Kezdőlap   >  A Lenovo-ról   >  Vállalatunk   > 

A vállalat története

 
1980

1981 az IBM PCD bevezeti az első személyi számítógépet, az IBM PC-t

1984 IBM PCD bevezeti az első hordozható számítógépet, az IBM Portable PC-t, amely 13,6 kg volt.

Liu Chuanzhi, a Lenovo alapító elnöke, 10 hasonló érdeklődésű munkatársával együtt alig 200000 yüanos (kb. 5,2 millió forintos) kezdőtőkével elindítja a New Technology Developer Inc. vállalatot (a Legend Group elődjét). A vállalkozás beindítását a Kínai Tudományos Akadémia finanszírozza.

1986 Az IBM személyi számítógép üzletága bejelenti első laptopját, a PC Convertible-t, amelynek súlya alig 5,4 kg.

1987 Az IBM személyi számítógép üzletága bejelenti Personal System/2 nevű személyi számítógépét.

A Legend sikeresen kiadja a Legend kínai karakterkártyát.

1988 A Legend kínai karakterkártyája megkapja a tudományos és technológiai fejlesztésekért járó legrangosabb kínai díjat.

Megalakul a Legend hongkongi leányvállalata.

1989 Az IBM személyi számítógép üzletága bejelenti Personal System/2 nevű személyi számítógépét.1990

1990 A Legend első személyi számítógépének piacra dobása. A Legend profilt vált, és a számítógépes termékek import-nagykereskedelméről áttér a saját márkanév alatt forgalmazott számítástechnikai eszközök gyártására és értékesítésére. A Legend személyi számítógépei sikeresen bekerülnek a China Torch csúcstechnológiai programba.

1992 Az IBM személyi számítógép üzletága bevezeti a ThinkPadet; ez az első notebook 10,4 hüvelykes TFT-kijelzővel és TrackPoint mutatóeszközzel (a ma már jól ismert piros kurzormozgató pöcökkel).

A Legend úttörő szerepet vállal a személyi számítógépek otthoni használatának előmozdításában. Az otthoni használatra szánt Legend 1 + 1 személyi számítógépek forgalomba kerülnek Kínában.

1993 A Legend a „Pentium-korszakba” lép az első kínai 586-os PC gyártásának megkezdésével. A Legend kiépíti az 1+1 kiskereskedelmi forgalmazói hálózatát.

1994 Az IBM személyi számítógép üzletága piacra dobja a beépített CD-ROM egységgel szerelt első notebookot: ez a ThinkPad 755CD.

A Legend részvényeit bevezetik a hongkongi tőzsdére. Formálisan megalakul a Legend személyi számítógépes üzletága.

1995 Az IBM személyi számítógép üzletága kifejleszti a "pillangó" billentyűzetet.

Az IBM személyi számítógép üzletága a floridai Boca Ratonból az észak-karolinai Raleigh-be költözik.

A Legend piacra dobja az első, Legend márkanév alatt forgalmazott szervert.

1996 A Legend első ízben válik piacvezetővé Kínában.

A Legend piacra dobja az első, Legend márkanév alatt forgalmazott laptopot.

1997 Az IBM személyi számítógép üzletága piacra dobja a beépített DVD-ROM egységgel szerelt első notebookot: ez a ThinkPad 770.

A Legend aláírja a Szellemi tulajdonjogokra vonatkozó egyezményt a Microsoft-al, ez a legértékesebb megállapodás amely abban az időben
Kínában született.

A Legend piacra dobja az első többfunkciós lézer nyomtatót.

1998 Az IBM személyi számítógép üzletága újabb innovációval jelentkezik: a ThinkLight segédfény rossz fényviszonyok esetén (például repülőgépen) megvilágítja a billentyűzetet.

Elkészül az egymilliomodik Legend számítógép. Andy Grove, az Intel elnöke is részt vesz az ez alkalomból rendezett ünnepségen. Az egymilliomodik számítógép kiállítási tárgyként az Intel számítástechnikai múzeumába kerül.

A Legend megnyitja az első Legend Shop üzletet.

1999 Az IBM személyi számítógép üzletága kifejleszti az első mini notebookot, amelynek tömege alig 1,3 kg, rendelkezik minden szabványos porttal, billentyűzetének mérete pedig eléri a hagyományos méret 95 százalékát.

Az IBM PCD bejelenti kilépését a kiskereskedelemből.

Az IBM személyi számítógép üzletága piacra dobja a beépített biztonsági chippel szerelt első személyi számítógépet.

A Legend az ázsiai–csendes-óceáni térség legnagyobb számítógépgyártójává válik, és a kínai elektronikai vállalatok 100-as toplistáján is az élre ugrik.

A Legend piacra dobja úttörő „Internet PC”-jét, amelynek „internet egy mozdulattal” funkciója kínai felhasználók milliói számára könnyíti meg az internet elérését.


2000

2000 Az IBM személyi számítógép üzletága legyártja tízmilliomodik ThinkPad notebookját.

A Legend-részvények bekerülnek a hongkongi tőzsde Hang Seng indexét meghatározó kosárba.

A Legend vállalatot beválasztják a világ 10 legjobban szervezett PC-gyártója közé.

2001 Az IBM beépített biztonsági chippel ellátott egyik notebookja lesz az első olyan hordozható számítógép, amely megkapja a Trusted Computing Platform Alliance (az iparág adatbiztonsági szabványokkal foglalkozó szervezete) tanúsítványát.

A Legend sikeresen oldja meg a vállalatcsoport egyik tagjának kiválását: a Digital China Co. Ltd. önálló vállalatként jelenik meg a Hongkongi
Értéktőzsdén.

Yuanqing Yang lesz a Legend új elnök-vezérigazgatója.

A Legend elsőként jelentkezik a „digitális otthon” koncepciójával, és piacra dobja a különböző eszközöket támogató személyi számítógépét.

2002 Az IBM személyi számítógép üzletága kifejleszti az ImageUltra és a Rapid Restore megoldást, az első ilyen típusú automatikus adat-helyreállítási technológiát.

Az IBM személyi számítógép üzletága bejelenti az asztali számítógépek gyártásának kiszervezésére vonatkozó megállapodást a Sanmina-SCI vállalattal.

A Legend kezdeményezésére életre hívott „Legend World 2002” technológiai innovációs konferencia nyitja meg a Legend új, „Technology Era” névre keresztelt korszakát. A Legend új jövőképet fogalmaz meg a technológiai alkalmazások és fejlesztések területén. A „Collaborating Applications” (Együttműködő alkalmazások) névre hallgató projektet az együttműködő alkalmazások bevezetését megalapozó komplex stratégia támogatja.

Megjelenik a Legend szuperszámítógépe, a DeepComp 1800. Ez az első kínai szuperszámítógép 1000 gigaflop (lebegőpontos műveletek száma másodpercenként) műveleti sebességgel. Ez egyben a leggyorsabb, polgári célra használt számítógép is Kínában, amely az előkelő 43. helyet foglalja el a világ 500 leggyorsabb számítógépe között.

2003 Az IBM személyi számítógép üzletága elkészíti az első olyan notebookot, amelynek akkumulátora akár 11 órás akkumulátoros üzemidőt biztosít.

Az IBM személyi számítógép üzletága piacra dobja ThinkCentre sorozatú asztali számítógépeit.

Az IBM személyi számítógép üzletág újabb innovációja: az Active Protection System - aktív védelmi rendszer, a rendszer a notebook merevlemezét és az azon tárolt adatokat védi a világon elsőként egy légzsákszerű megoldással a készülék leejtése esetén.

Az IBM személyi számítógép üzletága legyártja húszmilliomodik ThinkPad notebookját.

Az IBM személyi számítógép üzletága piacra dobja ThinkCentre sorozatú asztali számítógépeit.

A Legend bemutatja az új „Lenovo” logót, amely a tengerentúli piaci terjeszkedést hivatott támogatni.

Az együttműködő alkalmazások koncepciójára támaszkodva a Lenovo kezdeményezi az IGRS munkacsoport megalapítását néhány jelentős iparági szereplővel, valamint a kínai informatikai minisztériummal karöltve. A cél az iparági szabványok kialakításának elősegítése.

A Lenovo a Tech Road Show 2003 országos utazó kampány keretében népszerűsíti innovatív termékeit.

A Lenovo 2003 novemberében sikeresen megépíti a DeepComp 6800 szuperszámítógépet. Ez a gép a 14. helyet szerzi meg a leggyorsabb szuperszámítógépek rangsorában.

2004 Az IBM személyi számítógép üzletága piacra dobja a ThinkCentre asztali számítógépek új, ultra kis méretű sorozatát. Ezek a gépek nem nagyobbak egy doboz kukoricapehelynél.

Az IBM személyi számítógép üzletága bemutatja az első, beépített ujjlenyomattal-olvasóval rendelkező notebook-ot.

Az IBM személyi számítógép üzletága legyártja százmilliomodik számítógépét (az asztali gépek és a notebookok együttes száma).

A Lenovo az Olimpiai Játékok hivatalos partnerévé válik. A Lenovo ezzel egyben az első olyan kínai vállalat is, amelyet a NOB partnernek választ a számítástechnikai eszközök területén.

A Lenovo piacra dobja a kistelepüléseken élő számítógép-felhasználók igényeinek kiszolgálására tervezett „Yuanmeng” sorozatot.

A Lenovo és az IBM bejelenti azt a megállapodást, amelynek értelmében a Lenovo megvásárolja az IBM személyi számítógép üzletágát, vagyis az asztali számítógépekkel és notebookokkal foglalkozó teljes globális üzletágat. Ezzel a felvásárlással a Lenovo a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártójává válik.

2005 A Lenovo véglegesíti az IBM személyi számítógép üzletágának átvételét, és ezzel új, jelentős szereplőként lép fel a világpiacon, mint a világ harmadik legjelentősebb PC-gyártó vállalata.

A Lenovo bejelenti a 350 millió dolláros stratégiai befektetését három vezető magánrészvényes vállalatba: Texas Pacific Group, General Atlantic LLC és Newbridge Capital LLC.

A Lenovo új innovációs központot nyit az észak-karolinai Research Triangle Parkban. Az új központ célja, hogy az ügyfelek, az üzleti partnerek, a megoldásszállítók és független szoftvervállalatok is közreműködhessenek az új személyi számítógépes megoldások kialakításában.

A Lenovo bemutatja a világ legvékonyabb, legkönnyebb és legbiztonságosabb Tablet PC eszközét: ez a ThinkPad X41 Tablet.

A Lenovo piacra dobja az első szélesképernyős ThinkPad notebookot beépített vezeték nélküli WAN hálózati funkcióval: ez a ThinkPad Z60, amely további újításként titán kivitelben is kapható.

A Lenovo a biometrikus személyi számítógépek piacvezető szállítójává lép elő, legyártva egymilliomodik számítógépét beépített ujjlenyomat-olvasóval.

William J. Amelio lesz a Lenovo új elnök-vezérigazgatója.

2006 A Lenovo bemutatja az első, kétmagos processzorral rendelkező ThinkPad notebookját. Ez a készülék a megnövekedett teljesítmény mellett akár 11 órányi akkumulátoros üzemre is képes.

A Lenovo technológiája hibátlanul teljesít a 2006-os torinói téli olimpián. A cég összesen 5000 asztali számítógépet, 350 szervert és 1000 notebookot biztosított az Olaszországban zajló rangos sporteseményre. A Lenovo a sportolók és a látogatók kiszolgálására sikeresen üzemeltetett 7 internetcsarnokot is a helyszínen.

Kína után a világpiacon is megjelennek az első, Lenovo márkanév alatt forgalmazott termékek. A világ minden tájáról érkezett kutatók, tudósok és termékfejlesztési szakemberek munkájának, valamint a Lenovo üzleti és otthoni számítógépek területén szerzett hatalmas tapasztalatának sikeres ötvözéséből született meg az új Lenovo 3000 termékcsalád. Az ebbe a termékcsaládba tartozó asztali számítógépek és notebookok kifejlesztése során az elsődleges szempont az volt, hogy gondmentes számítástechnikai megoldással szolgálják ki a kis- és középvállalkozásokat.