tools) to support these activities.

Дополнително, овластените дистрибутери на Lenovo, препродавачите или давателите на услуги за сервисирање на производи од Lenovo, исто така, може да имаат пристап до одредени информации за службата за корисници, обезбедувањето на квалитет или информации за производот што се опишани тука за да го поддржат вашиот производ или за да ви обезбедат услуга што сте ја побарале, како на пример поправка под гаранција за вашиот производ од Lenovo.

Маркетинг, промоции, анкети и настани

If you receive marketing, advertising or promotional communications from Lenovo and/or their partners - such as via e-mail or in-product push notifications - or if you choose to participate in an event, contest or survey, we will collect personal and non-personal information about you to help us manage these campaigns and communications, or to facilitate your participation. In particular, we may collect your name, address, email address, phone number, age/date of birth, Lenovo product information, your user profile data and additional personal information you choose to provide. We may also use this information to send to you product support notices; announcements; newsletters; and, when allowed by applicable laws, invitations to complete customer satisfaction surveys.

Lenovo and selected service providers or partners – including marketing, advertising, surveys and events companies - may also use the information you provide to conduct promotional, customer satisfaction or product support activities on our behalf or as part of a joint event or promotion between Lenovo and that company. Lenovo may also use data hosting and processing service providers to support these activities, as well as external tools to help us learn more about consumer trends, marketing email open/click rates, and so forth. In addition, we may acquire data from third party sources, such as consumer research firms, in order to supplement the information that we collect from you. For further information on how our websites may use third party cookies and related technologies to support its marketing and advertising activities online, please see the section below entitled ”Does Lenovo use cookies, tags, pixels, web beacons, analytics and related technologies for online advertising and other purposes?”

You may also receive transactional communications from Lenovo such as order confirmations and service or software updates. You are not required to subscribe to receive Lenovo marketing communications to purchase a product from Lenovo. You may choose to unsubscribe by following the instructions included in those communications; by navigating to the Lenovo unsubscribe or opt-out mechanism; by changing your preferences in your account settings; or you can submit a request.

Програми за лојалност

Lenovo може да им понуди на своите корисници можност да учествуваат во програми за лојалност што нудат попусти, купони или други поволности. Иако овие програми се исклучиво изборни и учеството во нив не е предуслов за купување на производ од Lenovo, тие подразбираат собирање на одредени лични информации од вас доколку се одлучите да учествувате.

Информациите што се собираат заради зачленување и учество во програма за лојалност на Lenovo може да го вклучуваат вашето име, адреса, адреса на е-пошта, телефонски број, возраст/датум на раѓање, информации за производот од Lenovo, податоци за вашиот кориснички профил и можни дополнителни лични информации што ќе изберете да ги доставите. Овие информации може да се споделуваат со даватели на услуги или партнери на Lenovo за спроведување на програмите за лојалност во наше име. Lenovo може да користи и даватели на услуги за хостирање и обработка на податоци за да ги поддржи овие активности. Учеството во програмата за лојалност на Lenovo можете да го откажете со следење на чекорите што се наведени во правилата на соодветната програма за лојалност.

Друштвени медиуми

Некои од нашите веб-локации вклучуваат функции и врски до друштвените медиуми, како што е друштвената лента со икони што нуди врска до присуството на Lenovo на одредени веб-локации (на пр., страницата на Lenovo на Facebook, навестувањето на содржини од Lenovo на Twitter). Овие функции може да ја соберат вашата IP-адреса и да соберат информации за тоа која страница ја посетувате на нашата веб-локација и може да постават колаче за да овозможат правилно работење на функцијата. Функциите и виџетите на друштвените медиуми се хостирани од друга компанија или се хостирани директно на нашата веб-локација. Вашите интеракции со овие функции се регулираат со политиката за приватност на компанијата што ги обезбедува.

До одредени искуства за веб-страницата и до информации за сметката на Lenovo може да пристапите со најавување преку различни друштвени медиуми како што се Facebook, Google, Twitter, итн. Ако се најавите преку овие услуги, Lenovo може да собира одредени информации од вашата сметка на друштвениот медиум, вклучувајќи го вашиот јавен профил, адреса на е-пошта, возраст/датум на раѓање, листа на контакти, интереси, допаѓања и моменталниот град. Lenovo може да постави врска или на друг начин да ги вклучи овие информации во вашиот кориснички профил на Lenovo и, доколку сте одбрале да добивате маркетиншки пораки, овие информации може да ги користиме за анализа и за маркетиншки цели. Специфичните видови на доставени информации може да зависат од поставките за приватност на вашата сметка на друштвениот медиум. За повеќе информации погледнете ги изјавите за приватност на вашиот друштвен медиум.

Блогови и форуми за дискусија

Ако одлучите да учествувате во блог или форум за дискусија на Lenovo, треба да знаете дека информациите што ги споделувате таму може да им бидат достапни на други лица, потенцијално внатре или надвор од Lenovo, кои имаат пристап до тој блог, форум за дискусија или соба за разговор. Исто така, имајте предвид дека индивидуалните блогови, форуми и простории за разговор може да ги хостираат други организации освен Lenovo и/или може да имаат дополнителни правила и услови. Ставот на секој учесник на блог, форум или соба за разговор е негово или нејзино и не треба да се смета дека го одразува ставот на Lenovo.

Изјави

Lenovo sometimes displays product reviews, testimonials and other endorsements of satisfied customers on our sites. Our service providers often manage these reviews and related website features. With your consent, we may post your comments along with your name. If you want to update or delete your comments, you can submit a request.

Апликации за вработување

Можете да изберете да ѝ дадете лични информации на компанијата Lenovo кога ќе изразите интерес за можностите за вработување во Lenovo, како на пример со поднесување апликација или кратка биографија преку нашите веб-страници. Информациите што ги собираме од вас ќе бидат очигледни во моментот кога ќе ја поднесете вашата апликација и ќе вклучуваат име, информации за контакт, работно минато, образование, историја на вработување и други информации што обично се користат при оценување на кандидатите за можностите за вработување. Овие информации ќе ги користиме само за да ја оцениме вашата апликација за вработување и ќе ги споделиме само со давателите на услуги што ги поддржуваат овие активности, како што се фирми за пребарување кандидати што работат во име на Lenovo; и компании за истражување на работното минато коишто ќе помогнат во проверката на апликацијата на кандидатот. Lenovo може да користи даватели на услуги коишто ќе помогнат во обработката и управувањето со информациите што ги собира во овој контекст, вклучително и други деловни и корпоративни услуги на Lenovo. Ние можеме и да ја дополниме примената апликација за вработување со дополнителни информации пронајдени преку јавно достапни ресурси, како што се профили на LinkedIn.

Односи со деловни партнери

If you represent a Lenovo business partner (i.e. a distributor or reseller of Lenovo products), you may visit a Lenovo website intended specifically for Lenovo business partners, such as the Lenovo Partner Hub. These sites may be governed by separate privacy statements and terms of use. We may use personal information you choose to provide via such sites to administer and develop our business relationship with you, and the company you represent. For instance, this may involve using your information to send you details of Lenovo business partner programs. It may also include sharing certain information with other business partners (subject to any confidentiality obligations that may exist), or Lenovo customers or prospects. In connection with a particular transaction or program, we may also contact you as part of customer satisfaction surveys or for market research purposes. The information used for this purpose may be shared with service providers who help us administer these sites or relationships, such as data hosting and processing companies; and advertising, marketing, events and survey partners so that they may execute sales, promotional campaigns or survey research on our behalf.

Управување со добавувачи

If you represent a Lenovo supplier, you may visit a Lenovo website intended specifically for use by Lenovo suppliers. We may use the information provided on that site in connection with entering into or performing a transaction with you. For example, this may include sharing information with other parts of Lenovo, Lenovo's business partners, customers, shipping companies, financial institutions, postal or government authorities involved in the fulfillment of a transaction. It may also be used to administer and develop our relationship with you, the supplier you represent and/or other Lenovo suppliers generally.

Здружување и откуп

Може да настанат околности кога Lenovo ќе одлучи да го продаде, купи, здружи или на друг начин да го реорганизира деловното работење во некои земји. Ќе бидете известени преку е-пошта и/или видливо известување на нашата веб-страница за евентуалните промени на сопствеништвото или за користењето на вашите лични информации, како и за изборот што ви е достапен во поглед на вашите лични информации. Во таквата трансакција може да биде вклучено обелоденувањето на личните информации на можните или реалните купувачи или добивање на ваквите информации од продавачите.

Правни прописи и спроведување на нашите права

Можно е личните информации да бидат подложни на правни или други владини судски покани, налози, наредби или криминални или истраги за спречување на измама. Затоа, кога ние добронамерно веруваме дека законот тоа го бара, може да обелоденуваме лични или други информации на регулаторни или владини тела, судови, трибунали и органи за спроведување на законот. Исто така, можно е да биде потребно да обелодениме лични или други информации за да ги заштитиме нашите права, да ја заштитиме вашата безбедност или безбедноста на другите лица или, пак, за да истражиме евентуална кражба или измама. Како надополнување на горенаведеното, можно е да има случаи кога ќе треба да ги обелодениме вашите лични информации на други страни, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на, правни советници или агенции за наплата на долгови.

Does Lenovo use cookies, tags, pixels, web beacons, analytics and related technologies for online advertising and other purposes?

Како и повеќето веб-страници, така и ние собираме одредени информации автоматски и ги чуваме во датотеки за евиденција. Понекогаш собираме информации за однесувањето на нашите посетители при нивните посети на нашите веб-страници за да овозможиме подобра услуга за корисниците, да го подобриме квалитетот на функциите на нашата веб-страница или да распоредиме реклами.

На пример, водиме евиденција за домените од кои доаѓаат посетителите на нашата веб-страница и ја мериме активноста на посетителите на веб-страниците на Lenovo, но тоа го правиме на начини што не овозможуваат директно идентификување на кој било посетител (ова го нарекуваме ”информации што не се од лична природа”). Lenovo или други компании може да ги користат овие податоци во наше име за да ги анализираат трендовите и статистиката, да ги подобрат нашите веб-страници и за рекламирање.

Низи на кликнувања

Кога собираме лични информации од вас во трансакција, може да извлечеме одредени информации за таа трансакција во формат што не овозможува лична идентификација и може да ги комбинираме со други информации што не се од лична природа. Овие информации понекогаш се нарекуваат ”низи на кликнувања”. Овие информации се користат и анализираат само на групна основа за да ни овозможат да ги разбереме трендовите и шаблоните. Овие информации не се разгледуваат поединечно.

Cookies, pixels, and online advertising

To offer and provide a customized website experience, Lenovo may use cookies to store and help track information about you. Where required by applicable law, Lenovo will acquire consent from you prior to using certain cookies during your Lenovo website experience and/or will offer you the opportunity to choose which types of cookies to enable or disable. Cookies are simply small pieces of data that are sent to your browser from a web server and stored on your computer's hard drive. Lenovo uses cookies to help remind us who you are and to help you navigate our sites during your visits. Cookies enable us to save preferences and shopping cart contents for you so you will not have to re-enter them each time you visit.

We also use cookies and ad pixels (a piece of code) to determine relevant interest-based advertisements to serve the user. For this purpose, Lenovo may use services hosted by companies such as Google Analytics for Display Advertisers, Remarketing with Google Analytics, Google Display Network Impression Reporting, DoubleClick Campaign Manager and Google Analytics Demographic and Interest Reporting, Facebook, Snapchat, and Tiktok to help us understand our customers' use of our websites and products; to match certain data about our customers, uses of our websites, and social media engagement; and to deliver and manage interest-based advertisements. These services may collect information, such as an IP address, sent by your browser or via cookies. Lenovo may also share certain limited (often hashed) information with our ad partners so that they may provide these services to Lenovo.

In addition, cookies, pixels, and related technologies allow us to measure website trends and traffic patterns, such as which areas of the Lenovo site you have visited and which site you came from; to simplify site navigation; to help design our site in order to make it more efficient and enjoyable; to make product recommendations; and to deliver a Lenovo product advertisement while browsing a website including on non-Lenvovo websites. Lenovo and its service providers, including Google and DoubleClick, use cookies to report how your ad impressions, other uses of ad services, and interactions with these ad impressions and ad services are related to visits to our website. If you do not want to have this information used for serving you interest-based ads, you may opt-out by following the steps below. You may continue to receive generic ads. Lenovo may also supplement information collected via cookies and related technologies with information acquired from other sources, including third parties.

Употребата на такви колачиња е релативно стандардна. Повеќето прегледувачи се почетно поставени да ги прифаќаат. Меѓутоа, ако претпочитате да не чувате колачиња, можете да изберете:

 • Да не ги користите нашите веб-страници
 • Да го поставите прегледувачот да ве известува кога ќе примите колаче
 • Да го поставите прегледувачот да одбива да прифаќа колачиња
 • Да ги користите опциите за согласност и контрола на колачињата понудени од веб-страница на Lenovo (доколку е достапно и како што е пропишано со важечкиот закон)
 • Да ги избришете нашите колачиња откако ќе ја посетите нашата веб-страница
 • Browse our site using your browser’s anonymous usage setting (called ”Incognito” in Chrome, ”InPrivate” for Edge, ”Private Browsing” in Firefox and Safari, etc.)

Меѓутоа, имајте предвид дека одредени веб-страници на Lenovo може да не реагираат на сигналите „Не-следи“ што ги испраќаат одредени прегледувачи. Исто така, треба да знаете дека некои функции на веб-страницата на Lenovo може да не функционираат правилно ако не ги прифатите колачињата.

Ако не знаете како да контролирате или бришете колачиња или сакате да се откажете од примање на одредени насочени реклами врз основа на вашата историја на прегледување, ви препорачуваме да ја посетите веб-страницата www.networkadvertising.org/choices/, www.aboutads.info или www.youronlinechoices.eu за детални упатства, вклучувајќи и инструкции за откажување.

Ако сакате да се откажете од Google Analytics за интернет-огласувачи и/или да се откажете од прилагодената Google Display Network, тоа можете да го направите во управникот на претпочитани поставки за реклами на Google. Исто така можете да го употребите додатокот за прегледувачи за откажување на Google Analytics за да се откажете од Google Analytics. За информации како да го направите тоа на прегледувачот на вашиот производ или мобилен уред, ќе треба да појдете во менито за помош на прегледувачот или мобилниот уред или да го погледнете прирачникот за производот.

Објекти за локално складирање

Additionally, some Lenovo website experiences may use local storage objects (LSOs) such as HTML5 provided by service providers and partners of Lenovo to store content information and preferences on your device. Various browsers may offer their own management tools for removing HTML5 LSOs.

Веб-ознаки и други технологии

Some Lenovo websites also use web beacons or other technologies such as JavaScript to better tailor those sites to provide better customer service. These technologies may be in use on a number of pages across Lenovo websites. When a visitor accesses these pages, a non-identifiable notice of that visit is generated. This may be processed by us or by our service providers. These web beacons usually work in conjunction with cookies. If you turn off cookies, web beacons and other technologies will still detect visits to these pages, but the notices they generate cannot be associated with other non-identifiable cookie information and are disregarded.

Персонализирани URL-врски

Повремено може да ги персонализираме и прилагодиме веб-страниците за одредени посетители. Ако посетите една од овие страници, можете да забележите дека е прилагодена со препораки за производи и/или услуги за кои сметаме дека може да ве интересираат, врз основа на претходните интеракции со Lenovo и информациите што ни ги доставивте. Додека ги посетувате овие веб-страници, може да собереме информации за вашата посета за подобро да ја прилагодиме страницата според вашите интереси. Поканата за посета на една од овие веб-страници може да се претстави како персонализирана URL-адреса во е-пошта, известување на страницата за регистрација на веб-локацијата или како одговор на вашето најавување на одредена веб-локација.

Дали Lenovo ги продава моите лични информации?

No. Lenovo does not sell personal information. As described in the sections above, Lenovo may share personal information with Lenovo's third party service providers and partners so that they may support our products and websites, or to provide additional services to Lenovo and its customers and product users. In doing so, Lenovo takes appropriate steps to ensure that these service providers and partners are meeting our standards of robust privacy and strong security. However, Lenovo does not sell personal information; and we have not sold any personal information during the 12 months prior to February 1, 2022. If Lenovo decides to sell personal information at any point, we would provide appropriate prior notice and consent opportunities as required by applicable law.

Дали Lenovo ги пренесува моите лични информации меѓународно?

Lenovo е глобална организација со правни ентитети, деловни процеси, структури на управување и технички системи што ги преминуваат границите. Затоа, таму каде што тоа е дозволено со закон, може да ги споделиме вашите лични информации со Lenovo (вклучувајќи ги подружниците, поврзаните компании и главните компании) или со нашите даватели на услуги и деловни партнери и може да ги пренесеме во земјите во кои работиме (вклучувајќи ги, но не ограничувајќи се на, Соединетите Американски Држави и Кина). Без разлика на тоа каде се пренесуваат и чуваат вашите информации, нашите практики за приватност и безбедност се наменети да ги заштитат вашите лични информации на глобално ниво.

Одредени земји имаат закони за приватност што не се еквивалентни со законите за приватност во вашата земја и вашите податоци може да бидат побарани од страна на органите за спроведување на законот во тие правосудни системи. Во тие земји, Lenovo сѐ уште ќе ракува со информациите на начинот што е опишан овде и ќе ги презема потребните мерки за усогласување со важечките закони за заштита на податоците при пренесувањето и обработката на вашите информации.Таму каде што е потребно, Lenovo ќе склучи и договори помеѓу компаниите во групацијата Lenovo или со партнерите или давателите на услуги на Lenovo со кои ќе се регулира пренесувањето, обработката и заштитата на личните информации.

Lenovo uses Standard Contractual Clauses as one means to help effectuate transfers of personal information from and within the European Union, European Economic Area, and United Kingdom.

Колку долго ќе ги задржите моите лични информации?

Lenovo има намера да ги задржи информациите, вклучувајќи ги и личните информации, само додека тоа е неопходно за деловното работење или за други релевантни цели; и безбедно да ги избрише личните информации кога таквите цели на користење ќе бидат исполнети. Ние ќе ги задржиме вашите информации, вклучувајќи ги и личните информации, сè додека важи кој било од долунаведените услови:

 • Вашата сметка или претплата е активна
 • To provide you with services or support that you may have requested
 • За да ја обезбедиме потребната функционалност и перформансите на производите и веб-страниците на Lenovo, вклучувајќи ги и одговорностите во рамките на гаранциите за нашите производи
 • За да се придржуваме до важечките закони, вклучително и за даночни и ревизорски цели
 • За спроведување на нашите права, вклучувајќи судски спорови и наплата на долгови

Како се заштитени моите информации?

Ние користиме стандардни технички и организациски мерки при пренесувањето на информациите од нашите веб-страници до нашите сервери, при складирањето на податоците и при нивното споделување со трети страни. На пример, користиме шифрирање кога тоа е потребно при пренесување чувствителни информации за вашите информации да бидат безбедни. При споделувањето на вашите информации со трети страни, преземаме разумни и соодветни мерки тие страни да ги заштитат и да ги користат вашите информации одговорно.

However, please remember that no website, service, or data transmission can be guaranteed to be one-hundred percent secure. As a result, while we have taken appropriate steps to protect your information, Lenovo cannot ensure or otherwise warrant the security of our websites or any information you provide to us. By using our websites, you do so at your own risk.

Што е со приватноста на моето дете?

Нашите веб-страници се наменети за возрасни лица и деца на возраст од над 16 години или еквивалентната минимална возраст во соодветниот правосуден систем, кои имаат дозвола од своите родители или старатели да ги користат. Lenovo нема намера да собира лични информации за деца на возраст под 16 години. Лицата на возраст под 16 години не треба да доставуваат лични информации до Lenovo.

Ако Lenovo дознае дека дете на возраст под 16 години или еквивалентната минимална возраст во соодветниот правосуден систем, доставило лични информации до Lenovo, ќе преземеме соодветни чекори за да ги избришеме тие лични информации во најбрзо можно време и нема да ги користиме за никаква цел. Lenovo ги поттикнува родителите да преземат активна улога во користењето на интерактивните ресурси од страна на нивните деца и да ги информираат за потенцијалните опасности од давањето лични информации за себе.

Кои се моите права на заштита на податоците?

Важечките закони за заштита на податоците може да ви дадат право да ја контролирате нашата употреба и обработка на вашите лични информации. Тука спаѓаат правото (i) да побарате пристап и примерок од вашите лични информации, (ii) да побарате коригирање или бришење на вашите лични информации; (iii) да приговорите на обработката на вашите лични информации; (iv) да ја ограничите обработката на вашите лични информации или да имате избор да се откажете од продажбата на вашите лични информации; и (v) правото на преносливост на податоците. Таму каде што ги користиме вашите лични информации со ваша согласност, имате право да ја повлечете вашата согласност во секое време, иако тоа нема да влијае на нашето користење на вашите лични информации пред повлекувањето на согласноста. Дополнително, имате можност да прегледувате, коригирате или бришете одредени лични информации преку вашата сметка на Lenovo доколку ја имате.

To exercise your rights as described above, submit a privacy request. We will review, respond to and act upon any such requests in accordance with applicable data protection laws.

Имајте предвид дека ќе преземеме мерки во согласност со важечкиот закон и нашите стандарди за приватност и безбедност за да го потврдиме вашиот идентитет, пред да ви дадеме пристап до вашите лични информации или на кој било начин да го одобриме вашето барање. Ако имате сметка на Lenovo, може да го потврдиме вашиот идентитет со тоа што ќе побараме да се најавите на вашата сметка. Ако немате сметка на Lenovo или адреса на е-пошта во нашиот регистар, може да побараме дополнителни ограничени информации од вас за да го потврдиме вашиот идентитет. Имајте предвид дека доколку немате сметка на Lenovo или адреса на е-пошта во нашиот регистар или, пак, не сме во можност да го потврдиме вашиот идентитет во нашата евиденција, може да го одбиеме вашето барање.

Исто така можете да користите овластен агент кој ќе го испрати барањето во рамките на овој дел во ваше име. Доколку се одлучите овластен агент да го испрати вашето барање во ваше име, Lenovo ќе побара: (i) вие да му доставите писмена согласност на овластениот агент за таквото дејство; и (ii) вашиот агент да го потврди неговиот идентитет директно во Lenovo. Lenovo може да го одбие барањето од агентот кој не ги исполнува овие барања.

Исто така, имате право во секое време да поставувате прашања или да поднесувате жалби до соодветниот национален орган за заштита на податоците.

Како да контактирам со програмата за приватност на Lenovo?

За да ги остварите вашите права како што е опишано погоре, испратете барање за приватност.

Ако имате дополнителни прашања во врска со оваа изјава за приватност, можете да контактирате со Lenovo на privacy@lenovo.com или, пак, преку поштата на САД или на друг начин на адресата:

Lenovo Group Limited
Attn: Privacy Program
8001 Development Drive
Morrisville, NC, USA 27560

Дополнителни информации во врска со службата за корисници на Lenovo, вклучувајќи ги телефонските контакти или контактите за разговарање, може да најдете на веб-страницата www.lenovo.com/contact.

За оваа изјава

На што се однесува оваа изјава

Lenovo и Motorola се грижат за вашата приватност.

Оваа изјава за приватност важи за податоците собрани преку софтверот и услугите обезбедени од Lenovo и неговите компании-подружници, вклучувајќи ја и Motorola Mobility LLC (”Motorola”) (со едно име ”Lenovo”) кои се достапни за користење на производите од Lenovo, вклучувајќи ги личните компјутери (PC), таблетите, работните станици, паметните телефони, паметните канцелариски уреди, уреди за виртуелна или подобрена реалност, како и уреди со интернет (со едно име ”производи од Lenovo”). Оваа изјава исто така важи и за софтверот од Lenovo што го користите на производи или уреди што не се од Lenovo. Оваа изјава за приватност ги опишува практиките за информациите за производите од Lenovo, вклучувајќи ги видовите информации што се прибираат, како Lenovo ги користи тие информации и за кои цели; со кого се споделуваат информациите; и како Lenovo ги штити тие информации. Меѓу другото, изјавата исто така дава опис и за вашите избори во однос на користењето, пристапот, корекцијата и бришењето на вашите лични информации.

Согласно регионалните закони и услови, за некои од производите може да важат различни изјави за приватност. Тие изјави за приватност се дополнителни изјави за приватност на оваа изјава и се предвидени да бидат доследни на принципите за приватност и практиките на Lenovo коишто се опишани тука.

На што не се однесува оваа изјава

Lenovo собира лични информации и преку веб-страниците на Lenovo, како и преку други извори. За да дознаете повеќе во врска со практиките за приватност за нашата веб-страница, погледнете ја изјавата за приватност за нашата веб-страница. Дополнително, оваа изјава не важи за производи и услуги обезбедени од страна на Infrastructure Solutions Group (ISG, претходно позната како Lenovo Data Center Group (DCG)); Service & Solutions group (SSG) на Lenovo, производи и услуги обезбедени од Lenovo Software (позната и како Stoneware, Inc.); или за софтвер од трета страна и други услуги што ги инсталирате или до коишто пристапувате преку вашиот производ од Lenovo. Дополнително, оваа изјава не важи за одредени производи со лиценца од Lenovo кон други компании, вклучувајќи ги и нивните подружници.

Промени на оваа изјава

Ако ја промениме оваа изјава, ќе овозможиме достапност на претходните верзии за да можете да видите кога и какви промени биле направени. Ако направиме значајни промени во оваа изјава, ќе ве известиме преку известување на веб-страницата на Lenovo; преку производот или софтверот од Lenovo што го користите; или по е-пошта (испратена на адресата за е-пошта наведена на вашата сметка) кога промените ќе стапат во сила. Онаму каде што нѐ обврзуваат важечките закони за заштита на податоците, исто така ќе побараме ваша согласност за евентуалните значајни промени кои може да влијаат на тоа како ги користиме или пренесуваме вашите лични информации. Ви препорачуваме повремено да ја посетувате оваа страница за да бидете во тек со најновите информации за нашите практики за приватност.

Неодамна ја ажуриравме нашата изјава за приватност.

Погледнете ја претходната верзија.

Можност за повеќе корисници

Имајте предвид дека секундарните корисници и гостинските корисници на производите од Lenovo што поддржуваат можност за повеќе корисници можеби нема да ги имаат истите можности за контрола на поставките, дозволите и изборите поврзани со прибирањето, користењето и споделувањето на информациите кои може да ги има примарниот корисник.

Кои информации ги собира Lenovo; како се користат овие информации; и дали одредени лични информации се споделуваат со трети страни?

Lenovo собира информации за вас и за вашите производи од Lenovo и ги користи тие информации за вашите производи од Lenovo да функционираат на најдобар начин и да можете да го извлечете максимумот од нив.

Lenovo не користи и не открива чувствителни лични информации на потрошувачите за цели што не се наведени во Дел 7027(m) од прописите на Законот за заштита на приватноста на потрошувачите во Калифорнија. Lenovo не користи чувствителни лични информации за да ги дознае карактеристиките на потрошувачите.

Имајте предвид дека ако во одредени околности не ни ги доставите потребните лични информации, можеби нема да можеме да ви ги обезбедиме производите, поврзаните услуги, искуствата или функционалностите од Lenovo што сте ги побарале. Во продолжение е опишан начинот на кој ги собираме, користиме и споделуваме информациите за вас и за вашиот производ во одредени контексти. За да дознаете повеќе за начинот на кој одредени апликации ги собираат и ги користат информациите, разгледајте ги деловите ”Апликации од Lenovo” и ”Апликации од Motorola” од оваа изјава.

Вашиот кориснички профил

Вашиот кориснички профил може да содржи информации, вклучувајќи лични информации, што можно е доброволно да сме ги добиле од вас при вашата интеракција со Lenovo, како што е на пример вашето користење на одредени делови од нашата веб-страница; вашата сметка на Lenovo ID, MyAccount, Passport или на Motorola ID; контактот со претставниците на нашата служба за грижа за корисници; информациите од регистрацијата на производите од Lenovo; како и од одредени производи и услуги од Lenovo што ги користите. Вашиот кориснички профил му дава дозвола на Lenovo да:

 • На одредени производи и услуги од Lenovo им ги дава информациите потребни за нивно функционирање
 • Решава одредени проблеми што може да ги имате со веб-страницата на Lenovo или пак со нивните производи и услуги;
 • Предлага начини за подобрување на производите, услугите и веб-страниците на Lenovo;
 • Ви обезбедува вести, ажурирања и информации за производите и услугите на Lenovo; и
 • Доколку изберете да добивате маркетиншки пораки, Lenovo ќе ви доставува информации во врска со други нивни производи и услуги за кои можеби ќе бидете заинтересирани.

Следните делови детално ги опишуваат видовите на информации кои може да ги содржи еден кориснички профил, начинот на кој Lenovo ги користи тие информации, дали тие информации се споделуваат со трети страни и одредени избори кои ви се достапни во врска со таквите информации.

Lenovo ID, Motorola ID и регистрација на производи од Lenovo

Кога креирате Lenovo ID, Motorola ID, кога го регистрирате вашиот производ од Lenovo или кога креирате сметка преку My Account или Passport, ние собираме информации, вклучително и лични информации, за вас и за вашите производи од Lenovo. Ги користиме вашите Lenovo ID или Motorola ID и придружните информации во врска со регистрацијата и сметката за да ве идентификуваме кога користите одредени наши софтверски апликации (како на пример Lenovo Vantage) или интерактивни услуги (како што се нашите онлајн продавници и страниците за корисничка поддршка).

Доколку сакате да креирате Lenovo ID или Motorola ID или, пак, да ги регистрирате вашите производи, од вас ќе треба да добиеме одредени информации како вашето име, адреса, адреса на е-пошта, јазик, регион/земја, тип/модел на производот, сериски број на производот, датум на регистрација на производот и податоци за активирање на вашиот оперативен систем. Овие информации ќе ги искористиме со цел да ја уредиме вашата сметка или профил, да ви обезбедиме услуги што сте ги побарале и да ви овозможиме комуникација, вклучително и маркетиншки пораки што ќе одберете да ги добивате од Lenovo. Информациите што Lenovo ќе ги собере и задржи за овие цели може да се споделуваат со нашите обезбедувачи на услуги коишто нудат вдомување на податоци, обработка и маркетиншки услуги кон и во име на Lenovo.

Можете да ја промените вашата лозинка за Lenovo ID или да ја деактивирате вашата сметка на Lenovo ID доколку ја посетите веб-страницата account.lenovo.comи појдете до делот ”Мој профил” или испратите барање за приватност до Lenovo. За да управувате со вашата сметка на Motorola ID, посетете jа веб-страницата accounts.motorola или испратете барање за приватност до Motorola.

Функционалност и користење на производот

Одредени производи, софтвери и услуги од Lenovo автоматски собираат и складираат неопходни информации за перформансите за да функционираат правилно. Овие информации вклучуваат идентификатори на производот и уредот, технички податоци и други информации што не се лични. Дел од овие информации може да бидат пренесени до серверите на Lenovo. Исто така, додека ги користите вашите производи од Lenovo, од вас ќе бидат собрани и основни информации во врска со инсталирањето на апликациите. Ова вклучува работи како, на пример, дали апликацијата е инсталирана или овозможена на вашиот производ од Lenovo.

Информациите за користењето што ги собираме за оваа цел не ве идентификуваат директно вас или вашите производи од Lenovo, освен ако не сте овозможиле одредени услуги како ”Подобрена поддршка за уредот” или функционалноста ”Помош за подобрување” на вашите производи од Lenovo како што е опишано подолу и/или сте избрале да добивате маркетиншки известувања од Lenovo.

Овие информации за користењето на софтверот ги користиме за да ги анализираме перформансите на апликациите од Lenovo, да изработиме подобрувања за наредните верзии и за да ви испраќаме пораки во врска со услугата и поддршката (пораки кои не се маркетиншки). Овие информации може да ги споделуваме со нашите обезбедувачи на услуги, како што се партнерите за вдомување податоци, обработка и развој на софтвер што ги поддржуваат производите на Lenovo.

Доколку сакате да го деактивирате ваквото собирање на информации, тоа може да го направите во поставките за приватност во рамките на конкретниот производ или апликација. За да го деактивирате собирањето на одредени информации за користењето на софтверот, можете да ја отворите апликацијата со поставките за производот од Lenovo и да го исклучите собирањето на статистичките податоци за користењето (или слично формулирана опција/преклопник) или да ја деинсталирате соодветната апликација во контролната табла на уредот или во менито со поставки.

Ажурирање на софтверот

Ние автоматски собираме одредени ограничени информации што не се од лична природа за вашите производи од Lenovo за да утврдиме дали верзијата на софтверот што ја користите е ажурирана, да ви обезбедиме ажурирања за софтверот (вклучително и безбедносни ажурирања), да развиеме нови производи и софтверски функции, како и за поправање грешки, со што се овозможува вашите производи од Lenovo да функционираат подобро и поефикасно.

Подобрена поддршка за уредот и Помош за подобрување на нашите производи

Можете да изберете да ни доставувате дополнителни информации за вашата употреба на софтвер и производи од Lenovo со овозможување на функциите ”Подобрена поддршка за уредот”, ”Помош за подобрување”, ”Програма за корисничко искуство” или слични функции на вашиот производ од Lenovo.

”Подобрена поддршка за уредот” на уредите од Motorola ви овозможува да ни доставите дополнителни информации за користењето на вашиот производ со цел да ви овозможиме поефикасна и подобра корисничка поддршка, вклучувајќи и прилагодено решавање на проблемите или слични услуги за поддршка. На уредите од Motorola, може да ја изберете опцијата ”Подобрена поддршка за уредот” при поставувањето или во Поставки. Доколку сакате, подоцна можете да ја исклучите оваа поставка.

Исто така, можете да изберете да ни доставувате дополнителни информации за вашата употреба на софтвер и производи од Lenovo со цел да ни помогнете да ги подобриме производите од Lenovo. Опцијата ”Помош за подобрување” најчесто можете да ја најдете при поставувањето или во поставките на вашиот производ или апликација од Lenovo. Ако одлучите дека не сакате да ѝ дозволите на Lenovo да собира информации со опцијата ”Помош за подобрување”, можете да ја исклучите опцијата за собирање на овие податоци за производите во поставките на вашиот производ од Lenovo или во соодветната апликација (како што е Lenovo Vantage) или пак да ја деинсталирате соодветната апликација.

Видот на информации што може да ги собереме од вас или од вашиот производ од Lenovo во овие контексти може да ги вклучуваат серискиот, ID или IMEI-бројот на вашиот производ од Lenovo, типот/моделот на производот, IP-адресата, информациите за користењето на производот од Lenovo и телефонскиот број поврзан со паметниот телефон од Lenovo или Motorola. Овие информации за користењето може да содржат информации за начинот на кој го користите вашиот производ од Lenovo и неговите компоненти, како што се инструментите и системските функционалности.

Во контекст на компјутерите од Lenovo, овие информации се чуваат во формат што не овозможува лична идентификација, освен доколку не изберете да бидете контактирани од Lenovo. Во контекст на паметните телефони од Lenovo и Motorola, ”Подобрена поддршка за уредот” и податоците од делот ”Помош за подобрување” може да идентификуваат корисник или уред.

Овие информации може да се користат за:

 • Идентификација на трендовите на перформансите на производи и софтвер од Lenovo
 • Решавање проблеми што може да ги имате со вашиот производ или софтвер од Lenovo
 • Развивање нови функции за идните модели на производи
 • Овозможување подобро целокупно корисничко искуство при користењето
 • Да ви испраќаме пораки чија цел не е маркетинг туку сервисирање и поддршка за вашиот производ од Lenovo

Компанијата Lenovo користи даватели на услуги за хостирање и обработка на податоците што ѝ помагаат во активностите од деловите ”Подобрена поддршка за уредот”, ”Помош за подобрување” и други поврзани активности.

Апликации од Lenovo и Motorola – Дополнителни детали

Следните делови даваат опис како одредени софтверски апликации од Lenovo и од Motorola оперираат со вашите информации. Имајте предвид дека овие описи може да не ги вклучуваат сите апликации од Lenovo или Motorola што се достапни за вашиот производ од Lenovo или се инсталирани на него. Исто така, сите производи од Lenovo не ги поддржуваат сите апликации од Lenovo или Motorola, така што може да ви бидат достапни различни апликации од Lenovo или Motorola и тие може да се разликуваат во зависност од тоа кој производ од Lenovo го поседувате и каде се наоѓате. Некои од апликациите што се опишани подолу може да бидат однапред вчитани на вашиот производ од Lenovo или пак да се достапни за преземање преку онлајн софтвер или продавница за апликации.

Апликации од Lenovo

Lenovo Welcome

Lenovo Welcome е апликација што е однапред инсталирана на уредот и им посакува добредојде на новите корисници на производите од Lenovo, меѓу кои и компјутерите. Во рок од приближно 24 часа по поставувањето на одредени производи од Lenovo, се активира Lenovo Welcome за да ве води низ вашето искуство при користењето на Lenovo, како и низ функциите на вашиот производ од Lenovo, ви го претставува Lenovo Vantage (опишан подолу), ви доставува специјални понуди од Lenovo и неговите партнери кои им се достапни на корисниците кои ќе одберат да ги добиваат и многу повеќе од тоа. За оваа цел Lenovo собира само основни информации и статистички податоци (кои не ве идентификуваат лично) за уредот и во врска со апликациите преку Lenovo Welcome.

Lenovo Vantage

Lenovo Vantage (како замена за Lenovo Companion) е апликација што го одржува вашиот уред и ви овозможува да го извлечете максимумот од вашиот компјутер или таблет. На таблетите од Lenovo, апликацијата Lenovo Vantage Lenovo Vantage ја замени Tablet Centre и обезбедува основни информации за уредот, како што е преостанатиот простор за складирање. Дел од функциите и опциите на Lenovo Vantage за компјутери се:

 • Приспособете го вашиот компјутер и таблет по ваша желба со контролите за хардверско поставување.
 • Пристапете до Lenovo Migration Assistant, апликација што врши пренос на датотеки и поставки од еден компјутер на друг (опишано подолу).
 • Заштитете го вашиот компјутер и извршете ги важните ажурирања за софтверот и драјверите на системот.
 • Направете проценка на здравствената состојба и извршете дијагностика на уредот.
 • Пристап до Паметни перформанси на Lenovo, услуга за обезбедување право на користење и перформанси од Lenovo, дизајнирана за автоматско надминување на проблеми коишто можат да ги нарушат перформансите на компјутерот.
 • Пристапете до водичот за корисници на системот и добијте поддршка.
 • Откријте други забавни и корисни апликации.
 • Погледнете ги додатоците што се компатибилни со вашиот уред.
 • Добивајте понуди од Lenovo за други производи и услуги.
 • Погледнете ја гаранцијата, добијте ажурирања и побарајте поддршка.
 • Добивајте корисни совети и останете во тек со најновите вести од областа на технологијата со статии од Lenovo.
 • Безбедно пристапувајте до Wi-Fi-мрежи со напредни алгоритми и безбедносни податоци собрани од поголема група учесници за превентивно да ве предупредат за ризични мрежи, со цел да можете да воспоставувате безбедни врски.
 • Функцијата Паметно заклучување на Lenovo, овозможена од Absolute®, е безбедносно решение засновано на Cloud што ви овозможува да го лоцирате, заклучите, обезбедите и вратите украдениот уред и ви дава целосна контрола над вашите лични информации.
 • Security Advisor содржи комплет безбедносни алатки препорачани од Lenovo и тестирани од страна на професионалци за безбедност.
 • Прилагодете ги, оптимизирајте ги и следете ги хардверските компоненти на уредите за игри.
 • Преземете го и инсталирајте го, побарајте го или обновете го софтверот којшто вашиот уред има право да го користи.

Lenovo Vantage ќе ги собира идентификаторите на вашиот компјутер/таблет и податоците за настаните и користењето, како што се функционалностите на системот, користењето на апликациите и информациите за поддршка. Дополнително, доколку го поставите компјутерот да врши автоматско ажурирање во зависност од локацијата или од пристапот до мрежата, Lenovo Vantage ќе ги собира соодветните податоци, како што се информациите за Wi-Fi и VPN, за да може непречено да го ажурира вашиот систем. Овие информации ќе бидат зачувани на вашиот компјутер, додека информациите за вашето користење на Lenovo Vantage може да бидат споделени со Lenovo само доколку се согласите со таквото собирање на податоци. Lenovo не ги споделува овие информации надворешно, освен за услуги за хостирање на податоци и обработувачи кои Lenovo може да ги користи повремено. На таблетите, Lenovo Vantage Lenovo Vantage може да има пристап до одредени дозволи на уредот, како дознавање на статусот за најава со Lenovo ID на корисникот (синхронизиран со статусот на поставките), просторот за складирање, користењете на апликациите, времето на користење на екранот и други информации како, на пример, серискиот број на уредот, Lenovo ID, земјата и јазикот. Насочените известувања можете да ги исклучите во Поставки.

Lenovo Smart Privacy Services

Lenovo Smart Privacy Services (LSPS) претставува интелигентен софтвер овозможен од Aura којшто ви помага да ја подобрите заштитата на приватноста додека сурфате, прелистувате или купувате на интернет. Доколку го овозможите Smart Privacy од Lenovo, ќе ви бидат достапни следните функции:

 • Скенирање за приватност” е услуга во рамките на LSPS којашто го скенира уредот од Lenovo за да ги дознае акредитивите коишто потоа ги користи за да открие доколку вашите лични информации (информации за сметката во вид на е-пошта) се објавиле незаконски на темниот интернет и притоа создава шифриран извештај со податоци за чијашто преглед е потребна проверена адреса за е-пошта.
 • Следење” е услуга во рамките на LSPS којашто открива дали дошло до проток на вашите лични информации и истите ги отстранува од познати бази на податоци коишто се користат за маркетиншки цели и од страна на информациски посредници.
 • Контрола” е услуга во рамките на LSPS којашто овозможува употреба на личен VPN и заштита од следење на вашите активности на интернет.
 • Сеф” е услуга во рамките на LSPS којашто ги прибира, зачувува и внесува во обрасци на интернет и ги шифрира и дешифрира вашите лични податоци.

Доколку ја активирате функционалноста LSPS, Aura ќе прибира одредени ваши лични податоци, вклучувајќи ја и вашата адреса за е-пошта, корисничко име за сметката и лозинка, платежни информации, IP-адреса и други податоци за уредот и перформансите. Личните информации коишто ги прибира Aura во име на Lenovo со цел вдомување и поддршка на LSPS се шифрирани и зачувани локално и во системот за податоци на компанијата Aura. Преку LSPS, Lenovo прибира и основни и статистички податоци (коишто не се од лична природа) за уредот и апликацијата. За повеќе информации околу LSPS, погледнете го известувањето за приватност за софтверот Lenovo Smart Privacy Services овозможен од Aura на линкот во апликацијата LSPS.

Lenovo Display Plus

Display Plus од Lenovo им овозможува на корисниците да зачуваат и активираат често користени распореди на своите компјутери. Под распоред се подразбира поставеноста на прозорците што корисникот ги отвора на компјутерот. Корисниците лесно може да се префрлат од еден зачуван распоред во друг, како на пример распоред за презентација, распоред за игри итн. Display Plus ги препознава локално зачуваните апликации и датотеки и ја памети ориентацијата и распоредот на прозорците. Display Plus може да открие и кои датотеки и апликации се моментално активни на компјутерот. Прибираме само основни информации за софтверот, како на пример бројот на верзијата, со цел да ви обезбедиме ажурирана верзија.

Lenovo Smart Appearance

Lenovo Smart Appearance е апликација заснована на вештачка интелигенција со цел подобрување на искуството при одржување на видеоконференции. Функционира како виртуелен драјвер и може да се вчита на повеќе видови апликации за конференциски повици и клиенти за онлајн настава или проследување во живо. Апликацијата им помага на корисниците да ги подобрат ефектите на камерите, особено при видеоконференциските повици. Овозможува употреба на повеќе функции како паметна конфигурација на карактеристиките на лицето, заматување на позадината, корекција на контактот со очи, позиционирање на лицето во кадарот, подобрување на светлото и други ефекти во ситуации во коишто се користи камерата. Прибираме статистички податоци за начинот на којшто се користи нашата апликација за да го подобриме софтверот којшто може да го исклучите во Поставки. Не прибираме лични информации.

Lenovo Aware

Lenovo Aware е софтвер со локално управување на компјутер од Lenovo којшто врши локална обработка на видеоснимки коишто се проследуваат во живо преку пристап до вградената камера врз основа на доделени кориснички дозволи за анализа на корисничкиот статус и обезбедува функции како Потсетник за пауза, Откривање растојание, Откривање на седечка позиција, Откривање внимание и Откривање замор итн. Lenovo Aware обезбедува флексибилни поставки за исполнување потреби дефинирани од страна на корисниците, вклучувајќи и опции за режим за млади и општ режим, потсетник за чувствителност, разни прагови итн. Покрај тоа, Lenovo Aware обезбедува и статистика за времето кое корисникот го поминува на својот компјутер, седечката позиција и други функции со цел корисниците да се прилагодат соодветно. Lenovo Aware не прибира лични, ниту кориснички податоци. Сите слики се обработуваат локално. Lenovo прибира само статистички податоци и податоци за инструментацијата како промена на функциите, генерална статистика, време на користење на софтверот, поставки за строгост на функциите и така натаму, со цел подобрување на квалитетот на софтверот.

Lenovo Migration Assistant

Lenovo Migration Assistant (LMA) е алатка којашто ви овозможува да поместувате датотеки и го олеснува поставувањето на новиот компјутер. LMA се активира преку Lenovo Vantage и ја користи врската преку Wi-Fi за да ви овозможи да испраќате датотеки од еден компјутер до друг. Можете да се најавите на апликацијата LMA на двата компјутери преку сметката на Lenovo ID. За да ви ја овозможи оваа функционалност, LMA ќе има пристап до верзијата на вашиот оперативен систем, верзијата на .NET framework, брендот на компјутерот, брендот на мрежниот адаптер и фреквенцијата на Wi-Fi-мрежата. Lenovo не собира или задржува какви било податоци за лична идентификација или ваши датотеки кога тие се пренесуваат преку LMA. Сепак, Lenovo собира одредени основни податоци и статистики за уредот и апликацијата (што не се од лична природа). Lenovo може да користи обезбедувачи на вдомување и обработка на податоците за да ги поддржи овие активности.

Исто така, LMA ви нуди можност да ја користите Dropbox како услуга за складирање на датотеки доколку ја изберете. За повеќе информации околу практиките за приватност на услугата Dropbox, погледнете во нејзината изјава за приватност и услови за користење.

Lenovo System Health Manager

Lenovo System Health Manager им дава можност на корисниците да ја следат здравствената состојба на нивниот компјутер, да ги оптимизираат перформансите и да преземат одредено дејство за да избегнат проблеми. За да ја овозможи оваа функционалност, апликацијата анализира одредени основни информации за уредот и апликацијата (информации што не се од лична природа), како на пример настанот, бројот на верзијата на Windows, BIOS, како и верзиите на вградениот контролор и драјверот на уредот. Доколку корисникот даде дозвола за ова, Lenovo исто така ќе собира анонимни статистички податоци за користењето, вклучувајќи информации за потрошувачката на енергија на системот и можната причина за одредени проблеми со напојувањето.

Legion Arena

Legion Arena е управувач за библиотека со игри којшто ја собира целата библиотека со игри на корисникот во една апликација. Преку Legion Arena, корисниците може да управуваат со игри од Steam, Epic Games Store, Xbox Game Pass и други популарни платформи за игри. Тие може да ги прегледаат деталните описи за секоја игра во нивните библиотеки, да видат кои популарни игри ги играат другите корисници и да добијат пристап до ексклузивни награди и наградувања. Lenovo не прибира лични информации, ниту споделува информации со други. Покрај тоа, Lenovo не е во партнерство и не е поврзан со гореспоменатите платформи.

открива дали е достапно ажурирање за инсталираните апликации на одредени модели на таблети од Lenovo и прикажува совети за ажурирање. За да ја овозможи оваа функционалност, ќе треба да ги открие апликациите коишто се инсталирани на уредот и да ги собере SN-бројот на уредот и бројот на верзијата на софтверот.

Напредни функции (AI Experience Center/лабораториски функции)

Напредни функции (како замена за AI Experience Center) е апликација за таблети што вклучува отклучување со лице, отклучување со отпечаток и Wonder Experience Center (паметни потсетници за сцена). Паметните потсетници за сцена може да го продолжат времето на активност на екранот доколку откријат лице пред екранот пред тој автоматски да се исклучи. Функцијата за речиси активиран екран може автоматски да го активира екранот ако уредот открие дека кон заклучениот екран се приближува лице. Потсетникот за растојание може да го потсети корисникот да одржува соодветно растојание од екранот доколку уредот открие дека лицето на корисникот е преблиску до екранот. Глобалната убавина за видео може да овозможи филтри и ефекти на дефокусирање во видеоповиците преку апликации од трети страни. За да ги овозможи овие функции, апликацијата Напредни функции треба да има пристап до камерата на уредот. Камерата го открива статусот на корисникот само кога корисникот се наоѓа пред уредот. Сите кориснички податоци се обработуваат локално без да го напуштат уредот.

Папка во Cloud

Папка во Cloud (т.е. ”Апликации за вас”) е прилагодена функција на стартувачот што препорачува апликации. Овие препораки прикажуваат само икони за апликации што не се складирани или преземени и може да се ажурираат во секое време. Папка во Cloud ги собира ID на Google Advertising (GID), впечатоците, кликнувањата на икони и податоците што не се лични како што е верзијата на софтверот. Препораките може да ги исклучите во Поставки.

Апликации на Motorola

Camera

Апликацијата Camera од Motorola ви овозможува да:

 • Ги означувате вашите фотографии и видеа со податоци за локацијата. Кога ќе споделите означени фотографии со другите, исто така ќе ги споделите и информациите за локацијата. Ако изберете да им доделите гео-ознаки на вашите фотографии и видеа, оваа апликација ќе ги искористи информациите за да ви помогне да го организирате приказот. Lenovo на ниеден друг начин не ги собира, задржува или споделува овие информации за локацијата.
 • Стартувајте ја апликацијата без да го допрете екранот со помош на контекстуалните податоци добиени од сензорите за откривање на гест за стартување.
 • Снимајте подобри слики со помош на функцијата за откривање лице и другата аналитика за она што е во видното поле на визирот за да ја добиете најдобрата слика, која може да настане пред или откако сте ја активирале блендата. Може да ја споредите најдобрата слика со оригиналната слика што сте ја снимиле и да изберете кои слики сакате да ги задржите. Информациите за откривање лице остануваат на вашиот телефон и не се поставуваат кај Motorola, ниту пак се споделуваат надворешно.

За да ни помогнете да ги решиме проблемите со перформансите, функцијата Камера ќе ги зачува информациите за квалитетот на сликата во метаподатоците на вашите фотографии.

Помош

Апликацијата Помош (порано позната како Moto Help) им ги нуди на корисниците следните функции:

 • Дознајте како да го користите вашиот телефон од Motorola и да ги решите проблемите
 • Moto Care - проверете го статусот на гаранцијата на уредот, купете продолжена гаранција и заштита од несреќи (само во САД)
 • Дијагноза на уредот - проверете го работењето на хардверските компоненти, вклучувајќи ја батеријата, екранот на допир, звучниците, камерите, Wi-Fi-поврзувањето и сензорите
 • Контактирајте нè - опции за контактирање на нашата поддршка, вклучувајќи и разговор (само кај одредени модели), е-пошта (само кај одредени модели), Twitter, Messenger (само во Индија и САД), WhatsApp (само во Индија) и пристап до форуми за корисници (на англиски, шпански и португалски)
 • Сервисен центар - пребарајте ги сервисните центри во ваша близина (само во Индија)

Доколку ја користите апликацијата Помош за уредот, Motorola може да го собере серискиот број на производот, IMEI-бројот или друг ID-број на уредот, IP-адресата, MAC-адресата, информациите за користењето на производот, информациите за перформансите на апликацијата и, доколку ги користите функциите Moto Care или Контактирајте нè, корисничкото име и информациите за контакт. Motorola може да користи обезбедувачи на услуги за вдомување на податоци, обработка и комуникација како поддршка на услугата за корисници на Motorola и за активностите на апликацијата Помош за уредот.

Digital TV

Каде што е поддржана Digital TV од Motorola го пренесува телевизиското доживување на вашиот мобилен уред, со дополнителна поддршка од Електронскиот програмски водич (EPG) и Ginga за интерактивност на корисниците. Корисниците исто така може да ги снимаат телевизиските програми што им се допаѓаат и да изберат кога да ги гледаат омилените програми. Digital TV собира одредени анонимни апликациски податоци базирани на настани, како на пр. кои канали се стартувани преку Digital TV.

Moto (Персонализирајте, Движења, Совети, Екран, Репродуцирај)

Moto му овозможува поголем одзив на вашиот уред така што ви нуди повеќе начини за контрола и интеракција. Moto ви го олеснува добивањето на важните известувања, контролирањето на вашиот уред со глас и гестови и автоматизирањето на промените на корисните поставки, во зависност од тоа каде се наоѓате или што правите во моментот.

Движења (порано Дејства на Moto) ви ја олеснува интеракцијата со вашите производи од Motorola така што ви овозможува да користите едноставни гестови за брзо извршување на задачите. На пример, прекуДвижења Дејства на Moto можете да:

 • Завртите со зглобот набрзина за да ја отворите камерата во секое време.
 • Повлечете надолу кон лево или десно за да го намалите екранот за користење со една рака.
 • Ја вклучите или исклучите светилката ако направите две движења коишто наликуваат на ”сечење”.

Екран на Moto ќе ги прикажува важните известувања на екранот на поддржаните производи за да добиете брз пристап до нив без да морате да го вклучувате екранот или да го отклучувате почетниот екран. Функцијата Екран на Moto пристапува до одредени содржини како вашите контакти, внесови во календарот, како и до другите апликации и известувањата што тие ви ги испраќаат.

За да ги изврши овие задачи, Moto:

 • Собира информации за моменталната локација на вашиот уред од Motorola и ги поставува на Motorola за да ги идентификува местата од интерес и да одреди кога се наоѓате во возило.
 • Користи контекстуални податоци добиени од микрофонот и сензорите на уредот од Motorola како што е акцелерометарот и жироскопот за да одреди кога да активира одредени режими, но не ги поставува на Motorola.
 • Пристапува до содржините создадени од корисниците како календарски внесови, контакти и историја на повици, но не ги поставува на Motorola.

Motorola користи обезбедувачи на услуги за вдомување и обработка на податоци за да ги поддржи овие активности. Дополнително, Moto користи Google Activity Recognition за подобро да ги толкува контекстуалните податоци и да одреди кои режими да ги активира. Откако ќе ги пренесе до Google, контекстуалните податоци се користат во согласност со Условите за користење и со Политиката за приватност на Google. Политиката за приватност на Google исто така содржи дополнителни информации во врска со практиките на Google за собирање и заштита на податоците во однос на другите алатки од Google за аналитика и развој на производите што Motorola може да ги користи одвреме навреме.

Отклучување со лик на Motorola

Доколку е овозможена на некои уреди од Motorola, опцијата Отклучување со лице на Motorola ви овозможува да го отклучите уредот со гледање во екранот. За опцијата да функционира, уредот мора да ги ”регистрира” вашите информации за откривање на лице (со користење на дозволата за Камерата) во делот за податоци/кеш на уредот. Регистрираните информации за лице нема да се испраќаат до Motorola и нема да се споделуваат со трети страни. Регистрираните информации за лице можете да ги избришете преку Поставки на уредот.

Motorola Family Space

Family Space го ограничува вашиот уред на еден ”Простор” и ви овозможува да контролирате кои апликации се достапни. Можете да вклучите Простор кога ќе му дозволите на детето да го користи вашиот уред или за да се заштитите од случајни гестови. Можете да создадете повеќе Простори и да изберете кои апликации се достапни за употреба во секој Простор. Ако сте ја овозможиле функцијата Подобрена поддршка за уредот или Помош за подобрување на вашите производи од Motorola, информациите за користењето што ги собираме од Family Space вклучуваат статистика како (a) колку Простори се користат, (b) број на апликации што се користат во секој Простор, (c) кој распоред на мрежа се користи и (d) колку долго се користи Просторот; податоците за користењето не го вклучуваат тоа што се случува во кој било Простор.

Повратни информации на Moto

Повратни информации на Moto ви овозможува да дадете оценка за вашиот уред и да го споделите вашиот повратен одговор со Motorola и Lenovo за да им помогнете да направат подобрувања кои ќе го подобрат искуството при користењето на хардверот и софтверот. За да ја овозможи функционалноста, Повратни информации на Moto го собира ID-бројот на уредот на Motorola, вашите информации за контакт и одредени информации што не се од лична природа и информации за настани на апликацијата и аналитики; имате опција да додадете слика од екранот. Motorola и Lenovo може да користат обезбедувачи на услуги како трети страни за вдомување и обработка на податоци за да ги поддржат овие активности. Исто така, одредени надворешни партнери за развој на софтвер може да имаат пристап до одредени информации од повратниот одговор кои не се од лична природа со цел решавање на проблемите или подобрување на искуството при ракувањето со уредите од Motorola.

Motorola Marketplace Hello Shopping

Motorola извршува деловни посреднички активности преку платформа (Motorola Marketplace) на која деловните партнери ги продаваат сопствените производи и услуги. Ако користите Motorola Marketplace, ние може да ги споделиме со овие партнери вашите лични податоци, како што се име, број на социјално осигурување, адреса на е-пошта, адреса за наплата и испорака, телефонски број и информации за плаќањето, доколку е потребно за деловното работење и/или за извршување на нивните соодветни трансакции. Motorola Marketplace може да содржи линкови до веб-страници или апликации на овие партнери или на други трети страни, а личните податоци што ги давате на тие веб-страници или апликации не подлежат на оваа Изјава за приватност и ние не сме одговорни за обработката на вашите лични податоци од страна на тие веб-страници или апликации. За да дознаете како нашите партнери постапуваат со вашите лични податоци, ве молиме погледнете ги нивните изјави за приватност.

Hello You и Известувања на Motorola

Онаму каде што е тоа можно, Hello You и Известувања на Motorola ви нудат совети за користењето на вашиот уред од Motorola, информации и дијагностика за уредот; ви овозможуваат да добивате техничка помош и корисничка услуга преку чет-програмите или телефонот; и ви овозможуваат прилагодени содржини и пораки врз база на вашите интереси, како што се забава, вести, спорт и друго.

Ако изберете да ја користите Hello You, мора да се најавите на апликацијата со информациите од вашата сметка на Google. За да може да функционира, Hello You ги собира вашите идентификатори за уредот од Motorola, информациите од сметката на Google, IP-адресата, корисничките интеракции со содржините на апликацијата и одредени податоци за користењето на апликацијата и уредот при користењето на Hello You. Ние ги користиме опишаните информации за да го измериме користењето на нашата апликација, да ги подобриме содржините на апликацијата и да овозможиме прилагодени содржини за секој корисник кои може да вклучуваат и таргетирани реклами. Исто така, може да ја искористиме IP-адресата на вашиот уред за да собираме информации за вашата општа локација преку IP-адресата на вашиот уред. За да може Hello You да ви понуди прилагодени содржини, најпрво мора да ги наведете вашите интереси од области како што се забава, спорт, политика, бизнис и технологија. За да ви го овозможи ова искуство, Motorola може да ги споделува овие информации со своите партнери за содржини и маркетинг, како што се новинските агенции, маркетиншките агенции, како и партнерите за вдомување и обработка на податоци. Може да изберете да ја оневозможите апликацијата Hello You во секое време, а исто така можете и да извршите промени на вашите области од интерес со пристапување до претпочитаните поставки на страницата со поставки на вашата сметка.

Известувања на Motorola ви овозможува да добивате информации во врска со производот и понуди од Motorola и одредени партнери кои се релевантни за вас, вклучувајќи известувања за софтверски ажурирања, совети и трикови, информации за нови производи и услуги, како и покани да учествувате во студии или истражувања кои ќе помогнат во подобрувањето на производите и услугите на Motorola. Ако изберете да добивате маркетиншки пораки преку Известувања на Motorola, Motorola ќе ги испраќа овие пораки како ”насочени” известувања на вашиот уред и Motorola ќе го соберете вашето име, информации за контакт, идентификатори за уредот од Motorola, статистички податоци што не се од лична природа за уредот и апликацијата, како и податоци за инструментите. Собраните информации може да се споделуваат со обезбедувачи на услуги за вдомување и обработка на податоци, маркетинг агенции, рекламни партнери, како и партнери за истражувања на Motorola за да може Motorola да ги поддржи активностите за Известувања на Motorola. Може да изберете да не добивате насочени известувања во секое време со кликнување на копчето за откажување од претплатата во апликацијата или со користење на опцијата за откажување од претплатата што ви се презентира кога кликнувате на известувањата што ги добивате.

Moto Body

Апликацијата Moto Body којашто повеќе не е поддржана од Motorola, но можно е сѐ уште да се користи кај одредени паметни часовници користи сензори вградени во уредот што може да се носи со цел собирање податоци поврзани со физичката подготвеност како што е вашиот пулс, бројот на чекори и калории за да може да го следите вашиот напредок кон дневните и неделните цели за активност. Исто така, може да создадете и профил за физичка подготвеност со внесување демографски информации како што се вашата висина, тежина, пол и возраст. Ова ќе ѝ помогне на Moto Body да обезбедува попрецизни информации за физичката подготвеност. Ако ја користите функцијата Moto Body Running, Moto Body исто така ќе ја следи и ќе ја прикажува вашата локација на уредот.

Moto Body може да ги поставува вашиот профил за физичка подготвеност, податоците и локацијата на нашиот cloud-сервер и да ги додава на вашиот кориснички профил. Ги користиме овие информации за да ви обезбедиме пристап до попрецизни информации за физичката подготвеност како статистика за активност за одреден временски период.

За да избришете трчање, допрете на > Running. Допрете го трчањето што сакате да го избришете, а потоа допрете на > Delete трчање. За да ги отстраните сите ваши податоци за активноста на Moto Body, обратете се на privacy@motorola.com.

Освен за услуги на вдомување и обработка на податоци кои може да се користат од страна на Motorola, ниеден дел од информациите што се опишани погоре не се споделуваат надворешно.

Ready For

Ready For ви овозможува да го поврзете вашиот паметен телефон од Motorola со вашиот компјутер, да го контролирате телефонот од вашиот компјутер, да пренесувате датотеки помеѓу телефонот и компјутерот, да ја споделувате 5G-врската на телефонот со вашиот компјутер, да ја користите камерата на телефонот со компјутерски апликации и многу повеќе. Опциите, функциите и дизајните на апликацијата Ready For се разликуваат во зависност од уредот или регионот. Motorola собира информации и статистика за уреди и апликации што не се од личен карактер.

Следните делови ги опишуваат дополнителните ситуации во кои Lenovo може да собира, користи и/или да споделува лични или информации што не се од лична природа за вас. Дел од овие информации може да бидат задржани како дел од вашиот кориснички профил на Lenovo, како што е опишано погоре.

Маркетинг, промоции, анкети и настани

Доколку изберете да добивате маркетиншки, рекламни или промотивни пораки од Lenovo и/или од нејзините партнери преку е-пошта или преку насочени известувања на производите или, пак, изберете да учествувате во настан, натпревар или анкета, ќе прибираме лични информации, како и информации што не се од лична природа за вас, коишто ќе ни помогнат во спроведувањето на овие кампањи и комуникација или ќе го олеснат вашето учество. Конкретно, може да прибереме информации како вашето име, адреса, адреса на е-пошта, телефонски број, возраст или датум на раѓање, информации во врска со производот од Lenovo, податоци од вашиот кориснички профил и дополнителни лични информации кои ќе изберете да ги доставите. Можеме да ги искористиме овие информации за да ви испратиме известувања за поддршка на производите, соопштенија, списанија, како и покани за пополнување на анкети за задоволство на корисниците кога тоа го допуштаат соодветните закони.

Lenovo и одредени обезбедувачи на услуги или партнери – вклучувајќи ги компаниите за маркетинг, рекламирање, анкети и настани - можат исто така да ги користат информациите што ги доставувате за да спроведуваат промотивни активности, активности за задоволство на корисниците или активности за поддршка на производите во име на Lenovo или како дел од заеднички настан или промоција помеѓу Lenovo и таа компанија. Lenovo може исто така да користи обезбедувачи на услуги за вдомување и обработка на податоците за да ги поддржи овие активности, како и надворешни алатки кои ќе ни помогнат да дознаеме повеќе за трендовите кај корисниците, стапките на отворање/кликнување на маркетиншка е-пошта, итн. Дополнително, можеме да добиваме податоци од трети страни како извори, како што се компании за истражувања кај корисниците, со цел да ги надополниме информациите што ги собираме од вас.

Ќе добивате пораки во врска со трансакции од Lenovo како на пример потврди за нарачки. Не сте обврзани да се претплатите да добивате маркетиншки пораки од Lenovo за да купите производ од Lenovo. Можете да ја откажете претплатата со следење на упатствата од пораките, со промена на вашите претпочитани поставки во поставките на сметката или со испраќање барање до Lenovo или испраќање барање до Motorola.

Програми за лојалност

Lenovo може да им понуди на своите корисници можност да учествуваат во програми за лојалност што нудат попусти, купони или други поволности. Иако овие програми се исклучиво изборни и учеството во нив не е предуслов за купување на производ од Lenovo, тие подразбираат собирање на одредени лични информации од вас доколку се одлучите да учествувате.

Информациите што се собираат заради зачленување или учество во програма за лојалност на Lenovo може да го вклучуваат вашето име, адреса, адреса на е-пошта, телефонски број, возраст или датум на раѓање, информации во врска со производот од Lenovo, податоци од вашиот кориснички профил и можни дополнителни лични информации кои ќе изберете да ги доставите. Овие информации може да бидат споделени со обезбедувачи на услуги или партнери на Lenovo за да се спроведат програмите за лојалност во име на Lenovo. Lenovo може исто така да користи компании за вдомување и обработка на податоци како трети страни за да ги поддржи овие активности. Може да го откажете учеството во програмата за лојалност на Lenovo со следење на чекорите што се наведени во правилата на конкретната програма за лојалност.

Еднократно најавување преку вашите сметки на социјалните медиуми

До одредени искуства за производите од Lenovo, како што е Lenovo Vantage и информациите за сметката на Lenovo може да пристапите со најавување преку различни социјални медиуми како што се Facebook, Google, Microsoft, Twitter, Whatsapp итн. Ако изберете да се најавувате преку овие услуги, Lenovo може да собира лични информации од вашите сметки на социјалните медиуми, вклучувајќи ги вашиот јавен профил, адреса на е-пошта, возраст или датум на раѓање, листи на контакти, интереси, допаѓања и моменталниот град. Социјалниот медиум ги испраќа овие информации до Lenovo во согласност со поставките на вашиот профил на социјалниот медиум и условите за користење на таа веб-страница.

Lenovo може да ги додаде овие информации на вашиот профил на Lenovo и може да ги користи овие информации за да ги информираме нашите маркетинг кампањи и за да ви испраќаме маркетиншки пораки што ќе одберете да ги добивате. Доставените информации може да зависат од поставувањето за приватност што го имате на вашата сметка на социјалниот медиум. За повеќе информации разгледајте ги изјавите за приватност на конкретниот социјален медиум.

Служба за корисници, следење на квалитет и поправки

Одредени активности за производите од Lenovo и за нивното сервисирање може да подразбираат да ја контактирате компанијата Lenovo или, пак, Lenovo да ве контактира вас преку телефон, е-пошта или апликација за разговарање. Имајте предвид дека во таквите случаи може да ги снимаме повиците и текстуалните разговори поради обука на персоналот или поради обезбедување на квалитет. За да ви ја овозможи услугата или поддршката што сте ја побарале, како на пример барањето за техничка поддршка или поправка под гаранција за вашиот производ од Lenovo, персоналот од службата за корисници на Lenovo може да собере и да пристапи до одредени лични информации за вас, како што се вашиот кориснички профил, информациите за сметката, податоците за контакт, идентификаторите на производи и услуги од Lenovo и информациите за начинот на кој ги користите производите и услугите од Lenovo.

Дел од персоналот од службата за корисници на Lenovo работи за обезбедувачи на услуги што ги нудат таквите услуги на Lenovo и на неговите корисници и може да имаат пристап до информации за вас во овој контекст. Lenovo користи обезбедувачи на услуги за вдомување на податоци, обработка и комуникација (како онлајн алатки за разговор) за да ги поддржи овие активности.

Дополнително, овластените дистрибутери на Lenovo, препродавачите или сервисерите на производите од Lenovo може исто така да имаат пристап до одредени информации за корисничката услуга, проверката на квалитетот или информации за производот што се опишани тука за да го поддржат вашиот производ или за да ви ја обезбедат услугата што сте ја побарале, како на пример поправка под гаранција за вашиот производ од Lenovo.

Здружување и откуп

Во одредени околности Lenovo може да одлучи да го продаде, купи, здружи или на друг начин да го реорганизира деловното работење во некои земји. Ќе бидете известени преку е-пошта и/или видливо известување на нашата веб-страница за евентуалните промени во сопствеништвото или за користењето на вашите лични информации, како и за изборот што ви е достапен во поглед на личните информации. Во таквата трансакција може да биде вклучено откривање на личните информации на можните или реалните купувачи или обезбедување на ваквите информации од продавачите.

Правни прописи и спроведување на правата на Lenovo

Можно е личните информации да бидат подложни на правни или други владини судски покани, налози, наредби или криминални или истраги за спречување на измама. Затоа, кога ние добронамерно веруваме дека законот тоа го бара, може да обелоденуваме лични или други информации на регулаторни или владини тела, судови, трибунали и органи за спроведување на законот. Исто така, можно е да биде потребно да обелодениме лични или други информации за да ги заштитиме нашите права, да ја заштитиме вашата безбедност или безбедноста на другите лица, или пак за да истражиме евентуална кражба или измама. Како надополнување на горенаведеното, можно е да има случаи кога ќе треба да ги обелодениме вашите лични информации на други страни, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на, правни советници или агенции за наплата на долгови.

Дали Lenovo ги продава моите лични информации?

Не. Lenovo не продава лични информации на потрошувачи од која било возраст. Како што е опишано во деловите погоре, Lenovo може да споделува лични информации со давателите на услуги од трети страни и партнери на Lenovo со цел тие да ги поддржат производите од Lenovo или да ѝ обезбедат дополнителни услуги на компанијата Lenovo и нејзините потрошувачи и корисници на производи. Притоа, Lenovo презема соодветни чекори за да се осигури дека овие даватели на услуги и партнери ги исполнуваат стандардите на Lenovo за силна приватност и безбедност. Сепак, Lenovo не продава лични информации и нема продадено лични информации во периодот од 12 месеци до 1 февруари 2023 година. Доколку Lenovo одлучи да продаде лични информации, ќе достави соодветно претходно известување и можности за обезбедување согласност според важечките закони.

Дали Lenovo ги префрлува моите лични информации меѓународно?

Lenovo е глобална организација со правни ентитети, деловни процеси, структури на управување и технички системи кои ги преминуваат границите. Поради ова и доколку дозволува законот, може да се случи да ги споделиме вашите лични информации во рамките на Lenovo (вклучувајќи ги и подружниците, филијалите и главните компании) или со нашите обезбедувачи на услуги и деловни партнери, како и да ги префрлиме во земјите во кои работиме (вклучувајќи ги, без ограничување, Соединетите Американски Држави и Кина). Без разлика на тоа каде се префрлуваат и каде се чуваат вашите информации, нашите практики за приватност и безбедност се дизајнирани да ги заштитат вашите лични информации на глобално ниво.

Одредени земји имаат закони за приватност кои не се еквивалентни со законите за приватност во вашата земја и вашите податоци може да бидат побарани од страна на органите за спроведување на законот во тие правосудни системи. Во тие земји, Lenovo сѐ уште ќе ракува со информациите на начинот кој е опишан овде и ќе ги презема потребните мерки за усогласување со важечките закони за заштита на податоците при префрлувањето и обработувањето на вашите информации. Онаму каде што тоа е потребно, Lenovo исто така ќе склучи договори помеѓу компаниите во групацијата Lenovo или со партнерите или обезбедувачите на услуги на Lenovo со кои ќе се регулира префрлувањето, обработката и заштитата на личните информации.

За да помогне да се извршат преноси на лични информации на глобално ниво, како и во рамките на Европската Унија, Европската економска област и Обединетото Кралство, компанијата Lenovo користи различни средства за усогласување со локалните барања, вклучувајќи, но не и ограничувајќи се на Стандардните договорни клаузули и владини одобренија.

Колку долго ќе ги задржите моите лични информации?

Lenovo има намера да ги задржи информациите, вклучувајќи ги и личните информации, само онолку долго колку што тоа ќе биде неопходно за деловното работење или за други релевантни цели, и безбедно да ги избрише личните информации кога таквите цели на користење ќе бидат исполнети. Ние ќе ги задржиме вашите информации, вклучително и личните информации, сè додека важи кој било од долунаведените услови:

 • Вашата сметка или претплата се активни
 • За да ви ги овозможиме услугите или поддршката што ќе ги побарате
 • За да ја обезбедиме потребната функционалност и перформансите на производите од Lenovo и веб-страниците, вклучувајќи ги и одговорностите во рамките на гаранциите за нашите производи
 • За да се придржуваме до важечките закони, вклучително и за даночни и ревизорски цели
 • За спроведување на правата на Lenovo, вклучувајќи судски спорови и наплата на долгови

Како се заштитени моите информации?

Ние користиме стандардни технички и организациски мерки при префрлувањето на информациите од производите од Lenovo до нашите сервери, при складирањето на податоците и при нивното споделување со трети страни. На пример, користиме шифрирање кога тоа е потребно при префрлувањето на чувствителните информации за вашите информации да бидат безбедни. При споделувањето на вашите информации со трети страни, преземаме разумни и соодветни мерки тие страни да ги заштитат и да ги користат вашите информации одговорно.

Производите од Lenovo исто така може да се одликуваат со безбедносни функции дизајнирани да ви помогнат да ги заштитите информациите што ги складирате на вашите производи од Lenovo. Тука се вклучени решенија како што се шифрирање, лозинки, PIN-кодови и отклучување со отпечаток, како и далечинска контрола над вашите производи од Lenovo за да може да ги лоцирате, заклучите и избришете изгубените или украдените производи. Може да дознаете повеќе за достапните функции со отворање на безбедносните поставки на вашите производи од Lenovo.

Сепак, имајте предвид дека не постојат гаранции за сто процентна безбедност на производите, софтверот или преносот на податоци. Како резултат на тоа, иако преземаме соодветни мерки да ги заштитиме вашите производи и информации, Lenovo не може да ја обезбеди или на друг начин да ја гарантира безбедноста на вашите производи од Lenovo или на информациите што ни ги доставувате. Користењето на производите од Lenovo го правите на сопствен ризик. За повеќе информации околу безбедноста на производите од Lenovo и како да го контактирате тимот за безбедност на Lenovo доколку имате прашања за ранливостите на безбедноста, посетете ја страницата за безбедност на производите на Lenovo.

Што е со приватноста на моето дете?

Освен ако не е поинаку наведено за одреден производ или услуга, производите од Lenovo се наменети за возрасни лица и деца на возраст од над 16 години, или еквивалентната минимална возраст во соодветниот правосуден систем, кои имаат дозвола од своите родители или старатели да ги користат. Lenovo свесно не собира податоци од деца, како што е дефинирано со важечкиот закон, без претходна согласност од нивните родители или старатели или како што е дозволено со законот.

Ако Lenovo дознае дека дете на возраст под 16 години или еквивалентната минимална возраст во релевантниот правосуден систем, доставило лични информации до Lenovo, ќе преземеме соодветни чекори за да ги избришеме тие лични информации во најбрзо можно време и нема да ги користиме за никаква цел. Lenovo ги поттикнува родителите да преземат активна улога во користењето на производите од Lenovo од страна на нивните деца и да ги информираат за потенцијалните опасности од давањето лични информации за себе.

Кои се моите права на заштита на податоците?

Важечките закони за заштита на податоците може да ви дадат право да ја контролирате нашата употреба и обработка на вашите лични информации. Тука спаѓаат правото:

 • Да побарате потврда, пристап и примерок од вашите лични информации
 • Да побарате коригирање или бришење на вашите лични информации
 • Да приговорите на обработката на вашите лични информации
 • Да ја повлечете вашата согласност*
 • Да ја ограничите обработката на вашите лични информации или да имате избор да се откажете од продажбата на вашите лични информации
 • Преносливост на податоци

Таму каде што ги користиме вашите лични информации со ваша согласност, имате право да ја повлечете вашата согласност во секое време, иако тоа нема да влијае на нашето користење на вашите лични информации пред повлекувањето на согласноста. Исто така, имате можност да прегледувате, коригирате или бришете одредени лични информации преку вашата сметка на Lenovo доколку ја имате и/или преку вашите поставки на апликацијата или на производот од Lenovo.

За да ги остварите вашите права како што е опишано погоре, испратете барање за приватност до Lenovo или испратете барање за приватност до Motorola. Ние ќе ги разгледаме, одговориме и преземеме дејства за таквите барања во согласност со важечките закони за заштита на податоците.

Имајте предвид дека ние ќе преземеме мерки во согласност со важечките закони и нашите стандарди за приватност и безбедност за да го потврдиме вашиот идентитет пред да ви дадеме пристап до вашите лични информации или на кој било начин да го одобриме вашето барање. Доколку имате сметка на Lenovo, може да го потврдиме вашиот идентитет со тоа што од вас ќе побараме да се најавите на вашата сметка. Доколку немате сметка на Lenovo, или пак адреса на е-пошта во вашата датотека кај нас, тогаш може да побараме дополнителни ограничени информации од вас со цел да го потврдиме вашиот идентитет. Имајте предвид дека доколку немате сметка на Lenovo, или адреса на е-пошта во датотека, или пак не сме во можност да го потврдиме вашиот идентитет во нашата евиденција, можеме да го одбиеме вашето барање.

Вие исто така може да користите и овластен агент кој ќе го испрати барањето во рамките на овој дел во ваше име. Доколку се одлучите овластен агент да го испрати вашето барање во ваше име, Lenovo ќе побара: (i) вие да му доставите писмена согласност на вашиот овластен агент за таквото дејство; и (ii) вашиот агент да го потврди неговиот идентитет директно со Lenovo. Lenovo може да го одбие барањето од агентот кој не ги исполнува овие барања.

Дополнително, имате право во секое време да поставувате прашања или да поднесувате жалби до соодветниот национален орган за заштита на податоците. Исто така, имате право да не бидете дискриминирани поради остварување на вашите права на приватност.

Како да ја контактирам програмата за приватност на Lenovo и Motorola?

За да ги остварите вашите права како што е опишано погоре, испратете барање за приватност до Lenovo или испратете барање за приватност до Motorola.

Ако имате дополнителни прашања во врска со оваа изјава за приватност, можете да контактирате со Lenovo на privacy@lenovo.com или со Motorola на privacy@motorola.com, или на следните адреси:

САД:
Lenovo Group Limited
Attn: Privacy Program
8001 Development Drive
Morrisville, NC, USA 27560

Бразил:
Lenovo Tecnologia (Brazil) Ltda.
Acc: Brazilian DPO, Diogo Luís Manganelli de Oliveira
Rua Werner Von Siemens, 111
Lapa de Baixo, São Paulo/SP
CEP 05069-900

Дополнителни информации во врска со службата за корисници на Lenovo, вклучувајќи ги телефонските контакти или контактите за разговарање, може да најдете на веб-страницата lenovo.com/contact.

Дополнителни информации во врска со корисничката услуга на Motorola, вклучувајќи ги деталите за телефонски контакт или за чет-разговор, може да најдете на страницата motorola.com/support.