website-privacy-background.jpg

Различното заштитува подобро

Lenovo изјава за приватност

Lenovo изјава за приватност на производ

Приватност на веб-страната

/

Приватност на производ

Lenovo препознава дека приватноста е од големо значење за поединците секаде - нашите клиенти, посетителите на веб-страниците, корисниците на производите… за сите. Затоа правилното користење и заштитата на личните и другите информации кои се наоѓаат под наша одговорност е основна вредност за Lenovo. За да дознаете повеќе за нашите практики во врска со приватноста, ве молиме кликнете на кој било од линковите подолу. Доколку имате дополнителни прашања или проблеми, ве молиме слободно контактирајте нè. privacy@lenovo.com.

Изјавата за приватност последно е ажурирана на 12/01/2017.

Во врска со оваа изјава

На што се однесува оваа изјава:

Вашата приватност е важна за Lenovo. Оваа изјава за приватност се однесува на веб-страниците кои се во сопственост и се раководени од страна на Lenovo Group Ltd и нејзините партнерски компании („Lenovo“). Оваа политика ги опишува информационите практики за веб-страниците на Lenovo (како www.lenovo.com), вклучувајќи каков тип на информации се собираат, како се користат информациите, со кого се споделуваат информациите и како се заштитуваат информациите.

На што не се однесува оваа изјава:

Веб-страниците на Lenovo може да содржат линкови кои водат до други веб-страници. Lenovo не е одговорна за практиките за приватност или содржината на тие други веб-страници. Ве молиме, исто така, имајте во предвид дека оваа изјава не се однесува на информациите собрани преку производите и софтверот на Lenovo, како и преку некои други извори. За да дознаете повеќе за практиките за приватност на нашите производи и софтвер, ве молиме посетете ја Lenovo изјавата за приватност на производ овде.

Промени во изјавата:

Вашата приватност е важна за Lenovo. Оваа изјава за приватност се однесува на веб-страниците кои се во сопственост и се раководени од страна на Lenovo Group Ltd и нејзините партнерски компании („Lenovo“). Оваа политика ги опишува информационите практики за веб-страниците на Lenovo (како www.lenovo.com), вклучувајќи каков тип на информации се собираат, како се користат информациите, со кого се споделуваат информациите и како се заштитуваат информациите.

Кои информации Lenovo ги собира преку своите веб-страни?

Lenovo од посетителите на неговите веб-страници ги собира следниве информации :

Информации што ни ги давате доброволно:

Во принцип, можете да ги посетите веб-страниците на Леново без да ни кажете кои сте и без да давате директно лични информации за вас. Сепак, има моменти кога ние (или добавувачите кои соработуваат со нас) можеби ќе имаме потреба од ваши информации. Изборот е ваш дали ќе ни дадете лични информации во тие ситуации. На пример, ние може да собираме лични информации за вас кога ќе направите нарачка од Lenovo, како што се име, адреса, е-пошта, телефонски броеви, информации за платежни картички, информации кои што се користат од страна на Lenovo за персонализирање на производот или софтверот, број за социјално осигурување (или еквивалентен национален идентификациски број), датум на раѓање и други информации што ќе изберете да ги дадете. Lenovo ги користи овие информации за да ја олесни обработката на нарачките и да овозможи контакт ако се појави проблем со вашата нарачка. Покрај тоа, ако купите производ за кој е потребна услуга, вашите лични информации може да се користат за да добиете кредитен извештај, доколку е потребно. Имајте во предвид дека доколку не ни дадете лични информации кога тоа е потребно, можеби нема да можеме да ви ги обезбедиме производите или услугите што сте ги побарале.

Можеби ќе ви побараме и ќе собереме лични информации во други периоди, кога влегувате во наградна игра, натпревар или друга промоција; кога се претплаќате за да добивате маркетинг информации или новости за Lenovo; кога ќе пополните анкети; кога учествувате во форум за корисници или блог; или кога комуницирате со Lenovo на саем, конференција или сличен настан. Ние ги користиме информациите што ги давате за да ни помогнете во дизајнирање и подобрување на нашата веб-страница и нашите производи, за подобрување на вашето онлајн искуство, давање совети и препораки за купување и за други цели во согласност со оваа политика.

Lenovo исто така спроведува истражување на демографските податоци на нашите корисници (на пр. возраст, пол), интереси и однесување врз основа на информациите доставени до нас при купување, за време на промоција, од анкети и од датотеки за најавување на сервери. Ова го правиме за подобро да ве разбереме и подобро да ве услужиме. Ова истражување е составено и анализирано на целокупна основа со цел да се спречи идентификација на личните информации на било која индивидуа. Lenovo може да ги сподели овие собрани податоци со своите добавувачи.

Конечно, ние исто така може да ги побараме вашите лични информации кога ќе изразите интерес за можност за вработување во Lenovo со поднесување на апликација преку нашите веб-страници. Информациите што ги собираме од вас ќе бидат воочливи во моментот кога ќе ја поднесете вашата апликација, а ние ќе ги користиме овие информации само за да ја оцениме вашата кандидатура за вработување.

Информации кои ги собираме автоматски:

Нашите логови од веб-серверите автоматски ги складираат имињата на домеините и одредени поврзани податоци на посетителите на нашите веб-страници (како што се нивната IP адреса или идентификаторот на уредот). Овие информации не ги идентификуваат нашите посетители директно и се користат за мерење на бројот на посети, просечното време поминато на веб-страницата на Lenovo, бројот на прегледани страници и информации за употреба на веб-страницата. Ние ги користиме овие информации за да ги исполниме законските или регулаторните услови; да се измери употребата на нашите страници; да се подобри содржината на нашите страници; и да се обезбедат прилагодени реклами. Овие информации не се користат во форма што ќе овозможи директно идентификување на кој било од нашите посетители. Ние можеме да ги собереме овие информации со помош на cookies, како што е објаснето во делот подолу"Дали Lenovo употребува cookies, web beacons, аналитики и сродни технологии за интернет рекламирање и други намери?"

Информации кои ги собираме од други извори:

Од време на време, ние ги надополнуваме информациите што ни ги давате преку веб-страницата на Lenovo со информации од други извори, како што се информации што ја потврдуваат вашата адреса или други достапни информации за деловните активности. Ова е со цел да ни помогне да ја одржиме веродостојноста на информациите што ги собираме и да ни помогне да обезбедиме подобра услуга.

Како Lenovo ги употребува и споделува информациите што ги собира преку своите веб-страници?

Следниве делови подетално опишуваат како Lenovo може да ги користи вашите лични информации и со кого може да ги споделува. Во зависност од видот на веб-страницата на Lenovo што ја посетувате, може да важат еден или повеќе од деловите. Можеби ќе ги споделиме вашите лични информации со договорни добавувачи кои обезбедуваат услуги на Lenovo. Во некои случаи, Lenovo користи добавувачи да собираат, користат, анализираат и да обработуваат информации во нејзино име. Практиката на Lenovo е да бара таков вид добавувачи да управуваат со информациите на начин кој што е во согласност со нејзините правила.

Кога ќе побарате или порачате нешто:

Ако побарате или нарачате нешто преку веб-страница на Lenovo, како што се производ или услуга, повратен повик или специфични материјали за маркетинг, ние ќе ги користиме информациите што ги давате за да го исполниме вашето барање. За да си помогнеме да го направиме тоа, може да ги споделиме информациите со други, на пример со другите делови на Lenovo, вршителите на услуги на Lenovo, продавачите, добавувачите, финансиските институции, превозните компании, поштенските или државните органи (на пр. Царинските органи) вклучени во исполнувањето на вашето барање. Во врска со трансакција, ние исто така може да ве контактираме како дел од нашите истражувања за задоволство на клиентите или целите за истражување на пазарот. За да се откажете од истражувањата и /или другите комуникации за истражување на пазарот, видете го делот подолу со наслов „Маркетинг“.

Lenovo ID и регистрација на производ:

Кога креирате Lenovo ID или го регистрирате вашиот Lenovo производ, ние собираме информации, вклучително и лични податоци, за вас и за вашиот Lenovo уред (и). Во прилог на вашето Lenovo ID, можеби ќе ве замолиме да ги дадете вашето име, email адреса, јазик и регион/земја, тип на уред/модел, IP адреса, сериски број на уредот, датум на регистрација на уредот и податоци за активирање на вашиот оперативен систем.

Ние го користиме вашето Lenovo ID за да ве идентификуваме кога ги користите нашите онлајн услуги, како што е нашата интернет продавница и страницата за поддршка на клиентите. Доколку сакате да го деактивирате вашето Lenovo ID, можете да го направите тоа во секое време преку остварување на контакт. privacy@lenovo.com

Маркетинг:

Информациите кои ги обезбедувате на одредени Lenovo веб-страници може да ги користат и Lenovo и селектирани добавувачи или партнери за маркетинг цели, како на пример кога се претплаќате да добивате маркетинг известувања или билтени или кога влегувате во наградна игра, натпревар или промоција. Пред да се соберат овие информации, ние можеме да ви понудиме можност да изберете дали да ги користиме вашите информации на овој начин или не. Може да одберете да престанете да ги добивате нашите маркетинг известувања следејќи ги инструкциите за откажување претплати вклучени во тие известувања, преку пристап до маркетинг преференциите на страницата за поставувања на вашиот профил или можете да не контактирате на: privacy@lenovo.com .

Изјави:

Lenovo понекогаш прикажува рецензии за производи, препораки и други изјави на задоволни клиенти на нашата страница. Со ваша согласност, можеме да ги објавиме вашите коментари заедно со вашето име. Ако сакате да ги ажурирате или избришете своите коментари, можете да не контактирате на privacy@lenovo.com

Следење на квалитетот на услугите:

Одредени активности на веб-страницата исто така може да вклучуваат контактирање од ваша страна на Lenovo, или Lenovo или сервисите за поправка на Lenovo да ве контактираат вас. Ве молиме имајте во предвид дека во некои случаи може да ги снимаме и задржиме таквите повици за обука на персоналот и за цели за подобрување на квалитетот. Ако не сакате повикот да биде снимен, ве молиме известете го лицето кое одговорило на повикот.

Односи со деловни партнери:

Ако претставувате деловен партнер на Lenovo (т.е. дистрибутер или препродавач на производи од Lenovo), можете да ја посетите веб-страницата на Lenovo наменета специјално за деловни партнери на Lenovo. Ние може да користиме лични информации дадени на таа страница за да ги администрираме и развиваме деловните односи со вас и компанијата што ја претставувате. На пример, ова може да вклучува користење на вашите информации за да ви испраќаме детали за програмите за деловни партнери на Lenovo. Тоа исто така може да вклучува и споделување на одредени информации со други деловни партнери (предмет на какви било обврски за доверливост што може да постојат), или Lenovo клиенти или можности. Во врска со одредена трансакција или програма, ние исто така може да ве контактираме како дел од анкетите за задоволството кај клиентите или за цели за истражување на пазарот.

Администрација на добавувачи:

Ако претставувате Lenovo добавувач, може да ја посетите веб-страницата на Lenovo наменета специјално за употреба од страна на добавувачите на Lenovo. Ние може да ги користиме информациите дадени на таа страница во врска со влегување или вршење на трансакција со вас. На пример, ова може да вклучува споделување информации со други делови на Lenovo, деловни партнери на Lenovo, клиенти, превозници, финансиски институции, поштенски или владини органи вклучени во исполнување на трансакцијата. Може да се користи за администрирање и развој на нашите односи со вас, добавувачот што го претставувате и/или други добавувачи на Lenovo генерално.

Откривања што се бараат со закон:

Во одредени околности, можно е личните информации да бидат предмет на судски или други владини покани, потерници или наредби. Затоа, кога веруваме со добра волја дека законот тоа го бара, ние можеме да откриеме лични или други информации на регулаторните или владините тела, законодавните судови, трибунали и органите за спроведување на законот за да ги заштитиме нашите права, да ја заштитиме вашата безбедност или безбедноста на другите, да истражиме измама или одговориме на барањето на владата.

Блогови и форуми за дискусија:

Ако учествувате на Lenovo блог или на форум за дискусии, треба да бидете свесни дека информациите што ги давате таму може да бидат широко достапни за другите, потенцијално внатре или надвор од Lenovo, кои имаат пристап до тој блог, форум за дискусии или chat room. Исто така, ве молиме имајте во предвид дека индивидуалните блогови, форуми и chat rooms можат да бидат хостирани од организации кои не се од Lenovo и/или може да имаат дополнителни правила и услови. Мислењето на секој учесник на блог, форум или chat room е негово и не треба да се смета за одраз на мислењето на Lenovo.

Функции и додатоци на социјалните медиуми:

Некои од нашите веб-страници вклучуваат функции и врски од социјалните мрежи, како што се социјална лента со икони што водат до присуството на Lenovo на таа специфична страница (на пр. страницата на Lenovo на Facebook, Lenovo на Twitter). Овие функции може да ја соберат вашата IP адреса и информации кој дел од нашата страница го посетувате и може да постават cookie за да овозможи функцијата правилно да биде извршена. Функциите и додатоците на социјалните медиуми се хостирани или од друга компанија или се хостирани директно на нашата страница. Вашите интеракции со овие функции се регулираат со политика за приватност што ја обезбедува компанијата.

Функции и додатоци на социјалните медиуми:

Некои од нашите веб-страници вклучуваат функции и врски од социјалните мрежи, како што се социјална лента со икони што водат до присуството на Lenovo на таа специфична страница (на пр. страницата на Lenovo на Facebook, Lenovo на Twitter). Овие функции може да ја соберат вашата IP адреса и информации кој дел од нашата страница го посетувате и може да постават cookie за да овозможи функцијата правилно да биде извршена. Функциите и додатоците на социјалните медиуми се хостирани или од друга компанија или се хостирани директно на нашата страница. Вашите интеракции со овие функции се регулираат со политика за приватност што ја обезбедува компанијата.

Single Sign On:

Може да се најавите во одредени области на нашите веб-страници користејќи sign-in услуги, како што е Facebook Connect или преку Open ID опцијата. Овие услуги кои ќе го потврдат вашиот идентитет, ќе ви овозможат да споделите одредени лични информации (како што се вашето име и email адреса) со нас и да ја пополните нашата форма за пријавување. Услугите како Facebook Connect ви даваат можност да објавувате информации за вашите активности на оваа веб-страница на вашиот Facebook профил за да ги споделите истите со другите од вашата мрежа.

Frames & Powered-By Sites:

Некои од нашите страници користат техники за одредено поставување на текст за да приложат содржина од добавувачите или партнерите, со што го зачувуваат изгледот и пристапот на нашата страница. Покрај тоа, одредени веб-страници со бренд „Lenovo“ можат да бидат управувани од добавувачи или партнери и може да бидат назначени со „powered-by“ лого. Ве молиме, имајте во предвид дека ваквите страници може да се регулираат со практиките и политиките за приватност на нашите добавувачи или партнери, а не со оние на Lenovo или Lenovo.com.

Интегрирање и превземање:

Одредени околностите можат да се појават кога поради стратешки или други деловни причини Lenovo ќе одлучи да продаде, купи, спои или на друг начин да ги реорганизира деловните активности во некои земји. Вие ќе бидете известени преку email и/или преку истакнато известување на нашата веб-страница за каква било промена во сопственоста или употребата на вашите лични информации, како и за тоа каков избор може да направите во врска со вашите лични информации. Ваквата трансакција може да вклучува откривање на лични информации на потенцијални или вистински купувачи или прием на истите од продавачите.

Други извори

Покрај горенаведеното, може да постојат околности кои побаруваат од нас да ги откриеме вашите лични информации на странки кои покрај погоре наведените, се вклучуваат но не се ограничуваат на правни советници или агенции за наплата на долгови.

Дали Lenovo ги пренесува моите лични информации на интернационално ниво?

Lenovo е глобална организација, со правни лица, деловни процеси, структури на управување и технички системи кои преминуваат граници. Затоа, таму каде што е дозволено со закон, можеме да ги споделиме вашите лични информации во рамките на Lenovo (исклучиво на подружници, филијали и матични компании) или на нашите добавувачи и деловни партнери и може да ги пренесеме во други земји во светот каде што работиме (во кои се вклучени, но не е ограничено само на нив, Соединетите Американски Држави и Кина). Без оглед каде се пренесуваат и престојуваат вашите информации, нашите практики за приватност и безбедност се дизајнирани да обезбедат заштита за вашите лични информации на глобално ниво.

Ве молиме имајте во предвид дека некои земји имаат закони за приватност кои не се еднакви на законите за приватност во вашата земја. Во такви земји, Lenovo ќе управува со информациите на начинот кој го опишуваме тука и ќе преземе такви мерки што се неопходни за придржување кон важечките закони за заштита на податоците при пренесување и обработка на вашите информации. По потреба, Lenovo ќе направи и одржува договори меѓу групацијата компании на Lenovo или со партнерите или добавувачите на Lenovo за управување на пренесувањето, обработката и заштитата на личните информации.

Дополнително на практиките за приватност утврдени со оваа политика, Motorola Mobility бизнисот на Lenovo има воспоставено збир на „Binding Corporate Rules“ за внатрешни трансфери помеѓу компаниите на Motorola Mobility group во Европската Унија и Motorola Mobility group компаниите насекаде. Овие се одобрени од одредени власти за заштита на податоци од страна на Европска Унија и се обврска на Motorola Mobility соодветно да ги заштити личните информации што ги обработува Motorola Mobility независно од каде потекнуваат информациите. Комплетна копија на правилата може да се најде тука. За дополнителни информации ве молиме контактирајте нѐ privacy@lenovo.com.

Дали Lenovo користи cookies, web beacons, аналитика и сродни технологии за онлајн рекламирање или други цели?

Како и повеќето веб-страници, ние автоматски собираме одредени информации и ги чуваме во датотеки за најавување. Понекогаш собираме информации за активностите на нашиот посетител за време на посетите на нашите веб-страници што ни помага да обезбедиме подобра услуга на нашите клиенти, да го подобриме квалитетот на нашите веб-страници или да го прилагодиме рекламирањето.

На пример, ние ги следиме домените од кои посетителите доаѓаат на нашата веб-страница, а исто така ја мериме и активноста на посетителите на веб-страниците на Lenovo, но тоа го правиме на начин што не го прикажува вистинскиот идентитет на кој било посетител (ова подолу го нарекуваме неидентификувани информации ). Lenovo или други во име на Lenovo можат да ги користат овие податоци за да ги анализираат трендовите и статистиките, да ги подобрат нашите веб-страници и да понудат насочено рекламирање.

Clickstreams:

Кога собираме лични информации од вас во трансакција, можеме да извлечеме некои информации за таа трансакција во неидентификуван формат и да ги комбинираме со други неидентификувани информации. Овие информации понекогаш се нарекува „clickstream“. Овие информации се користат и анализираат само на агрегатно ниво за да ни помогнат да ги разбереме трендовите и обрасците. Овие информации не се разгледуваат на индивидуално ниво.

Cookies:

Со цел да понуди и обезбеди прилагодена веб-страница, Lenovo може да користи cookies, како што се GoogleAnalytics и DoubleClick cookies, за чување и помагање во следење на вашите информации. Cookies се едноставно мали парчиња податоци што се испраќаат до вашиот прелистувач од страна на веб-сервер и се складираат на тврдиот диск на вашиот компјутер. Lenovo користи cookies за да не потсети кои сте и да ви помогне да управувате со нашите страници за време на вашите посети. Cookies ни овозможуваат да зачуваме лозинки и преференци за вас, така што да не треба повторно да ги внесувате при секоја ваша посета. Ние исто така користиме cookies со цел да утврдиме релевантни реклами за корисникот врз основа на неговиот интерес.

Lenovo може исто така да користи cookies за мерење на движењата низ страницата кои сте ги направиле, по кој редослед сте ги направиле и кои сѐ делови на страницата Lenovo сте ги посетиле. Lenovo може да ги користи овие информации за да разбере како корисниците се движат по страницата и да утврди каква е вообичаената состојба на посетеноста, вклучувајќи го и сајтот од кој дошол корисникот. Ги користиме овие информации за да ја поедноставиме навигацијата на страницата, да даваме препораки за производите и да помогнеме во уредување на нашата страница со цел да го направиме вашето искуство на нашата страница поефикасно и пријатно. Употребата на cookies е релативно стандардна. Повеќето прелистувачи се поставени да прифаќаат cookies. Меѓутоа, ако сакате да не чувате cookies, можете да изберете:

 • да не ги користите нашите страници
 • да го поставите вашиот интернет прелистувач да ве извести кога примите cookie
 • да го поставите вашиот интернет прелистувач да одбива да прифаќа cookies
 • да ги избришете нашите cookies по завршување со посетата на страницата
 • прелистувајте ја нашата страница користејќи ја анонимната опција на вашиот прелистувач (наречена "Incognito" во Chrome, "InPrivate" за Internet Explorer, "Private Browsing" во Firefox и Safari итн.).

Сепак, имајте во предвид дека одредени веб-страници на Lenovo може да не реагираат на Do-Not-Track сигналите испратени од одредени прелистувачи. Исто така, треба да разберете дека некои делови на Lenovo веб-страницата може да не функционираат правилно ако не прифатите cookies.

Ако не знаете како да контролирате или бришете cookies или сакате да се откажете од примање на одредени насочени реклами засновани на вашата историја на прелистување, препорачуваме да ја посетите http://www.networkadvertising.org/choices/, www. Aboutads.info, или www.youronlinechoices.eu за детални насоки, вклучително и инструкции за исклучување.

Доколку сакате да се откажете од Google Analytics for Display Advertisers и/или да се откажете од прилагодената Google Display Network, можете да го направите тоа со посета на Google's Ads Preferences Manager. Можеби сакате да го искористите додатокот за исклучување на прелистувачот на Google Analytics за да се откажете од Google Analytics. За информации како да го направите ова на прелистувачот на вашиот производ или мобилен уред, ќе треба да се повикате на help делот од менито на вашиот прелистувач, мобилен уред или прирачникот за производи.

Локални објекти за складирање:

Дополнително, може да користиме и локални објекти за складирање (LSOs) како што се Flash cookies и HTML5 за да ги зачуваме содржинските информации и преференци. Добавувачите и партнерите кои нудат одредени функции на нашата веб-страница или прикажуваат реклами засновани врз активност на вашиот веб-прелистувач, исто така користат LSO како што е HTML5 за да собираат и зачувуваат информации. Различни прелистувачи можат да понудат свои алатки за управување и отстранување на HTML5 LSO. За да управувате со Flash cookies ве молиме кликнете овде.

Интернет рекламирање:

Lenovo може исто така да користи услуги хостирани од други компании како што се Google Analytics for Display Advertisers, Remarketing with Google Analytics, Google Display Network Impression Reporting, DoubleClick Campaign Manager и Google Analytics Demographic and Interest Reporting со цел да ни помогнат да ги разбереме нашите клиенти при користење на нашите веб-страници и производи и да доставуваме и управуваме со реклами засновани врз интерес. Овие услуги можат да соберат информации, како што се вашата IP адреса, испратена од вашиот прелистувач или преку cookies (за информации за тоа како да ги контролирате овие cookies, видете го поглавјето „Cookies“ погоре).

Оваа информација може да се користи за мерење на движењата на веб-страницата и за доставување на реклами за производи од Lenovo додека прелистувате веб-страница вклучувајќи и веб-страници што не се на Lenovo. Овие реклами се доставуваат врз основа на посетата на корисникот на веб-страницата на Lenovo. Lenovo и неговите добавувачи, вклучувајќи ги Google и DoubleClick, користат cookies за известување како вашите рекламни импресии, други употреби на услуги за рекламирање и интеракции со овие рекламни импресии и услуги за рекламирање се поврзани со посетите на веб-страницата на Lenovo.

Ако не сакате сите тие информации да се употребуваат во делот на реклами засновани врз интерес, можете да се откажете. Вие сепак ќе продолжите да добивате генерички реклами.

Adobe Marketing Cloud Device Co-Op:

Lenovo учествува во Adobe Marketing Cloud Device Cooperative за подобро да разбере како вие користите одредени наши веб-страници и апликации преку различните уреди што ги користите и да доставува прилагодени промоции. Дознајте повеќе за тоа како Adobe го прави ова и како можете се откажете на оваа програма.

Web beacons и други технологии:

Некои Lenovo веб-страници исто така користат web beacon или други технологии, како што се java scripts и etags, за подобро да ги прилагодат овие страници со цел да обезбедат подобра услуга на клиентите. Овие технологии може да се користат на голем број страници на Lenovo веб-страницата. Кога некој посетител ќе пристапи до овие страници, се генерира неидентификувано известување за таа посета. Ова може да биде обработено од нас или од нашите добавувачи. Овие web beacons обично работат заедно со cookies. Ако ги исклучите cookies, web beacons и другите технологии сè уште ќе детектираат посети на овие страници, но известувањата што ги генерираат не можат да бидат поврзани со други cookie информации со тоа тие се неидентификувани и се игнорираат.

Персонализирани URL врски:

Повремено може да ги персонализираме и прилагодиме веб-страниците за одредени посетители. Ако посетите некоја од овие страници, ќе можете да забележите дека е прилагодена со препораки на производи и/или услуги за кои веруваме дека може да ве интересираат врз основа на вашите претходни интеракции со Lenovo и информациите што сте ни ги доставиле. Додека ги посетувате овие веб-страници, ние може да собереме информации за вашата посета за подобро прилагодување на страницата според вашите интереси. Покана да посетите една од овие веб-страници може да биде претставена како персонализиран URL во email, известување на страната за регистрација на веб-страницата или како одговор за најава на одредена веб-страница.

Ако се одлучите да посетите некоја од овие веб-страници, Lenovo ќе собере информации за вашите посети и ќе ги поврзе со други информации за вас и вашата врска со Lenovo. Ако не сакате вашите информации да се користат на овој начин, ве молиме не ги посетувајте овие страници.

Како се обезбедени моите информации?

Lenovo спроведува соодветни технички и организациски мерки и процеси за да ги заштити вашите лични информации и да го задржи нивниот квалитет за време на преносот и откако ќе ги прими. На пример, користиме криптирање кога пренесуваме сензитивни информации како што е број на кредитна картичка со цел да ни помогне да ги заштитиме вашите информации.

Колку долго се чуваат моите лични информации?

Ние ќе ги чуваме вашите лични информации се додека вашиот профил е активен или онолку колку што е потребно за да ви обезбедиме услуги. Ние исто така ќе ги чуваме вашите лични информации колку што е потребно за да се почитуваат применливите законски обврски, за решавање на спорови и за спроведување на нашите договори.

Сепак, имајте во предвид дека преносот на податоци преку Интернет не може да се гарантира дека ќе биде 100% сигурен. Како резултат на тоа, иако ние презедовме соодветни чекори за да ги заштитиме вашите лични информации, Lenovo не може да гарантира или на друг начин да ја гарантира безбедноста на сите информации што ги доставувате до нас или на нашата веб-страница и затоа користењето на нашата страница е на ваш сопствен ризик. Информации за тоа како да се постават безбедносни прашања, пријават проблеми или евентуални инциденти до Lenovo Information Security Team може да се најдат овде.

Што е со приватноста на моите деца?

Веб-страните управувани од или во име на Lenovo се наменети за употреба од лица на возраст од 16 и повеќе години. Lenovo не бара информации за деца под 16 години. Ниту една информација не треба да се доставува или објавува на веб-страните на Lenovo од корисници под 16-годишна возраст.

Ако дете под 16-годишна возраст достави лични информации на веб-страниците на Lenovo, ние ги бришеме информациите веднаш штом откриеме дека ги доставило лице под 16 години и не ги користиме за никакви цели. Lenovo ги охрабрува родителите да преземат активна улога во користењето на Интернет од страна на нивното/нивните дете/деца и да ги информираат за потенцијалните опасности од давање сопствени информации на Интернет.

Кои се моите права за заштита на податоците?

Законите што се применуваат за заштита на податоците може да ви дадат право да ја контролирате нашата употреба и обработка на вашите лични информации. Овие закони може да вклучуваат право (i) да побарате пристап до и копија од вашите лични информации, (ii) да се спротивставите на обработката на вашите лични информации и да побарате корегирање или бришење на вашите лични информации; (iii) да ја ограничите обработката на вашите лични информации; и (iv) на преносливост на податоци. Онаму каде што ние ги користиме вашите лични информации со ваша согласност вие исто така имате право да ја повлечете вашата согласност во секое време, иако тоа нема да влијае на нашата употреба на вашите лични информации пред повлекувањето на вашата согласност.

За остварување на било кое од вашите права, ве молиме контактирајте не на privacy@lenovo.com. Ние ќе ги разгледаме и ќе постапиме по било кое од барањата во согласност со важечките закони за заштита на податоците и може да побараме од вас да го провериме вашиот идентитет со цел да ни помогнете да одговориме ефикасно на вашето барање.

Вие исто така имате право во секое време да поставувате прашања или доставувате поплаки со вашиот национален орган за заштита на податоци.

Како можам да остварам контакт со Lenovo Privacy Program?

Ако имате прашање во врска со оваа политика за приватност, можете да контактирате со Lenovo преку privacy@lenovo.com или преку поштенската адреса на Lenovo во САД, Attn: Privacy Program, 1009 Think Place, Morrisville, North Carolina, USA 27560.

Во врска со оваа изјава

На што се однесува оваа изјава:

Вашата приватност е важна за Lenovo. Оваа изјава за приватност се однесува на софтвер и услуги што ги даваат Lenovo и неговите партнерски компании, вклучувајќи ја и Motorola Mobility (под заедничко име „Lenovo“) и достапна за употреба на Lenovo производи, вклучувајќи но не ограничувајќи се на персонални компјутери (PCs), таблети, смартфони, работни станици и уреди за складирање (под заедничко име „Lenovo Products“). Оваа изјава важи и за Lenovo софтвер, апликации и искуства што може да ги користите на производ или уред од трета страна. Оваа изјава за приватност ги опишува информационите практики за Lenovo Products, вклучително какви видови на информации се собираат, како Lenovo ги користи и ги заштитува овие информации и со кого ги споделува овие информации.

На што не се однесува оваа изјава:

Lenovo покрај другите извори исто така собира лични информации преку Lenovo веб-страниците. За да дознаете повеќе за нашите практики за приватност на нашата веб-страница, посетете ја изјавата за приватност на веб-страницата на Lenovo овде. Понатаму, оваа изјава не се однесува на софтвер од трета страна или други услуги кои ги инсталирате или до кои пристапувате преку вашиот/те Lenovo производ/и.

Промени во изјавата:

Ако направиме промена во оваа изјава, ќе ги направиме претходните верзии достапни со цел да можете да видите кога се случиле промените и какви промени се направени. Ако направиме било какви материјални промени во оваа изјава, пред да станат ефективни ќе ве известиме преку поставување на известување на Lenovo веб-страната или преку email (испратен на email адресата наведена во вашиот профил). Онаму каде што се применуваат важечките закони за заштита на податоците, ние исто така ќе побараме ваша согласност за какви било материјални промени што имаат влијание на тоа како ги користиме вашите лични информации. Ви препорачуваме периодично да ја прегледувате оваа страница со цел да бидете информирани за најновите практики за приватност. Ако еден или повеќе производи од Lenovo го променат начинот на собирање, складирање, пренесување на информациите или на начинот на користење на информациите, ние ќе побараме ваша дозвола пред да ги активираме измените во вашите производи од Lenovo.

Имајте во предвид дека секундарните корисници и гостите корисници на Lenovo производите кои поддржуваат вакви подесувања за поголем број корисници може да ја немаат истата способност да ги контролираат подесувањата, дозволите и изборите поврзани со собирање, употреба и споделување на информации што примарниот корисник може да ги има.

Ваша согласност:

Со давањето на вашите лични информации преку користење на Lenovo производите или на друг начин (било директно до нас или преку трети лица кои дејствуваат во наше име), вие ги прифаќате и се согласувате со условите на оваа изјава за приватност (вклучувајќи го и трансферот во странство на вашите лични информации во согласност со нашите коментари подолу). Секогаш кога ќе ги доставите вашите информации вие се согласувате за собирање, употреба и откривање на тие информации во согласност со оваа изјава за приватност.

Кои информации ги собира Lenovo и како ги користиме?

Lenovo собира информации за вас и за вашиот/те Lenovo производ/и и ги користи овие информации за да ги употреби да ви помогне од вашиот/те Lenovo производ/и да го добиете најдоброто. Имајте во предвид дека во одредени околности доколку не ни дадете лични информации каде што е потребно, можеби нема да можеме да ви ги доставиме производите на Lenovo што сте ги побарале.

Креирање на кориснички профил

Вашиот кориснички профил може да се состои од информации кои што сме ги собрале од вашиот контакт со Lenovo, како што се вашите посети на нашите веб-страни, контакт со нашите претставници за услуги на клиентите, информации за регистрација на производите на Lenovo и од одредени Lenovo производи што ги користите. Ова ни овозможува да им дадеме на одредени производи од Lenovo, како и на услуги од трети страни овозможени на Lenovo производите, информации кои што им се потребни за да функционираат; решавање на проблеми што може да се појават; да предложат начини да ги направите вашите производи од Lenovo да работат подобро; за да ви доставуваат новости, ажурирања и информации за вашите производи од Lenovo; и ако одлучите да добивате маркетинг информации, да ви доставуваат новости и информации за дополнителни производи од Lenovo за кои можеби сте заинтересирани.

Lenovo ID и регистрација на Lenovo производ

Кога ќе изберете да создадете Lenovo ID или да го регистрирате вашиот Lenovo производ, ние ќе собереме информации, вклучително и лични податоци за вас и за вашиот/те производ/и од Lenovo. Покрај вашето Lenovo ID можеби ќе ве замолиме да дадете дополнителни информации, како што се вашето име, email адреса, јазик и регион/земја, тип/модел на производ, IP адреса, сериски број на производот, датум на регистрација/активирање на производот и податоци за активација на вашиот оперативен систем.

Ние го користиме вашето Lenovo ID за да ве идентификуваме кога ги користите нашите онлајн услуги, како што е нашата онлајн продавница и страницата за поддршка на клиентите. Вашето Lenovo ID и вашите лични информации поврзани со него нема да бидат поврзани со никакви информации кои ги собираме за употреба на производите. Ако сакате да го смените или деактивирате вашето Lenovo ID, можете да го направите тоа во секое време само треба да не контактирате privacy@lenovo.com.

Ажурирање на вашиот софтвер

Ако одберете да дозволите собирање на податоци од Lenovo производите, ние може да собереме и да користиме информации за вашиот/те производ/и од Lenovo, за да идентификуваме дали софтверот што го користите е најсовремена верзија. Ние ги користиме овие информации за да развиваме нови производи и софтверски функции и за пронаоѓање решенија за отстранување на грешките, за вашите производи од Lenovo да работат побрзо и поефикасно.

Обезбедување поддршка на клиенти

Можете да одберете да ни дадете информации за тоа како ги користите вашиот/те производ/и од Lenovo за да обезбедиме ефективна или подобрена поддршка за клиентите. Видовите информации што можеме да ги собереме за вашиот/те Lenovo производ/и вклучуваат сериски број на производот или друг идентификациски број; тип/модел на производ; IP адреса; и информации за употреба за тоа како ги користите вашиот/те производ/и од Lenovo и неговите компоненти, како што се инструментација и функционалност на системот. Ако одлучите да дозволите собирање лични информации, Lenovo може да собира лични податоци, вклучувајќи го вашето име, корисничко име и email адреса.

Ние овие информации ги користиме за отстранување на проблеми што може да ги имате со вашиот/те производ/и од Lenovo; да обезбедиме поправки на грешки на софтверот и други услуги за поддршка; и да ги подобриме нашите услуги. Ако одлучите дека не сакате да ги споделите овие информации со Lenovo, може да ја исклучите опцијата за собирање податоци за употреба на производот во Privacy Settings на вашиот/те производ/и од Lenovo и во посебна апликација.

Подобрување на нашите производи и софтвер

Може да одберете да ни дадете информации за тоа како ги користите вашиот/те Lenovo производ/и и софтвер за подобрување на Lenovo производите. Видовите информации што може да ги собереме вклучуваат сериски број на вашиот производ или друг идентификациски број; модел/тип на производ; информации за тоа како ги користите производите и софтверот на Lenovo; и перформансите на Lenovo производите.

Ние ги користиме овие информации за да гo идентификуваме движењето на перформансите на Lenovo производите и софтверот; развој на нови функции на производот за идните модели; да понудиме целокупно подобро корисничко искуство; и да ви испраќаме новости поврзани со производите и услугите што ќе изберете да ги добивате. Ако одлучите дека не сакате да ги споделите овие информации со Lenovo, може да ја исклучите опцијата за собирање податоци за производот во Privacy Settings на вашиот Lenovo производ и во посебна апликација, или со деинсталирање на таа посебна апликација.

Информации за употреба на софтверот

Додека го користите вашиот/те производ/и од Lenovo, може да одлучите да споделите со нас информации за вашата употреба на Lenovo апликациите. Информациите што може да ги собереме вклучуваат колку често ја користите апликацијата, кои функции најчесто ги користите од една апликација и перформансите на апликацијата. Информациите за употреба што ги собираме за оваа намена не ве идентификуваат вас директно или вашиот/те производ/и од Lenovo, освен ако на вашите Lenovo производи не сте избрале да овозможите подобрена поддршка на уредот или „Help Improve“.

Овие информации за употреба на софтверот ние ги користиме за да ги анализираме перформансите на Lenovo апликациите; да развиваме подобрувања во идните верзии; и да ви испраќаме новости поврзани со производите и услугите за кои што ќе се одлучите да ги добивате. Ако во кое било време сакате да ја деактивирате оваа опција за собирање информации, можете да го направите тоа во Privacy settings во одредената апликација. За повеќе информации како да го деактивирате собирањето информации за користење на софтверот во одредени Lenovo апликации, можете (i) да ја отворите апликацијата Lenovo Settings и да ја исклучите опцијата Usage Statistics collection, (ii) да деинсталирате одредена апликација во Control Panel или преку Settings менито или (iii) да ја посетите Lenovo Support страницата за поддршка за да го ограничите собирањето на информации овде.

Lenovo производ, софтвер и функционалност на услугите

Одредени Lenovo производи, софтверски апликации и услуги треба да ги складираат информациите за перформанси за да можат да работат. Ние ќе имаме пристап до овие информации само откако ќе ги активирате или користите овие функции. Овие информации вклучуваат идентификатори на производите, како што се сериски број, информации за употреба на апликациите и технички податоци. Во делот на Lenovo смартфоните и мобилните уреди оваа информација може да ја вклучува и локацијата на вашите Lenovo производи и содржина генерирана од корисникот, како што е аудио од апликациите што се активираат со глас. Овие апликации информациите ќе ги чуваат локално на вашиот Lenovo производ, но во специфични околности можеби ќе треба да ги достават информациите до Lenovo или партнерски апликации за да овозможат одредени функции што сте ги одбрале, како што се апликации кои функционираат со гласовно активирање или услуги засновани на локацијата на вашиот Lenovo производ/и.

Ако во кое било време се одлучите да го ограничите или деактивирате собирањето на овие информации од страна на Lenovo, можете (i) да го исклучите собирањето на податоците во рамките на Privacy settings на вашиот Lenovo производ или преку одредена апликација, (ii) да погледнете во делот "Settings" од менито на вашиот Lenovo производ или одредена апликација која нуди специфични упатства како да ја оневозможите или деинсталирате апликацијата за која станува збор, или (iii) да ја посетите Lenovo Support страницата овде за повеќе информации за тоа како да ги деинсталирате Lenovo апликациите. Во спротивно, ве молиме повикајте се на "Settings" на производот или апликацијата за специфични упатства за тоа како да ја оневозможите или деинсталирате апликацијата за која станува збор.

Апликации што ракуваат со информации - Дополнителни детали

Во следново опишуваме како одредени апликации за Lenovo и Motorola се справуваат со вашите информации. Ве молиме имајте во предвид дека овие описи може да не ги содржат сите Lenovo или Motorola апликации достапни за или на вашиот Lenovo производ. Исто така, не сите Lenovo производи ги поддржуваат сите Lenovo или Motorola апликации и различни Lenovo или Motorola апликации може да бидат достапни за вас а исто така може да варираат, во зависност од тоа кој производ на Lenovo го поседувате.

Lenovo апликации:

Lenovo Connect 2+

Со Lenovo Connect 2+, можете автоматски да копирате или префрлате фотографии, музика, видеа и други датотеки помеѓу уредите, како што се вашиот телефон и компјутер. Можете исто така да поставите вашиот компјутер да прикажува известувања примени од вашиот телефон и да продолжите со извршување на задачите на друг уред од оној на којшто сте започнале. Исто така, Connect2 + може автоматски да ги поврзе вашите уреди без WIFI LAN или мобилна мрежа за податоци. Connect2 + ќе собира идентификатори на локацијата и уредот за да ја олесни врската помеѓу вашите уреди, како и податоци за употреба на апликацијата, како што се функциите на Connect2 + што ги користите и колку често ги поврзувате уредите.

Lenovo Settings

Lenovo Settings е вашиот центар за попаметен компјутер, со централизиран пристап до сите главни хардверски функции и контроли. Во Settings, можете да пристапите до еден интерфејс за да ја конфигурирате функционалноста на уредот според одредени режими, атмосфера и употреба, сите засновани на вашите лични преференци. Ако поставите вашиот компјутер автоматски да се ажурира според локацијата или пристапноста до мрежата, Settings ќе соберат соодветни податоци, како што се WIFI и VPN информации, за непречено да го ажурираат вашиот систем. Сите информации за системот се собираат и задржуваат на вашиот компјутер; сепак можете да изберете да споделувате анонимни информации за тоа како ги користите Settings.

Lenovo Companion

Lenovo Companion ви овозможува пристап и разбирање на најдобрите можности и функции на вашиот компјутер. Може да користите Companion за да ги оптимизирате перформансите на вашиот компјутер, да ја следите неговата состојба и да управувате со тековните ажурирања. Companion ќе ги собере од вашиот компјутер идентификаторите на уредот и податоците за настани и употреба, како што се функционалноста на системот, употребата на апликациите и информации за поддршка. Овие информации ќе бидат зачувани на вашиот компјутер, а информациите за вашата употреба на Companion може да се споделат со Lenovo само ако се вклучите во таквото собирање на податоци.

Lenovo Nerve Center

Lenovo Nerve Center е дизајниран да го подобри вашето гејмерско искуство на Lenovo Gaming компјутерите. Nerve Center нуди хардверско и софтверско прилагодливо искуство и ви овозможува да персонализирате многу аспекти од игрите на вашиот компјутер. Nerve Center може да ги собере вашите преференции за хардверски функции како тастатура, тастатура на допир и звучник, истовремено помагајќи му на вашето видео и аудио снимање додека играте. Сите системски информации и снимки собрани со Nerve Center се задржуваат на вашиот Lenovo компјутер и сензитивни информации не се споделуваат со Lenovo.

Motorola апликации:

Камера

Апликацијата за камера на Motorola ви овозможува да:

 • Да ги означите вашите фотографии и видеа со податоците за локацијата. Кога споделувате означени фотографии со други ќе ги споделите и информациите за локацијата. Ако изберете да ги гео-означувате вашите фотографии и видеа, апликацијата Motorola Gallery ќе ги користи информациите за да помогне во организирањето на вашиот преглед.
 • Стартувајте ја апликацијата без да го допрете екранот со користење на контекстуални податоци добиени од сензорите за детектирање на гестикулирано лансирање.
 • Направете подобри фотографии со помош на face detection и други аналитики за тоа што има во вашиот viewfinder за да ја обезбедите најдобрата слика што може да се случи пред или откако ќе го активирате блицот. Можете да ја споредите најдобрата фотографија со оригиналната фотографија што ја снимивте во Gallery и да изберете кои слики да ги чувате. Информациите од face detection остануваат на вашиот телефон и не се поставуваат на Motorola или не се споделуваат со трети страни. За да ни помогне да ги решиме проблемите со перформансите, камерата ќе чува информации за квалитетот на сликата во metadata на вашите фотографии. Со споделувањето на фотографиите се споделуваат и информации за квалитетот на сликата.

Digital TV

Каде што е поддржана „Motorola Digital TV“ го донесува broadcast TV искуството на вашиот мобилен уред, со дополнителна поддршка на Electronic Program Guide (EPG) и Ginga за интерактивност на корисниците. Корисниците исто така можат да ги снимаат ТВ-програмите што им се допаѓаат и да изберат кога ќе ги гледаат своите омилени програми. Digital TV ќе собере одредени анонимни податоци засновани на настани, како што се каналите кои се лансираат преку Digital TV.

Gallery

Апликацијата Gallery на Motorola има Highlight Reel функција што ви помага да направите кратки видео клипови од вашите најдобри фотографии и видео сцени и функција People view што ви овозможува да означите личност. За овие функционалности Gallery ќе ги анализира и споредува лицата што се појавуваат во вашите фотографии и видеа (покрај другите мерења на квалитет) за да ги избере најдобрите сцени или да групира фотографии или видеа. Gallery ги чува сите податоци собрани од вашите фотографии и видеа што се однесуваат на анализата на лица на уредот и ги користи само за создавање Highlight Reel содржина или за групирање на фотографии или видеа.

Moto

Moto го прави вашиот уред поприлагодлив со тоа што ви овозможува повеќе начини да го контролирате и комуницирате со него. Moto ви олеснува да добиете важни известувања, да го контролирате уредот со вашиот глас и гестови и да ги автоматизирате корисните промени во подесувањата во зависност од тоа каде сте или што правите во тоа време.

Moto Actions ви овозможува полесно да комуницирате со вашите Motorola производи, дозволувајќи ви да користите едноставни гестови за брзо извршување на задачите. Moto Actions ќе:

 • Свртете го вашиот зглоб брзо за да ја отворите камерата во секое време.
 • Повлечете надолу кон лево или десно за да го направите екранот помал за употреба со една рака.
 • Вклучете го или исклучете го светлото со две простресувања на раката

Moto Display ќе прикажува важни известувања на екранот на поддржани производи за да можете да добиете брз пристап до нив без да треба да се вклучи екранот или да го отклучите почетниот екран. Moto Display пристапува до одредена содржина како што се вашите контакти, записи во календарот, заедно со други апликации и известувањата што ви ги испраќаат.

Moto Voice и Moto Alexa ви овозможува да ги контролирате вашите Motorola производи без употреба на рацете со давање на команди преку зборување. Ќе:

 • ви помогне да одговорите на повиците и пораките со вашиот глас кога возите или на која било локација што ќе ја изберете.
 • научи да го препознае вашиот глас и вашата фраза за активирање. Ова создава математичка претстава на вашиот говорен примерок што ја користиме за активирање на Moto Voice. За производите од 2017 година и подоцна, Moto Voice ќе го задржи сниманото на вашите аудио-записи на вашиот уред за поддршка на целосната функционалност на Moto Voice. За верзиите на Moto Voice кои овозможуваат прилагодена фраза за активирање, Moto Voice исто така сниманото ќе го задржи на вашиот уред за цели за автентикација. Исто така, во секое време можете да го пуштите одново за да се потсетите.
 • За 2016 година и претходните производи, ние правиме кратко снимање откако Moto Voice ќе ја детектира вашата фраза за активирање. Ние ја користиме оваа снимка или да ја обработиме вашата команда или да ја пренесеме на Google Voice Search (сите локации освен Кина) или на LingXi voice search (во Кина) и не ја поставуваме на серверите на Motorola, освен ако конкретно не се согласите да ги споделите вашите говорни команди со нас за цели за анализа на перформанси.
 • Погледнете кои апликации сте ги инсталирале на вашиот телефон за да може Moto Voice да ви помогне да контролирате апликации од трета страна само со помош на вашиот глас.
 • Ве молиме имајте во предвид дека Amazon Alexa, која е овозможена со Moto Alexa функционалноста е регулирана одделно со изјавите за приватност на Amazon и условите за користење на Amazon за употреба на Alexa. Ве молиме, разгледајте ги применетите политики на Amazon за да дознаете како Amazon Alexa се справува со вашите информации.

За да ги заврши овие задачи, Moto:

 • Собира информации за моменталната локација на вашите Motorola производи и ги прикачува на Motorola за да помогне во идентификувањето на местата од интерес и да утврди кога сте во возило.
 • Користи контекстуални податоци добиени од микрофонот и сензорите на вашиот уред, како што се акцелерометарот и жироскопот за да одреди кога да активира одредени режими, но не ги поставува на Motorola.
 • Пристапува до содржина генерирана од корисникот, како што се записи во календарот, контакти и историја на повици, но не ја прикачува на Motorola.

Каде што е поддржано, Moto ќе го искористи Google Activity Recognition со цел да помогне во разбирањето на контекстуалните податоци и да утврди кои режими да ги активира. Moto обезбедува контекстуални податоци на Google Activity Recognition предмет на политиката за приватност на Google.

Motorola Connect

Motorola Connect ви овозможува лесно поврзување и управување со вашите Motorola производи, како безжични слушалки, Bluetooth уреди, уреди за носење и апликации што работат на вашиот компјутер. Motorola Connect:

 • Ја проверува вашата локација, за да знае кои поддржани уреди се во близина.
 • Автоматски ги поврзува поддржаните уреди кои се во близина, директно (како преку Bluetooth) кога ќе се појават или преку Интернет.
 • Синхронизира информации помеѓу поддржаните уреди за да можете беспрекорно да се префрлате од еден на друг уред.
 • На мобилни уреди што не се Motorola, ние исто така собираме информации за тоа колку често ги користите Motorola Connect функциите и колку добро работи Motorola Connect.

Покрај тоа, на некои уреди управувањето со Motorola Connect се потпира на дополнителни информации за да работи

Moto 360 и Moto Body

Паметниот часовник Moto 360 и поврзаната со него апликација Moto Body користат сензори вградени во уредот што се носи за да собираат податоци поврзани со здравјето, како вашиот пулс, броење на чекори и калории, за да можете да го следите вашиот напредок кон дневните и неделните цели за активност. Исто така може да креирате и здравствен профил со обезбедување демографски информации како висина, тежина, пол и возраст. Ова ќе им помогне на вашите Moto 360 и Moto Body да обезбедат поточни информации за вашето здравје. Ако ја користите функцијата Moto Body Running, Moto Body исто така ќе ја следи и прикажува вашата локација на вашиот уред.

Moto 360 и Moto Body може да ги постават вашиот здравствен профил, податоци и локација на нашиот cloud и со тоа да ги додадат во вашиот кориснички профил. Ние ги користиме овие информации за да ви обезбедиме пристап до поточни информации за вашето здравје, како и статистика за активност со текот на времето. Ние исто така ги користиме за да создадеме нови, персонализирани функции за вашите Moto 360, Moto Body и другите производи на Motorola.

За да избришете трчање, допрете ☰> Running. Допрете го трчањето што сакате да го избришете, потоа допрете ⋮ > Delete run. За да ги избришете сите податоци за активност на Moto Body, контактирајте го privacy@lenovo.com

Moto 360 и Moto Body исто така може да соберат информации за тоа колку често ги користите Moto 360 и Moto Body и како тие работат.

Комуникации од Lenovo

Ако одберете да добивате комуникации од Lenovo, како што се известувања преку email или известувања за производи, ние ќе собереме лични и не-лични информации за вас, за да ни помогнете во управувањето со овие комуникации. Ние ќе ги собереме вашето име, email адреса и евентуално дополнителни лични информации што ќе изберете да ги обезбедите и ние ќе ги користиме овие информации за да ви испраќаме соопштенија за поддршка на производи и промотивни пораки. Ако повеќе не сакате да добивате комуникации од Lenovo, може да се откажете од користење на оваа услуга преку линкот кој ќе биде наведен во нашите промотивни пораки. За добивање на ваков вид на информации на вашиот мобилен уред може да бидат потребни и одредени плаќања.

Едноставно пријавување од вашиот Social Media Account

Можете да пристапите до вашиот Lenovo профил со најава преку разни веб-страници за социјални медиуми, како што се Facebook, Google, Twitter, итн. Ако се одлучите да се најавите на овој начин ,Lenovo ќе собере одредени информации од вашиот профил на социјалните мрежи како што се: вашиот профил, email адреса, роденден, листа со контакти, интереси, допаѓања и градот во кој што се наоѓате моментално. Lenovo ќе ги поврзе овие информации со вашиот Lenovo профил и може да ги користи овие информации за цели за анализа и внатрешен маркетинг, доколку сте одобриле да добивате ваков вид на пораки. Доставените информации може да зависат од подесувањата за приватност што ги имате поставено во вашиот профил на социјалните медиуми.

Како Lenovo ги споделува информациите што ги собира?

Информациите собрани од Lenovo се споделуваат внатрешно во рамките на групата компании на Lenovo, надворешно со добавувачи на услуги кои работат во име на Lenovo и како што е поинаку наведено во оваа изјава. Исто така, може да работиме со договорни доставувачи на услуги во одредени околности за да ни помогнат при собирање, анализирање и обработка на овие информации. При споделувањето информации со добавувачите, доставувачите на услуги и другите страни опишани подолу, ние бараме овие страни да управуваат со таквите информации на начин што е во согласност со оваа изјава за приватност и нашите безбедносни практики.

Маркетинг

Информациите што ги давате, Lenovo и избраните добавувачи или партнери може да ги користат за маркетинг цели, како на пример кога се претплаќате да добивате маркетинг комуникации или newsletters. Пред да се соберат овие информации, ние ќе ви понудиме можност да изберете дали сакате вашите информации да се користат на овој начин или не. Може да изберете да престанете да ги добивате нашите маркетинг комуникации следејќи ги инструкциите за откажување претплата вклучени во овие комуникации, преку пристап до маркетинг или параметрите за контакт на страницата за подесување на вашиот профил, или можете да не контактирате на privacy@lenovo.com.

Следење на квалитетот на услугата

Одредени активности за поддршка на производи и софтвер исто така може да вклучат потреба да се јавите на Lenovo или Lenovo да ви се јави на вас. Ве молиме имајте во предвид дека во некои случаи, таквите повици може да бидат снимани со цел за обука на персоналот и за обезбедување квалитет. Доколку не сакате повикот да се снима, ве молиме известете го примачот на повик.

Да доставите искуство со производ, софтвер или услуги од Lenovo или трети страни

Како што е опишано погоре во “Lenovo Product, Software and Service Functionality”, вашиот Lenovo производ или услуга можеби ќе треба да достави одредени информации на трета страна со цел да ги заврши функциите што сте одбрале да ги овозможите, како што се апликации со функции што се активираат на глас или услуги базирани на локација на вашиот Lenovo производ (и).

Откривања што се бараат со закон

Во одредени околности, можно е личните информации да бидат предмет на судски или други владини покани, потерници или наредби. Затоа, кога веруваме во добра волја дека законот тоа го бара, ние можеме да откриеме лични или други информации до регулаторните или владините тела, судови, трибунали и агенциите за спроведување на законот за да ги заштитиме нашите права, да ја заштитиме вашата безбедност или безбедноста на другите, истражиме измами или одговориме на барање на владата.

Wireless Carriers

Lenovo и Motorola Mobility може да ги споделат информациите што ги собираат со безжичните пренесувачи кои ги поддржуваат нашите мобилни уреди. Страните што можат да ги добијат вашите информации се вашиот безжичен оператор, неговите подружници и неговите доставувачи на услуги. Секоја информација што ја споделуваме со безжични пренесувачи ќе биде направена во согласност со ова известување за приватност и исто така ќе биде предмет на договорот како клиент со вашиот оператор и на политиките за приватност на вашиот оператор.

Спојувања и превземања

Одредени околностите можат да се појават кога поради стратешки или други деловни причини Lenovo ќе одлучи да продаде, купи, спои или на друг начин да ги реорганизира деловните активности во некои земји. Вие ќе бидете известени преку email и/или преку истакнато известување на нашата веб-страница за каква било промена во сопственоста или употребата на вашите лични информации, како и за тоа каков избор може да направите во врска со вашите лични информации. Ваквата трансакција може да вклучува откривање на лични информации на потенцијални или вистински купувачи или прием на истите од продавачите.

Други извори

Покрај горенаведеното, може да постојат околности кои побаруваат од нас да ги откриеме вашите лични информации на странки кои покрај погоре наведените, се вклучуваат но не се ограничуваат на правни советници или агенции за наплата на долгови.

Дали Lenovo ги пренесува моите лични информации на интернационално ниво?

Lenovo е глобална организација, со правни субјекти, деловни процеси, структури на управување и технички системи кои преминуваат граници. Затоа, таму каде што е дозволено со закон, можеме да ги споделиме вашите лични информации во рамките на Lenovo (вклучувајќи ги подружниците, филијалите и матичните компании) или со нашите добавувачи и деловни партнери и може да ги пренесеме во земји во светот каде што работиме (во кои се вклучени но не и ограничени, Соединетите Американски Држави и Кина). Без оглед каде се пренесуваат и престојуваат вашите информации, нашите практики за приватност и безбедност се дизајнирани да обезбедат заштита за вашите лични информации на глобално ниво.

Ве молиме имајте во предвид дека некои земји имаат закони за приватност кои не се еднакви на законите за приватност во вашата земја. Во такви земји, Lenovo ќе управува со информациите на начинот кој го опишуваме тука и ќе преземе такви мерки што се неопходни за придржување кон важечките закони за заштита на податоците при пренесување и обработка на вашите информации. По потреба, Lenovo ќе направи и одржува договори меѓу групацијата компании на Lenovo или со партнерите или добавувачите на Lenovo за управување на пренесувањето, обработката и заштитата на личните информации.

Покрај практиките за приватност утврдени во оваа изјава, деловното работење на Motorola Mobility на Lenovo воспостави збир на "Binding Corporate Rules" за внатрешни трансфери помеѓу компаниите на Motorola Mobility во Европската унија и компаниите на Motorola Mobility насекаде. Овие се одобрени од одредени власти за заштита на податоците на Европската унија и се обврска на Motorola Mobility соодветно да ги заштити личните информации што ги обработува Motorola Mobility независно од тоа каде се наоѓаат информациите. Целосен примерок од правилата може да се најде овде. За дополнителни информации, ве молиме контактирајте го privacy@lenovo.com.

Колку долго ќе се чуваат моите информации?

Ние ќе ги задржиме вашите информации се додека вашиот профил е активен или колку што е потребно за да ви обезбедиме услуги и техничка поддршка. Ние исто така ќе ги задржиме вашите лични информации колку што е потребно за да ги почитуваме применливите законски обврски, да решаваме спорови и да спроведуваме договори. Ако побарате бришење на вашите информации, ние ќе ви одговориме и ќе ги избришеме вашите информации во согласност со нашите правила и вежечките закони.

Како се заштитени моите информации?

Ние користиме стандардни технички и организациони мерки кога пренесуваме информации од Lenovo производи на нашите сервери, кога зачувуваме податоци и кога ги споделуваме со трети страни. На пример, користиме криптирање кога пренесуваме сензитивни информации за да ги задржиме вашите информации безбедни. Кога ќе ги споделуваме вашите информации со трети страни, ние ќе преземеме разумни и соодветни чекори за заштита и одговорно користење на вашите информации.

Lenovo производите може исто така да вклучуваат и безбедносни функции дизајнирани да ви помогнат да ги заштитите информациите што ги чувате на вашиот Lenovo производ (и). Тие може да вклучуваат решенија како криптирање; лозинки, ПИН и fingerprint отклучување; и далечинско управување на вашите Lenovo производ (и) за да можете да ги лоцирате, заклучувате и бришете изгубените или украдените производи. Можете да дознаете повеќе за достапните опции со пристап до безбедносните поставки на вашиот/те Lenovo производ/и.

Сепак, ве молиме запомнете дека ниту еден производ, софтвер или пренос на податоци не може да се гарантира дека е 100% сигурен. Како резултат на тоа, иако презедовме соодветни чекори за да ги заштитиме вашите производ(и) и вашите податоци, Lenovo не може да гарантира или на друг начин да ја гарантира безбедноста на вашиот/те Lenovo производ(и) или какви било податоци што ни ги давате. Со користење на Lenovo производите вие го дозволувате тоа на ваш сопствен ризик. За повеќе информации за Lenovo product security и како да контактирате со тимот за безбедност на производ на Lenovo во врска со прашања или безбедносни слабости, посетете ја Product Security страницата. овде.

Што е со приватноста на моето дете?

Lenovo производите се наменети за возрасни и деца на возраст над 16 години или еквивалентна минимална возраст во соодветна надлежност, кои имаат дозвола од нивните родители или законски старатели да ги користат производите. Lenovo не бара да собира информации за деца под 16 години. Не треба да се даваат информации на Lenovo производи од страна на корисници на возраст под 16 години.

Ако Lenovo дознае дека дете под 16-годишна возраст или еквивалентно минимална возраст во соодветната надлежност, доставило лични информации преку Lenovo производи, ние ќе преземеме соодветни чекори за да ги избришеме информациите што е можно поскоро и нема да ги користиме за ниедна цел. Lenovo ги охрабрува родителите да завземат активна улога во користењето на Lenovo производите од страна на на своето дете/деца и да ги информираат за потенцијалните опасности од обезбедување информации за себе.

Кои се моите права за заштита на податоците?

Законите што се применуваат за заштита на податоците може да ви дадат право да ја контролирате нашата употреба и обработка на вашите лични информации. Тоа може да вклучува право (i) да побарате пристап до и копија на вашите лични информации, (ii) да побарате исправка или бришење на вашите лични информации; (iii) да се спротивставите на обработка на вашите лични информации; (iv) да ја ограничите обработката на вашите лични информации; и (v) на преносливост на податоците. Онаму каде што ние ги користиме вашите лични информации со ваша согласност, вие исто така имате право да ја повлечете вашата согласност во секое време, иако тоа нема да влијае на нашата употреба на вашите лични информации пред повлекувањето на вашата согласност.

За остварување на било кое од вашите права, ве молиме контактирајте не на privacy@lenovo.com. Ние ќе ги разгледаме и ќе постапиме по какви било барања во согласност со важечките закони за заштита на податоците и можеби ќе побараме од вас да го верификувате вашиот идентитет за да ни помогнете да одговориме ефикасно на вашето барање.

Вие исто така имате право во секое време да поставувате прашања или доставувате поплаки со вашиот национален орган за заштита на податоци.

Како можам да остварам контакт со Програмата за приватност на Lenovo?

Ако имате какви било прашања во врска со оваа изјава за приватност, можете да го контактирате Lenovo преку privacy@lenovo.com или преку поштенската адреса на Lenovo во САД, Attn: Privacy Program, 1009 Think Place, Morrisville, NC, USA 27560 .