Hem   >  Om Lenovo   >  Vårt företag   > 

Företagets historia

 
1980

1981 IBM PCD presenterar sin första persondator, IBM PC

1984 IBM PCD presenterar sin första bärbara dator, IBM Portable PC, som väger nästan 15 kilo.

Med en startkapital på endast 25 000 dollar, lanserar grundaren och styrelseordföranden Liu Chuanzhi, tillsammans med 10 likasinnade kolleger, New Technology Developer Inc. (föregångare till Legend Group) som finansieras av den kinesiska vetenskapsakademin.

1986 IBM PCD presenterar sin första så kallade laptop, IBM Portable PC, som väger knappt 6 kilo.

1987 IBM PCD lanserar Personal System/2-datorn.

Legend presenterar sitt kort för kinesiska tecken.

1988 Legends kort för kinesiska tecken belönas med den främsta kinesiska utmärkelsen för framsteg inom vetenskap och teknik.

Legend etablerar sig i Hongkong.

1989 IBM PCD lanserar Personal System/2-datorn.1990

1990 Den allra första Legend-datorn introduceras på marknaden. Legend byter inriktning på verksamheten från att vara agent för importerade datorprodukter till att tillverka och sälja egna produkter under eget varumärke. Legends datorer testas och godkänns av Kinas utvecklingsprogram Torch (Facklan).

1992 IBM PCD lanserar ThinkPad, branschens första så kallade notebook med 10,4-tums TFT-skärm (Thin Film Transistor) i färg och pekdonet TrackPoint (den röda lilla "kulan").

Legend är pionjärer för hemdatorkonceptet, och hemdatorerna Legend 1 + 1 presenteras på den kinesiska marknaden.

1993 Legend går in i Pentium-eran och tillverkar Kinas första "586:a". Legend etablerar ett återförsäljarnät för 1+1.

1994 IBM PCD introducerar branschens första notebook med integrerad CD-ROM-läsare, ThinkPad 755CD.

Legend noteras på börsen i Hongkong. Legend skapar en egen affärsdivision för persondatorer.

1995 IBM PCD introducerar det utfällbara "butterfly"-tangentbordet.

IBM PCD flyttar från Boca Raton i Florida till Raleigh i North Carolina.

Legend presenterar den första servern i eget namn.

1996 Legend blir för första gången marknadsledande i Kina.

Legend presenterar den första bärbara datorn i eget namn.

1997 IBM PCD introducerar branschens första notebook med integrerad DVD-ROM-läsare, ThinkPad 770.

Legend tecknar ett avtal med Microsoft om intellektuell egendom, det dittills största avtalet som tecknats i
Kina.

Legend lanserar den första laserskrivaren med flera funktioner.

1998 IBM PCD introducerar branschens första ThinkLight, belysning för tangentbordet som används i miljöer med svag belysning, till exempel ombord på flygplan.

Legend har nu tillverkat en miljon persondatorer. Intels ordförande Andy Grove deltar i firandet och tar med sig den miljonte datorn till Intels datormuseum.

Legend grundar den första Legend-butiken.

1999 IBM PCD introducerar branschens första mini-notebook, som väger under 1,5 kilo, med standardportar och ett tangentbord som är bara 5 procent mindre.

IBM PCD tillkännager att man tänker upphöra med detaljhandel.

IBM PCD introducerar branschens första dator med inbyggt säkerhetschip.

Legend blir den största datorförsäljaren i Asien/Stillhavs-regionen och toppar listan över Kinas 100 ledande elektronikföretag.

Legend presenterar sin innovativa Internet-dator, med särskild Internet-knapp, som hjälper miljoner kineser att snabbt komma ut på nätet.


2000

2000 IBM PCD levererar sin 10 miljonte ThinkPad-dator.

Legend tas med i aktieindexet Hang Seng Index - HK.

Legend rankas bland världens 10 mest välskötta datorleverantörer.

2001 En notebook från IBM med inbyggt säkerhetschip blir den branschens första notebook som certifieras av Trusted Computing Platform Alliance, en standardiseringsorganisation för datorsäkerhet.

Legend knoppar framgångsrikt av Digital China Co. Ltd., som noteras separat på börsen i
Hongkong.

Legend utser Yuanqing Yang till President och CEO (koncernchef).

Legend introducerar konceptet "det digitala hemmet" och lanserar datorer som stödjer olika typer av tillbehör för hemmen.

2002 IBM PCD presenterar ImageUltra och Rapid Restore, de två första automatiska teknikerna för dataåterställning i sitt slag.

IBM PCD tillkännager samarbete med Sanmina-SCI för outsourcing av stationära datorer.

Legend håller sin första innovationskonferens, "Legend World 2002," som inleder Legends "Technology Era". Legend introducerar sitt visionär koncept för teknisk utveckling och tekniska tillämpningar i framtiden, sitt projekt Collaborating Applications samt sina strategier för att implementera tillämpningar för samarbete.

Legends superdator, DeepComp 1800, gör debut. Det är Kinas första dator med 1 000 GFLOP (flytpunktsoperationer per sekund) och landets snabbaste dator för civilt bruk, rankad till plats 43 på listan över världens 500 snabbaste datorer.

2003 IBM PCD introducerar branschens första notebook med en batteritid på upp till 11 timmar.

IBM PCD presenterar sin ThinkCentre-serie med stationära datorer.

IBM PCD introducerar Active Protection System, branschens första notebook med krockkudde för skydd av hårddisk och data om datorn skulle hanteras ovarsamt.

IBM PCD levererar sin 20 miljonte ThinkPad-dator.

IBM PCD presenterar sin ThinkCentre-serie med stationära datorer.

Legend presenterar den nya "Lenovo"-logotypen som ett led i förberedelserna inför en expansion utomlands.

Med tekniken för samarbetstillämpningar som plattform bildar Lenovo arbetsgruppen IGRS, i samarbete med ett antal större företag och Kinas IT-ministerium, i syfte att stödja utvecklingen av standarder inom datorindustrin.

Lenovo arrangerar Tech RoadShow 2003 i hela Kina för att kunna presentera sina innovationer.

Lenovo utvecklar med framgång DeepComp 6800 i november 2003. Den placerar sig som nummer 14 på den globala listan.

2004 IBM PCD introducerar ThinkCentre, ultrasmå stationära datorer ungefär lika stora som ett cornflakes-paket.

IBM PCD introducerar den första notebook-datorn med integrerad fingeravtrycksläsare.

IBM PCD lanserar sin 100 miljonte persondator (både stationära och bärbara inräknade).

Lenovo blir OS-partner världen över. Det är första gången ett kinesiskt företag blir en av IOK:s partners inom datorteknik.

Lenovo beslutar sig för att utveckla marknaden på landsbygden genom att lansera datorserien "Yuanmeng" som riktar sig mot hemmen.

Lenovo och IBM tillkännager ett avtal som betyder att Lenovo förvärvar IBM:s division för persondator, dvs. dess globala tillverkning och försäljning av persondatorer (stationära och bärbara). Förvärvet gör Lenovo till världens tredje största persondatortillverkare.

2005 Lenovo fullföljer förvärvet av IBM:s vision för persondatorer, vilket gör företaget till en ny aktör på den internationella IT-marknaden och det tredje största persondatorföretaget i världen.

Lenovo tillkännager att tre ledande private equity-företag investerar 350 miljoner dollar i företaget: Texas Pacific Group, General Atlantic LLC och Newbridge Capital LLC.

Lenovo grundar ett nytt utvecklingscenter i Research Triangle Park, North Carolina, för att göra det möjligt för kunder, affärspartners, utvecklare och oberoende programleverantörer att samarbete kring nya lösningar.

Lenovo introducerar marknadens tunnaste, lättaste och säkraste Tablet PC, ThinkPad X41 Tablet.

Lenovo introducerar den första ThinkPad-datorn med widescreen-skärm och inbyggt trådlöst nätverk, ThinkPad Z60, som för första gången har ett hölje av titanium.

Lenovo blir världens största leverantör av datorer som stödjer biometrisk säkerhet genom att sälja sin miljonte persondator med integrerad fingeravtrycksläsare.

William J. Amelio utses till President och CEO (koncernchef) för Lenovo.

2006 Lenovo introducerar den första ThinkPad-notebooken med dual-core, vilket ger högre prestanda och en batteritid på upp till 11 timmar.

Teknik från Lenovo stödjer med framgång 2006 års vinter-OS i italienska Torino. Företaget tillhandahåller 5 000 stationära datorer, 350 servrar och 1 000 bärbara datorer. Lenovo är också värd för sju Internet i.lounges som används av deltagare och besökare.

De först produkterna under varumärket Lenovo lanseras utanför Kina. Forskare. vetenskapsmän och utvecklingsteam runt hela världen bygger på Lenovos erfarenheter inom datorteknik för företag och hushåll när man tar fram produktserien Lenovo 3000, med nya datormodeller som är designade för att erbjuda mindre företag problemfri datoranvändning.